"Meslek liselerini düzünleme projesi"

4+4+4 eğitim modelinde ikinci kademeye konulacak olan seçmeli dersler tartışma konusu oldu. CHP İstanbul Milletvekili Nur Serter, "Proje normal okullarda meslek okullarının orta kısımlarını yeniden hayata geçirme projesidir. İmam hatip okulları da meslek okulları statüsünde olduğu için o da hayata geçecek" dedi.

cumhuriyet.com.tr

AKP Grup Başkanvekillerinin ortak imzasıyla getirilen zorunlu eğitimi kademelendirerek 12 yıla çıkartan ve kesintisiz eğitimi kaldıran yasa teklifine Meclis Milli Eğitim, Sağlık, Gençlik, Kültür ve Spor alt komisyonunda son şekli verildi. Teklifte yönlendirme ile ilgili önemli bir düzenleme yapıldı. Buna göre, ilköğretim ikinci kademe okullarında ortaöğretimi destekleyecek şekilde öğrencilerin yetenek, gelişim ve tercihlerine göre seçimlik dersler oluşturulacak.

Alt komisyon üyesi CHP İstanbul Milletvekili Serter düzenlemeyi ANKA'ya değerlendirdi. Serter, "Proje normal okullarda meslek okullarının orta kısımlarını yeniden hayata geçirme projesidir. İmam hatip okulları da meslek okulları statüsünde olduğu için o da hayata geçecek. Milli Eğitim Bakanı'nın yaptığı açıklamalar da bunu doğrular nitelikte" dedi.

Bu düzenlemeyle ilgili önemli sorunlardan birinin seçmeli ders alma hakkı verilen öğrencilerin yaşları olduğuna dikkat çeken Serter şunları söyledi:
"Eğitim yaşı bir yıl öne çekildi. Bu durumda 10 yaşında çocuk ders seçip meslek tercihi yapacak. Uluslararası standartlarda meslek seçimi için yönlendirme yaşı 15-17 iken bu Türkiye'de 10 yaşına kadar indirilmiş olacak. Riskli ve dünya gerçeklerinden kopuk bir yaklaşım. Düşünün ikinci kademenin başında, yani 5'inci sınıfta öğrenci önce bir iki saat seçmeli ders alacak. İlerleyen yıllarda seçmeli ders saatleri arttırılacak deniliyor. Bu durumda ikinci kademenin son iki yılı meslek liselerinin orta kısımları gibi olacak. Mesleki ortaokul şekline dönüştürülecek. 13 yaşında ikinci kademeyi bitiren öğrenci 11-12-13 yaşında meslek eğitim almış olacak."

İmkanları en iyi okulların dahi Milli Eğitim Bakanlığının sunacağı seçmeli ders listesini öğretmen ve alt yapı eksiklikleri düşünülünce karşılayamayacağını ifade eden Serter, "Verilen seçmeli derslerin kapsamı sınırlı olur. İdeolojik amaçlı olur" eleştirisi getirdi.
Getirilen düzenleme hangi amaçla kullanılırsa kullanılsın küçük yaştaki bir öğrenciye sunulduğu için öğrencinin tercihi olmaktan uzak olacağını savunan Serter, ayrıntıları henüz bilmediklerini bunların yönetmeliklerle düzenleneceğini söyledi.
Alt komisyonun üyesi MHP Ankara Milletvekili Özcan Yeniçeri de seçmeli ders sistemiyle ilgili yaptığı değerlendirmede ikinci kademenin belirli aşamalarında verilecek seçmeli derslerin tek başına öğrencinin iradesine tabi olmayacağını, öğrenci, rehberler ve ailenin koordinasyonu ile belirlenebileceğini söyledi. Yeniçeri, bu yönlendirmenin dini eğitimi de normal okullara yayacağı iddiası için "Dini eğitim imam hatiplere özgü değil, herkese lazımdır. Çocukların dinini, imanını, Allah'ını kitabını öğrenmesinin sakıncası olamaz" dedi.

Yeniçeri, getirilen teklif çok hızlı hazırlandığı için birçok eksikliği olduğunu, bu nedenle üzerinde daha çok değişiklik yapılabileceğini söyledi.