Meslek hastalıkları sır

Türkiye’de meslek hastalıkları nedeniyle 100 binlerce kişinin hastanelere başvurduğu ortaya çıkarken, kaç kişinin yaşamını yitirdiği ise açıklanmıyor.

Mahmut Lıcalı

Türkiye’de yalnızca Ankara, İstanbul ve Zonguldak olmak üzere üç kentte bulunan meslek hastalıkları hastanesine son 4 yılda doğrudan meslek hastalığı nedeniyle yapılan başvuru sayısı 600 bine yaklaştı. Ancak meslek hastalığı nedeniyle yaşamını yitirenlerin sayısı ise gizlendi. CHP Ankara Milletvekili Murat Emir, iktidarın, “Türkiye’deki meslek hastalıklarıyla ilgili verileri özellikle sakladığını” belirterek “Bu verilerin gizlenmesi kabul edilemez. Meslek hastalıklarına ilişkin şeffaf bir şekilde açıklanan veriler üzerinden eylem planı oluşturulmalı” dedi. 

CHP’li Emir, Bilgi Edinme Yasası kapsamında, Cumhurbaşkanlığı İletişim Merkezi’ne (CİMER), son 10 yılda Ankara, İstanbul ve Zonguldak’ta bulunan meslek hastalıkları hastanelerine yapılan başvuruları sordu. Emir ayrıca, son 10 yılda meslek hastalığı nedeniyle yaşamını yitirenlerin sayısını ve ölenlerin meslek grupları ve hastalık tanılarını öğrenmek istedi. CİMER’den gelen yanıtta, Ankara, İstanbul ve Zonguldak’ta bulunan meslek hastalıkları hastanelerine yapılan başvurulara ilişkin yalnızca 2016, 2017, 2018 ve 2019 yıllarına ait veriler paylaşıldı. CİMER’in yanıtında meslek hastalığı nedeniyle kaç kişinin yaşamını yitirdiği, bunların hangi meslek grubundan olduğu ve neden yaşamlarını yitirdiklerine ilişkin verilerin açıklanmaması ise dikkat çekti. 

593 BİN BAŞVURU

Yanıta göre, 2016 yılında, söz konusu üç kentteki meslek hastalıkları hastanelerine 77 bin 505 başvuru yapıldı. 2017 yılında 200 bin 152 kişi; 2018 yılında da söz konusu üç hastaneye 165 bin kişi başvuruda bulunurken, 2019 yılında aynı tanıyla yapılan başvuru sayısı ise 150 bin 88 oldu. Verilere göre yalnızca üç kentte bulunan meslek hastalıkları hastanesine yapılan başvuru sayısı son 4 yılda 593 bin 222 olarak gerçekleşti. 

İktidarın “Türkiye’deki meslek hastalıklarıyla ilgili verileri özellikle gizlediğini” belirten CHP’li Emir, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Bu verilerin bilinmiyor olması mümkün değil. Bilinmiyorsa bu daha da korkunç. Meslek hastalıkları verileri toplumla paylaşılmalı ve bu veriler üzerinde bir eylem planı oluşturulmalı. Silikozis hastası sayısı kaç? Kaç kişi silikozis hastalığı nedeniyle ölüyor? Bunları bilmeliyiz.”