"Mesajlar olumlu, tepkiler rahatsız edici"

KKTC Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat, Başbakan Erdoğan'ın Rum gazetecilerle görüşmesinin, Rum toplumunu önemsediğinin ve barış sürecini açıkça desteklediğinin bir göstergesi olduğunu belirterek, ancak Rum tarafından bu mesajlara olumsuz tepki gösterildiğini söyledi.

cumhuriyet.com.tr

KKTC Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat'ın, Kıbrıs Rum yönetimi lideri Dimitris Hritofyas'la Kıbrıs müzakereleri çerçevesinde yaptığı görüşme sona erdi. Talat, görüşmenin ardından makamına dönüşünde yaptığı açıklamada, "Ekonomi" konusunu görüştüklerini, özel temsilcilerinin ve uzmanların bu konuyu çeşitli yönleriyle ele aldığını ve aynı konuyu gelecek günlerde de görüşmeyi sürdüreceklerini kaydetti.

Hristofyas'la baş başa yaptıkları görüşmede ise "Ekonomi" dahil olmak üzere çeşitli konuları ele aldıklarını belirten Talat, Kıbrıs sorununun çeşitli yönleriyle ilgili değerlendirmelerde bulunduklarını söyledi.

Talat, 16 Mart'ta yapılacak görüşmede de "Ekonomi" konusunu görüşeceklerini, 30 Marttaki görüşmede ise "AB konularına" geçeceklerini açıkladı.

 

"Federal bir yapı oluşturma peşindeyiz"

Rum basınında çıkan, "Türk tarafının ekonomiyle ilgili tezlerinde üniter yapıya doğru bir gidişat olduğu" yönündeki yorumlarla ilgili soru Talat, "üniter devletin söz konusu olmadığını" belirterek şöyle konuştu:
"Olur mu öyle şey? Biz federal bir yapı oluşturma peşindeyiz. Federal yapılarda olması gereken neyse bu çerçevede müzakereleri sürdürüyoruz. Üniter devlet tabii ki söz konusu değil, ama tabii ki çeşitli unsurların, sonuçta bütçenin bütünündeki faaliyetleri koordine edecek şekilde düzenlenmesi federal kapsamda da mümkün olmaktadır. Dolayısıyla elbette ki merkezi yapılar da söz konusudur. Bütün yapılar kurucu devletlere ait olmayacaktır, federal düzeyde de yapılar olacaktır. Ekonomide de olacaktır bu. En azından koordinasyon maksatlı dahi olsa bu tür yapılar olacaktır. Bunu üniter devlete bir geçiş olarak algılamak son derece yanlış olur."

Talat, başka bir soru üzerine, belirlenen görüşme tarihlerine ek görüşme günlerinin belirlenmediğini ifade ederek, görüşmelerin kesilmesi diye bir şeyin söz konusu olmadığını, 30 Mart'a kadar görüşmelerin devam edeceğini söyledi.

 

Erdoğan ve Bağış'ın Rum basınına açıklamaları

KKTC Cumhurbaşkanı Talat, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile Devlet Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış'ın Rum gazetecilere yaptıkları açıklamaların Hristofyas'la görüşmesinde gündeme gelip gelmediğinin sorulmasına karşılık, bu açıklamalara Rumların son derece olumsuz tutum takındığına işaret ederek, Rum tarafında gösterilen tepkilerden duydukları rahatsızlığı Hristofyas'a ilettiğini açıkladı.

Rum tarafında, "Türkiye sözleri bir tarafa bıraksın. İmaj yaratmaya çalışıyor" gibi yakışlıkız ifadelerde bulunulduğunu anımsatan Talat, "Bu konudaki rahatsızlığımızı ilettik" dedi.

 

"Mesajlar olumlu tepkiler rahatsız edici"

Başbakan Erdoğan ve Bağış'ın, "çok açık bir şekilde görüşme sürecine verdiği desteği ve Türkiye'nin iki halkın kabul edeceği bir çözümü destekleyeceğini, Kıbrıs Rum halkına herhangi bir husumetleri olmadığını, tam tersine Kıbrıs'ı Kıbrıslı Türkler ve Rumlar olarak kucaklamak hedefinde olduğunu ortaya koyduklarına" işaret eden Talat şöyle devam etti:
"(Erdoğan ve Bağış) 'Eskilere takılmayalım, önümüze bakalım, bir an önce bu sorunu çözelim, sorun çözüldüğü zaman her şey normalleşecek' dediler. Çözüm süresine verdikleri desteği ifade ettiler, bundan daha net destek ne olabilirdi? Kaldı ki biz bunu bugüne kadar sürekli olarak söylüyorduk, anlatıyorduk. Buna inanmıyorlar, inanmadıklarını ifade ediyorlardı.
İlk kez bir Türkiye başbakanı Rum gazetecilere doğrudan açıklamalar yaptı. Bu Türkiye'nin Rum halkını önemsediğini de gösteriyor. İlk defa oluyor. Sonuçta o halka mesajlar vermek istiyor, o mesajlar da son derece olumlu mesajlar olmuştur. Ama tepki öyle olmamıştır, bu bizi rahatsız etmiştir. Bu konudaki rahatsızlığımızı kendilerine ilettik."

Talat ve Hristofyas, müzakereler çerçevesindeki bir sonraki görüşmeyi 16 Mart'ta yapacak.