Mersin'de 'havuz' ve Sarraf izi
2013 Akdeniz Oyunları'na ilişkin yeni yolsuzluk iddiaları ortaya atıldı. Ulaşım ihalesinin AKP İl Teşkilatı tarafından dağıtıldığı ve faturaların şişirildiği iddia edildi. Tesis inşaatlarının 'havuz müteahhitleri' tarafından yapıldığı, 17 Aralık'ın kilit ismi Sarraf'ın da Mersin İdman Yurdu ve oyunlara para aktardığı öne sürüldü.
Arif Kızılyalın / CumhuriyetOyunlarla ilgili bir başka iddia ise Erzurum Universiad’dan Mersin Akdeniz Oyunları’na “koordinatör” olarak atanan bürokrat Bekir Korkmaz’ın kullanımına ait aracın Niğde Ulukışla yakınlarında kaza yapması ve bu kazada aracın bagajında bulunan 1.3 milyon TL’nin varlığı...
Ulukışla civarındaki kazada jandarma olay yeri inceleme zabıtlarına geçen paranın kaynağı, Mersin’den gelen hatırlı bir iş adamı tarafından, “Bu meblağ bana ait, benzinliğimdeki para” olarak açıklansa da konuyla ilgili net bir bilgiye ulaşılamadığı için işlem yapılamadı. Ancak SGM’ye yakın kaynaklar, kayıt dışı bu paranın Mersin’deki “usulsüzlüklerle” bağlantılı olabileceğini iddia ediyor.
Havuz firmaları devrede!
Yunanistan’ın çekilmesiyle Akdeniz Oyunları’na talip olan ve ev sahipliği hakkının kazanıldığı gün doğru dürüst hiçbir tesisi olmayan Mersin kenti için dönemin Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan, eski Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan’la Gençlik ve Spor Bakanı Suat Kılıç’ı görevlendirdi. Kılıç da Erzurum Universiad Oyunları’nın kadrosunu Mersin’e atadı. Bu isimler içinde öne çıkan kişi ise koordinatör Bekir Korkmaz’dı. Yeni Mersin Stadı, atıcılık tesisleri ve tenis kortlarının yetişmesi için yetki alan Korkmaz, “Yaptım oldu” yöntemi ve sınırsız harcama yetkisiyle tesisleri açılış törenine kadar hazır hale getirdi. Ancak ihalelerde Korkmaz’dan çok TOKİ ve AKP’nin inşaat işlerini yürüten “havuz müteahhitleri” devreye girdi. Bu süreçte AKP İl Başkanı Mekin Merter Salt’la koordinatörlüğe yakın isimler, aktif görev aldılar. Özellikle ulaştırma ve teknolojik yatırımlar konusundaki ihalelerde, yerel yöneticiler dönemin Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan ve Spor Bakanı Suat Kılıç’ın isimlerini kullanarak işlerini yürüttüler. O dönemde bu ihaleleri, “akrabalara ait şirketler”in aldığı söylentileri ortaya atılmıştı. Oyunlar döneminde 50 milyona mal olduğu söylenen teknolojik yatırımın hemen hemen hiç kullanılamaması yine iletişim, tanıtım ismi altındaki kalemlerde yapılan abartılı harcama dikkat çekti. Ne var ki tüm harcama yetkisinin HDK’de (Hazırlık ve Düzenleme Kurulu) olması Spor Genel Müdürlüğü’nün yönetmelikler gereği önünü tıkadığı için teşkilat, usule aykırı harcamalara “dur” diyemedi. O süreçte bakanlıktan alınan Suat Kılıç’ın kendi dönemine ait HDK kapanış bütçesini imzalamaması ise “usulsüzlük” iddialarını da beraberinde getirdi. Yeni Spor Bakanı Akif Çağatay Kılıç’ın da bu dosyayla ilgili, “İnceletmeden imzalamam” dediği biliniyor.
Açılış töreni Rıza’dan
17. Akdeniz Oyunları’na ilişkin bir diğer önemli iddia ise 17-25 Aralık dosyasının ünlü ismi İranlı işadamı Rıza Sarraf’ın, Zafer Çağlayan aracılığıyla hem Mersin İdman Yurdu hem de oyunlara aktardığı para. Usulsüz dinleme yoluyla yapıldığı için “inkâr edilen” telefon kayıtlarında geçen görüşmelerde de yer alan iddialara göre Rıza Sarraf, Çağlayan’la olan bağlantısı nedeniyle Mersin İdman Yurdu Kulübü’ne ara transferde harcanmak üzere (2012) 325 bin TL yolluyor.
Rıza’nın Mersin’le ilgili ikinci parasal desteği ise Akdeniz Oyunları’na yönelik. 2013’te Çağlayan’ın ricası üzerine Sarraf, yaklaşık 1 milyon TL’yi AKP teşkilatından bir işadamına yolluyor ve bu para “kayıt dışı” olarak reklam, tanıtım, pano ve açılış törenine harcanıyor. Anımsanacağı gibi açılış töreni için Mersin ve çevre illerden seyirci taşınmış, açılışın biletlerinin dağıtımı AKP Mersin İl Teşkilatı üzerinden yapılmış, gelen 8 bin kişiye yemek - harcırah desteği sağlandığı vurgulanmıştı. Bu paranın kaynağının ise Sarraf olduğu ortaya çıktı.