Merkür, Güneş'le Dünya arasından geçiyor

Merkür Güneş'e en yakın ve en minik gezegen Merkür 21. yüzyılda 13 kez Dünya ve Güneş arasından geçecek. Merkür bugün bu yüzyıldaki 2. geçişini yapıyor.

cumhuriyet.com.tr

Geçiş ya Kasım ya da Mayıs aylarında gerçekleşir. Önceki geçiş 10 yıl önce 2006'da gerçekleşmişti. Sıradaki geçiş ise bugün gerçekleşiyor. Sonraki geçiş ise 11 Kasım 2019'da gerçekleşecek. Merkür'ün geçişi 7 saatten uzun sürecek.

Geçiş, İstanbul'da Kandilli Rasathanesi'nden saat 20.00'a kadar izlenilebildi.

Nadir görülen bu doğa olayında, Merkür gezegeninin izdüşüm görüntüsü, Güneş'in diski üzerine düşecek. Ankara'da saat 14.12 dolayında başlayacak doğa olayında, birkaç dakika sonra Merkür diski, güneş diskinin tamamen içine girmiş şekilde görünecek.

Ankara Üniversitesi Kreiken Rasathanesi Müdürü Prof. Dr. Selim Selam, "Ankara için Türkiye saati ile saat 14.12'de güneşin görünen diski ile Merkür'ün görünen diskinin dıştan teması ile başlayacak. Saat 14.15'te Merkür diski, güneş diskinin tamamen içine girmiş şekilde görünecek. Saat 17.57'de Merkür diski, güneş diski üzerindeki yolunun ortasına gelmiş olacak. Merkür, güneş önünden geçmeye devam ederken Türkiye saati ile güneş, Ankara'da saat 19.51'de ufkun altına ineceğinden, bizim için geçiş gözlemi sona erecek ve geçiş daha batıdaki noktalardan gözlenmeye devam edecek. Saat 21.42'de ise Merkür'ün güneş önünden geçişi sona erecek" dedi.

GÖZLERİNİZİ SAKININ!

Dikkat! Geçişi izlemek isteyenler kesinlikle direkt olarak Güneş'e bakmamalı. Bu gözleriniz için çok zararlı. Güneş filtresi olan bir teleskop kullanılmalı.

Merkür geçişi bilimsel olarak da çok önemli. Bu sayede Merkür'ün inanılmaz derecede ince atmosferi (ya da bir başka deyişle ekzosfer) incelenebiliyor.

Türkiye saati ile 14.00 civarında Merkür geçişi ve canlı yayın başladı.

Haftanın gün isimleri nereden geliyor?

Haftanın 7 gün olmasının nedeni gökyüzünde 'serbest' dolaşan 7 gök cismi olması. İlk insanlar gökyüsüne baktıklarında yıldızlardan başka 7 hareketli cisim gördüler: Güneş, Ay, Jüpiter, Satürn, Mars, Venüs ve Merkür.

Her birine bir gün ismi verildi:

1-Pazar: Güneş günüdür. İlk gün. En büyük hareketli gök cismine aittir.

2-Pazartesi: Güneşten sonra görülen büyük cisme verildi. Ay günü idi. Moon ay, day gün demektir.

3- Salı: Mars günü İtalyanca. Mertedi marte: Mars gezegeni, Fransızca: Mardi

4- Çarşamba: Merkür günü İtalyanca: Mercoledi mercurio: Merkür gezegeni.

5- Perşembe: Jüpiter günü İtalyanca: Giovedi giove: Jüpitergezegeni. Fransızca: Jeudi

6- Cuma: Venüs günü İtalyanca: Venerdi venere: Venüs gezegeni Fransızca: Vendredi

7- Cumartesi: Satürn günü İngilizce: Saturday

Günümüzde bu gezegenlerin sadece beş tanesi görülebiliyor.