Merkez şaşırttı... 'Faiz artışı kaçınılmaz'

TL’deki ciddi değer kaybı ve enflasyon üzerindeki riskler nedeniyle artırım beklenirken Merkez, faizleri sabit tuttu. Analistlere göre üç ay içinde faiz artırımı gerekecek.

cumhuriyet.com.tr

Merkez Bankası (TCMB), aralık ayı Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısında faiz artırımını pas geçti. Merkez bir hafta vadeli repo ihale faiz oranı olan politika faizi yüzde 8, marjinal fonlama oranı olan faiz koridorunun üst bandı yüzde 8.50 ve Merkez Bankası borçlanma faiz oranı olan faiz koridorunun alt bandı yüzde 7.25’te bıraktı. Piyasa anketlerinde politika ve üst bant faizinde 25’er baz puanlık artırım beklentisi ağırlıktaydı.

Ekonomistler TL’de son dönemde görülen ciddi değer kaybının ardından TCMB’nin bu ay da kısa vadeli faizleri artırmasını bekliyordu. Son zamanlarda TL’deki zayıf seyir ve küresel piyasalardaki artan belirsizlik nedeniyle enflasyon görünümü yukarı yönlü riskler taşıyor.

Yavaşlayan talep

Ancak Merkez, yavaşlayan talebin, kur ve petrol fiyatlarındaki yükselişin enflasyona etkilerini sınırlayacağını düşünüyor. PPK kararında bu etkileri izlemek adına beklemeye geçilerek kısa vadeli faizlerin sabit tutulduğu belirtildi.

PPK açıklamasında yakın dönemde küresel belirsizliklerdeki artışa bağlı olarak yaşanan döviz kuru hareketleri ve petrol fiyatlarındaki yükselişin enflasyon görünümüne dair yukarı yönlü risk oluşturduğu belirtilerek, “Öte yandan, toplam talep gelişmeleri bu etkileri sınırlamaktadır. Kurul, bu faktörlerin net etkilerinin daha sağlıklı değerlendirilebilmesi açısından, gelişmelerin yakından takip edilmesinin faydalı olacağını ifade etmiştir” denildi.

Toparlanma sürecek

Gelecek dönemde para politikası kararlarının enflasyon görünümüne bağlı olacağını belirten TCMB, “Enflasyon beklentileri, fiyatlama davranışları ve enflasyonu etkileyen diğer unsurlardaki gelişmeler yakından izlenerek para politikasındaki temkinli duruş sürdürülecektir” diye konuştu.

PPK açıklamasında iktisadi faaliyetin dördüncü çeyrekte kısmi bir toparlanma sergilediğine işaret ettiği belirtilerek AB ülkelerinin talebindeki artışın ihracat üzerindeki olumlu etkisinin sürdüğü, alınan destekleyici teşvik ve tedbirlerin katkısıyla iktisadi faaliyetteki ılımlı toparlanma eğiliminin devam etmesinin beklendiği aktarıldı.

TL ZAYIFLAYACAK

Dolar/TL, Merkez Bankası’nın bekle-gör kararı sonrası yönünü yukarı çevirerek ilk etapta 3.5 kuruş yükseldi. Karar öncesinde 3.5095 olan kur, kararın ardından 3.5440’a kadar yükseldikten sonra 3.52’li seviyelere geri geldi. Kurdaki düşüşte İran tarafında aynı saatlerde gelen, Suriye- Türkiye ve Rusya için siyasi çözüm bulma sürecini başlatma kararının duyurulması etkili oldu. Serbest piyasada dolar 3.5250 TL’den günü tamamladı. Analistler dolar/TL’de 3.5450- 3.5500’in kritik direnç olduğunu belirtiyor. Buna göre direnç seviyesinin geçilmesi halinde bir önceki zirve olan 3.58 sonrasında ise 3.60 ve 3.64 seviyeleri görülebilir. Kur, ocak ayının ilk haftalarında ise 3.75’e çıkabilir. Avro dün dolar karşısında 1.0352 ile yılın en düşük seviyesini test ederken, dolar endeksi 14 yılın zirvesi olan 103.65’i gördü. Analistler doların küresel bazda güçlenmeyi sürdüreceğini bunun da lirayı zayıflatacağını düşünüyor. Bankacılar, Noel ve yeni yıl tatilleri nedeniyle TCMB’nin anlamlı bir faiz artışının kurda yıl sonu seviyelerini 3.40’lara indirebileceğini öngörüyorlardı. Fitch, Türkiye’nin notunu 27 Ocak ve 21 Temmuz’da değerlendirecek. Kuruluş, Türkiye’nin kredi notunu negatif ve yatırım yapılabilir en düşük seviye olan BBB-’de tutuyor.

Artış kaçınılmaz

Işık FX başanalisti Gizmen Nalbantlı “Gecikmeli kur etkisi, zamlar ve baz etkisinin ortadan kalması ile birlikte ocak ve şubat aylarında yüzde 8 seviyesine yükselebilecek olan enflasyonu gördükten sonra, Merkez’den bir faiz artışı gelmesini bekliyorum. Önümüzdeki yıl Fed’in yapacağı faiz artışları sonrası dolarda görülebilecek aşırı değerlenme ile Merkez Bankası daha sert bir faiz artışı yapmak zorunda kalabilir. Gelişmekte olan diğer ülkelerin reel faizlerine baktığımızda da böyle bir artırım olması gerekiyor. Bu ülkeler arasında en düşük reel faizi veren ülke konumundayız. Yabancı yatırımcıyı geri döndürmek için içerideki risklerin yanında faizlerde de artışa gitmemiz gerekiyor” yorumunda bulundu.

Kapital FX Araştırma Uzmanı Enver Erkan, 2017 enflasyon gerçekleşmelerinin gelecek aylarda faiz artışını kaçınılmaz kılabileceğini kaydetti. Erkan şunları söyledi:

“Merkez Bankası’nın biraz daha ‘bekle gör’ duruşuna geçtiğini söylemek yanlış olmaz. Genel eğilim faizlerde bir artışa işaret ediyordu, bu yüzden piyasaların ilk reaksiyonu olumsuz oldu. Kur geçişkenliğinin tüketici fiyatlarında yarattığı yükseliş beklentisi çerçevesinde önümüzdeki 3 ayda Merkez Bankası açısından faiz artışı kaçınılmaz olabilir. Merkez Bankası bu etkiyi tam olarak görmek istemiş olacak ki aksiyon almadı.”

Bekleyip görecek

Destek Yatırım Araştırma Müdürü Murat Tufan ise “TCMB, faiz kararında kurun seyrine bakarken daha çok oynaklığın arttığı noktada devreye girebileceğinin mesajını vermiş bulunuyor. Dolar/ TL’de 3.60 ve üzeri artık TCMB’nin faizle müdahale edebileceği yer olarak izlenebilir. TCMB’nin Fed kararını görüp bekleme politikasına devam ettiğini ve kurdaki oynaklığa bağlı olarak politikasını şekillendireceğini anlıyoruz” diye konuştu.

İş Yatırım Ekonomisti Muammer Kömürcüoğlu, “TCMB, faaliyetteki zayıflamanın kur geçişkenliği ve artan petrol fiyatları kaynaklı enflasyonist baskıyı sınırlayacağını düşünüyor. Hangi etkinin daha baskın geleceğini görmek için bekle gör stratejisini benimsemiş durumda. Kısa vadede TL cinsi varlıkların kaderini uluslararası piyasalardaki gelişmeler belirleyecek. Risk iştahında bir azalma olursa TL kırılgan olmaya devam edecek” dedi.