Merkez Bankası yabancı medyayı da şaşırttı
Yabancı medya, Merkez Bankası'nın sürpriz faiz indirimi kararını değerlendirirken Merkez'in "daha yumuşak bir söylemi" benimsediği yorumunu da yaptı.
cumhuriyet.com.trEkonomi gazetesi Financial Times, "Türkiye'de gevşeme ne kadar sürecek?" sorusuna yanıt aradığı haber analizinde Merkez Bankası'nın politika faizini indirdiğini belirtirken Türkiye'nin para politikasının, euro bölgesinde Yunanistan ile ilgili mutabakatın sağlanmasının hemen ardından gevşetilmesine dikkat çekti.
"Gerçekten şimdi Türk ekonomik politikası, lira kuruna odaklanıyor" diyen gazete, liranın bu yılda güçlendiğini belirtti. Merkez Bankası'nın, Para Politikası Kurulu toplantısının ardından yaptığı açıklamada sıkı para politikası yerine artık "ihtiyatlı para politikası"ndan söz ettiğine işaret eden gazete, analistlerin değerlendirmelerine de yer verdi.
'Halkın dövize yönelmesi olasılığı arttı'
Bu çerçevede Ekspress Invest'ten Nilüfer Sezgin, "Sıkışlaştırma için sınırlı hareket alanı, Türk lirasını, olumlu küresel hissiyatta bir değişikliğe daha kırılgan hale getiriyor ancak bu kısa vadede çok olası bir senaryo değil" değerlendirmesini yaptı.
Citigroup'tan İlker Domaç ise, enflasyonda bir iyileşme olmadan Merkez Bankası'nın attığı adımın, mevduat faizlerini aşağı itmesinden duyduğu kaygıyı dile getirirken halkın dövize yönelmesi olasılığını artırdığını ifade etti.
'Teknik gevşeme Türk varlıklarını düşürdü'
ABD'nin borsa ve iş dünyasının gazetesi Wall Street Journal da, Merkez Bankası'nın gerçekleştirdiği "teknik gevşeme"nin Türk varlıklarının değerini düşürdüğüne dikkat çekerken "Ekonomistler, kararın Banka'nın hızlı yükselen liraya aşağı yönlü baskıya uygulamak istediğine ve daha düşük bir faizle sermaye girişlerini çekmeyi sürdürebileceğine güvendiğine işaret ettiğini söylüyorlar" dedi.
Salı günkü karardan önce analistlerin, kilit faizlerde değişiklik beklemediklerini ancak politika belirleyicilerinin bu liranın hızlı güçlenmesinden giderek daha rahatsız oldukları spekülasyonunu yaptıklarını kaydeden gazete, liranın yılın başından bu yana yüzde 7 yükselerek dünyanın en hızlı değer kazanan para birimlerinden biri haline "
'Merkez 'lira en çok değer kazanacak paralardan biri olacak' diyordu'
Haberde, "Kısmen liraya aşağı yönlü baskı yapmayı amaçlayan, politikayı gevşetme yönündeki hareket, Türkiye'nin Merkez Bankası için oldukça bir U dönüşü oluşturuyor. Aralık ayında Başkan Erdem Başçı, lirayı desteklemek için mücadele veriyordu" denildikten sonra Aralık ayında lirayı korumak amacıyla Merkez Bankasınca lanse edilen büyük çapta müdahaleler anımsatıldı. WSJ şu savlara da yer verdi: "Para birimini korumaktan sonra Türkiye'nin Merkez Bankası Başkanı, Ocak ayında liranın '2012 yılında en çok değer kazanacak olan para birimlerinden biri olacağından ve 'Merkez Bankası'nın imkan vereceği için değer kazanmayı sürdüreceği"ni söyleyerek övünmüştü."
Morgan Stanley: Gevşeme değil, faiz indirimi
Buna karşın gazete, Morgan Stanley tarafından yayımlanan bir notta Merkez Bankası'nın attığı adımın "bir gevşeme değil bir faiz indirimi" anlamına geldiği belirtildiğine de dikkat çeken WSJ, Morgan Stanley'den Tevfik Aksoy'un "Döviz alanında bile toplam etki sınırlı olabilir çünkü TCMB, zaten piyasayı (yerel bankaları) daha düşük faizlerle fonluyordu" değerlendirmesini de aktardı.