"Merkez Bankası paraya niye ortak oluyor"

TÜTSİS Başkanı Halit Narin, "Türkiye kendi parasını, kendi müteşebbisine, vatandaşına kullandırmıyor. Merkez Bankası bizim kullanacağımız paraya niye ortak oluyor." dedi.

cumhuriyet.com.tr

Türkiye Tekstil Sanayi İşverenleri Sendikası (TÜTSİS) Başkanı Halit Narin, İstanbul'da düzenlenen 2.Uluslararası İstanbul Moda, Tekstil ve Hazır Giyim Konferansı'nda konuştu.

Türkiye'nin ilk kalkınma hamlesine öncülük eden tekstil sektörünün göz ardı edilmesinin bugün getirdiği sonucun, büyük bir işsizlik olduğuna vurgu yapan Narin, sektörün en büyük sorunlarından birinin de haksız ve kayıt dışı ithalat olduğunu söyledi.

Türkiye'nin 2008'de kumaş ithalatının 2 milyar metrekareyi aştığını belirten Narin, "Bu rakam 100 tane Altınyıldız, Akın, Bossa, Güney Sanayi gibi fabrika demektir. Bu tesislerde çalışan sayısı 150-200 bin kişidir. Hazır giyime bakacak olursak. 2008'de hazır giyimdeki ithalat 250 milyon adet olmuş. Bu da 100 bin kişilik bir iş sahası demek. Böyle bir ekomomi modeli bizim modelimiz midir diye sormak lazım. 100 fabrika değerinde bir ithalat yaparak yurtdışında kaynak aktarmak ve oradaki insanlara iş sağlamak hak mıdır helal midir?" şeklinde konuştu.


"Bankalar deli mi para versin"

Türkiye'nin para politikasının da ekonominin en önemli zayıf noktalarından biri olduğuna da değinen Narin, şunları söyledi:
"Başbakan bankalara kızıyor. Haklı da çünkü bankalar bize para vermiyor. Ama biz de kendi aramızda şunu söylüyoruz: 'Bankalar deli mi para versin'. Bankalar, Hazine bonosundan yüzde 10 faizi tıkır tıkır alıyor. Dünyada bu rakam yüzde 3 düzeyinde. Kredi kartını neredeyse sokakta su satan çocuklar bile kredi kartı dağıtacak durumda. Kredi kartlarındaki yüzde 50-60 faizle vatandaşın emeğini alınıyor. Sistemdeki bozukluk burada başlıyor. Bu banka, sanayiciye üretiye para verir mi? Sistemin ağırlık noktası burada. Türkiye kendi parasını kendi müşetebbis vatandaşına kullandıramıyor. Birinci sebebi devlet politikasıdır. Ama Merkez Bankası, bizim kullanacağımız paraya niye ortak oluyor? O bizim paramız; müteşebbisin parası. Biz o parayı kullanmalıyız. Devlet, ihtiyacı varsa parayı başka yerde kullanmalı."


"Dibi bulmak şart mıdır?"

Konuşmasında, "krizin neresindeyiz, krizin dibi bulundu mu?" tartışmalarına da tepki gösteren Narin, "Bir şeyin dibini bulmak şart mıdır? Bulmadan da içinden çıkılabilir. Herkes dibi merak ediyor. Yol yürümekle borç ödemekle biter der atalarımız. Sanayide ve ekonomide dibi bulmak ancak çalışmakla, üretmekle olur. Üretmeden yaşamayı öngören finans ekonomisi tüm dünyayı perişan etti " açıklamasında bulundu. Finans dünyasında gelecek gören gençleri sanayiye kazandırılması gerektiğini de ifade eden Narin, "Bunun için yeniden yapılanmalıyız. Geleceğe umutla bakmaya en uygun ülkeyiz ama bunun için yeni bir modele ihtiyaç var" şeklinde konuştu.