"Merkel'in Ankara ziyaretinde vize gündemde olacak"
Almanya Başbakanı Merkel'in gelecek hafta Türkiye'ye yapacağı ziyaret sırasında Türklere Avrupa'ya vizesiz seyahat konusunun da gündeme gelmesi bekleniyor.
cumhuriyet.com.trAlmanya Başbakanı Angela Merkel'in 29-30 tarihlerinde Türkiye'ye yapacağı ziyaret sırasında Türklere Avrupa'ya vizesiz seyahat konusunun da ele alınmasının şaşırtıcı olmayacağını söyleyen Alman Der Tagesspiegel gazetesi, "Türkiye, AB'ye vizesiz seyahat için gereken koşulları yerine getirmek istiyor" dedi. Gazetenin, ABHaber tarafından yansıtılan haberinde şu görüşler dile getirildi:
"Türk-Avrupa ilişkilerinde başka hiç bir konu, bir tarafta bu kadar çok umut uyandırırken diğer tarafta o denli korkulmasına neden olmuyor. Türklerin günün birinde Almanya ve diğer AB ülkelerine vizesiz seyahat etmesine izin verilmesi halinde, Avrupalılar Anadolu'dan kontrolsüz bir şekilde kitlelerin akın etmesinden endişelenirken Türklerin çoğu uzun süredir özlemle bekledikleri seyahat özgürlüğüne kavuştukları için sevinecektir."
"Türk hükümeti konuyu açmak için fırsat kaçırmıyor"
Bu arada, Türk hükümet üyelerinin, Avrupalı muhataplarına konuyu açmak için hiçbir fırsatı kaçırmadığı yorumunu yapan gazete, "Bu yüzden, Şansölye'nin 29-30 Mart tarihlerinde gerçekleşecek olan Ankara ve İstanbul ziyaretinde bu sorularla karşılaşması kimseyi şaşırtmayacaktır. Türk Dışişleri Bakanlığında, Türkiye için vize konusunun tüm Avrupalı muhataplarla görüşülen 'en önemli konulardan biri' olduğu söyleniyor" diye yazdı.
"Ankara baskı yapıyor"
Der Tagesspiegel, müzakere süreci henüz başlamamış olan Sırbistan, Karadağ ve Makedonya vatandaşlarına geçen yılın sonunda AB'ye vizesiz seyahat hakkı tanındığından bu yana "Ankara'nın baskı yaptığı"nı öne sürerken "Türkiye'nin kendisine haksızlık yapıldığını düşündüğünü" kaydetti.
Bir Türk diplomatının, Balkan ülkeleriyle ilgili karar açıklandığında, "Çok öfkelenmiştik" dediğini aktaran gazete, "Şimdi ise Ankara'daki hükümet, kendi vatandaşlarının da vizesiz seyahat edebilmesi için tüm imkanları kullanıyor. Türkiye'nin bunun için yazın dağıtılması öngörülen biometrik pasaportlara ihtiyacı var. Diğer yandan Ankara'nın mülteci politikasında yeni adımlar atması gerekiyor ki bu AB için bir avantaj olabilir" değerlendirmesini de yaptı.
"Geri kabul anlaşması olursa Türkiye binlerce mülteci ile uğraşacak"
Türk makamlarının 2008 yılında kaçak yollardan Avrupa'ya gitmek isteyen 62.500 mülteci yakaladıklarına işaret edildiği haberde "Şayet Ankara Türk vatandaşları için Avrupa'da seyahat kolaylığı istiyorsa, o zaman tam da bu konuda AB ile "Geri Kabul Anlaşması" yapması gerekiyor. Bu durumda Türkiye'nin bizzat binlerce mülteci ile uğraşmayı göze alması gerekecektir. Türkiye'nin Doğu ve Güney sınırları adeta Avrupa'nın mülteci politikası dış sınırları haline dönüşecektir" dedi.
"Anlaşma'nın bu yıl tamamlanması öngörülüyor"
Söz konusu anlaşmaya ilişkin uzmanlar arası görüşmeler bir süredir devam ettiği de belirtilen haberde "Türkiye'nin geri dönenlerin barınmalarının mümkün kılınması ve sınırların daha iyi denetlenebilmesi için AB'den mali destek de talep ettiği" belirtilerek şöyle devam edildi.
"Ankara'dan verilen bilgilere göre, anlaşmanın bu yıl içinde tamamlanması öngörülüyor. Ankara'daki Avrupalı bir diplomat, Türkiye'nin bu anlaşmayı gerçekten kısa süre içersinde imzalayarak uygulamaya koyması halinde bunun, Türkiye ile Avrupa arasında 'yakınlaşmanın önemli ölçüde' gerçekleştiği anlamına geleceğini söylüyor. Böyle bir durumda en azından iş adamları, bilimciler ve gazeteciler için hızla kolaylık sağlanabilir. AB ülkeleri için vize zorunluluğunun kalkması halinde ise Türkiye, Avrupa hayalinin önemli bir kısmını gerçekleştirmiş olacak."