Merkel, KKTC'ye geçecek mi?
Almanya Başbakanı Angela Merkel'in 11 Ocakta Kıbrıs Rum kesimine yapacağı günübirlik ziyaret sırasında, KKTC'ye geçmeyeceği belirtildi.
cumhuriyet.com.trRum basınına göre, Almanya'nın güney Lefkoşa'daki büyükelçisi Gottfried Zeitz, Merkel'in ziyaretiyle ilgili düzenlediği basın toplantısında, Merkel'in ziyaretinin 6 saat süreceğini ve KKTC'ye geçmeyeceğini söyledi.
Merkel'in ziyaretinin, Berlin'in ''iki ülke arasında tüm alanlardaki ilişkilere verdiği önemi gösterdiğini'' ifade eden Zeitz, Merkel'in ziyaretiyle birlikte bu yılın, Rum kesimi ve Almanya arasındaki ikili ilişkiler açısından ''iyi alametlerle başladığını'' kaydetti.
Kıbrıs Rum kesimiyle ilişkileri, siyasi ve kültürel de dahil olmak üzere her aşamada ''olağanüstü'' olarak nitelendiren Zeitz, hedeflenenin ''bu ilişkilerin daha da güçlendirilmesi olduğunu'' söyledi.
''Kıbrıs sorununun Merkel'in temaslarının odağında olacağını kaydeden Zeitz, ülkesinin, ''Kıbrıs'ın bölünmesinin üstesinden gelinmesi için, iyi bir çözüme ilişkin tüm çabaları tam anlamıyla desteklediğini'' dile getirdi.
''Basında yazılıp çizildiğinin aksine NATO meselesinin Merkel'in ziyaretinin gündeminin üst sıralarında olmayacağını'' ifade eden Zeitz, ''Baskı olmayacak, belki fikir teatisinde bulunulur. Belki konu ele alınır...'' diye konuştu.
Zeitz, Merkel'in, Kıbrıs Rum yönetimi lideri Dimitris Hristofyas'a göndereceği mesajın ne olduğunun sorulması üzerine, bu mesajın ''çok yakınınızdayız'' olduğunu belirtti.
Alman Başbakanın programına ilişkin bir soru üzerine ise Zeitz, Merkel'in, Hristofyas'ın yanı sıra ana muhalefet Demokratik Seferberlik Partisi (DİSİ) Başkanı Nikos Anastasiadis'le bir araya geleceğini, aynı zamanda ara bölgede bulunan Goethe Enstitüsü'nü ziyaret edeceğini söyledi.
Zeitz, Merkel'in ziyaretinin Makarios'un 1962 yılındaki Almanya ziyaretine karşılık olduğunu da kaydetti.
''Tüm olasılıklara açık bir süreç"
Açıklamasında, Türkiye'nin AB sürecine de değinen Zeitz, Almanya'nın Türkiye'nin AB'ye katılım müzakerelerinin gelişimini takip ettiğini ve ''Ankara'nın oyunun kurallarına uyması gerektiğini'' ifade etti.
''Bunun sadece AB'nin değil Türkiye'nin de meselesi olduğunu'' dile getiren Zeitz, Almanya'nın tutumunun net olduğunu belirterek, şöyle devam etti: ''Türkiye ile katılım müzakerelerine girdik. Çünkü görüyoruz ki Türkiye, AB ile önemli bir komşu ülkedir. Bir müzakere sürecine girdiğiniz zaman bu, nihai sonucun açık olması demektir. Çünkü eğer önceden nihai sonucu bilirseniz, böyle bir süreci başlatmak için denemeye kalkışmazsınız. Bu tüm olasılıklara açık bir süreçtir...''
Bir soru üzerine, Kıbrıs Rum kesiminin AB'ye katılımının ''yanlış olmadığı'' görüşünü savunan ve ''elbette ki yanlış değildi'' diyen Zeitz, Almanya'nın, Kıbrıs Rum kesiminin 2004 yılından bu yana AB üyesi olmasından ötürü memnuniyetini belirtti.