Merinos'un Rostov'daki Türk personeline sınır dışı kararı

Halı üretim firmalarından Merinos'un Rusya'nın Rostov eyaletindeki fabrikasına çalışan 15 Türk personeli için Rus mahkemesinin sınır dışı etme kararı aldığı ortaya çıktı. Rus güvenlik güçleri, geçtiğimiz gün fabrikaya baskın düzenlemiş, çalışanları kimlik ve pasaport kontrolünden geçirmişti.

CHA



Rus savaş uçağının Türk hava sahasını ihlal ettiği gerekçesiyle düşürülmesinin ardından gerilen Rusya-Türkiye ilişkilerinin ekonomiye yansımaları devam ediyor. Rusya'daki Türk yatırımlarından Merinos'un Rostov eyaletindeki fabrikasına 1 Aralık Salı günü federal görevliler ve askeri birlikler tarafından yapılan baskının ardından yeni gelişmeler yaşandı. Merinos Rusya Genel Müdürü Erdoğan Şeker, konuyla ilgili yaptığı açıklamada, baskında personele kimlik ve pasaport kontrolü uygulanacağı duyurusunun ardından vardiya saati dışında evinde dinlenmekte olan Türk personelin de soruşturma kapsamında fabrikaya getirildiğini söyledi. Aynı gün saat 16.00'ya kadar süren kontrol ve incelemeler sonucunda fabrika bünyesinde görev yapan 15 Türk vatandaşı personelin çalışma izinleri, oturma izinleri ve vizeleri tam olmasına karşın Rus federal görevliler tarafından göçmen bürosunda gözaltına alındığını aktaran Şeker, “Bu arada fabrikada kalan federal yetkililer işletmeye ait bilgisayar sistemimizi kontrol gerekçesi ile söküp saat 20.00 civarında fabrikadan ayrılmışlardır. İşletmemize uygulanan bir kapatma ya da üretim durdurma yaptırımı yoktur.” bilgisini verdi.

"DIŞİŞLERİ VE EKONOMİ BAKANLIĞI'NIN CEVABI: DİPLOMATİK KANALLAR KAPALI, ÇOK ŞEY YAPILAMAZ"

Konu ile ilgili olarak Türkiye tarafında ilgili bakanlıkların bilgilendirildiğini belirten Şeker, şöyle devam etti:

“Dışişleri Bakanlığımıza bilgi verilmiş ancak diplomatik kanalların kapalı olmasından dolayı çok şey yapılamayacağı cevabı alınmıştır. Ekonomi Bakanlığımıza da durum bildirilmiştir. Rusya ile ortaya çıkan durum ile alakalı bakanlığımız da herhangi bir şey yapılamadığı cevabını vermiştir. Bizi Novorossisk Başkonsolosluğumuza yönlendirmişlerdir. Olay başladığı andan itibaren Novorossisk Başkonsolosluğumuza durum hakkında sürekli bilgi verilmiştir. Ayrıca Konsolosluğumuz Moskova Büyükelçiliğimizi de bilgilendirmiştir.”

“PERSONEL GECE BOYU GÖZALTINDA KALDI”

Personelin gece boyunca gözaltında kaldığını, 2 Aralık'ta da mahkemeye çıkarıldıklarını kaydeden Erdoğan Şeker, "Bütün çalışma izinleri, vizeleri ve tamamen yasal olarak Rusya’da bulunmalarına rağmen mahkemenin kararı 15 Türk personelimiz için sınır dışı etme olarak açıklandı. Geri dönüş ücretini bizim karşılamamız koşulu ile hemen sınır dışı edilme işlemlerine başlanabileceği söylendi. Personelimizin bir an önce içinde bulundukları mağduriyeti ortadan kaldırmak için geri dönüş işlemleri tarafımızdan yapılırken tekrar karar değişti, 10 gün kampta kalmaları ve takiben sınır dışı edilmeleri kararı verildi.” açıklamasında bulundu.

Bu arada konsolosluğun Rostov eyaletine söz konusu hukuksuz durumun ortadan kaldırılması için bir nota verdiğini aktaran Şeker, sözlerini şöyle tamamladı:

“Rostov’daki yetkililer herhangi bir dava açıp şikayetçi olmaz isek arkadaşlarımızın bir an önce sınır dışı edilmelerini, süreci hızlandıracaklarını ifade etmişlerdir. Şikayetçi olmamız durumunda başımıza daha çok bela açılacağını söylemişlerdir. Şu anda üzerinde yoğunlaştığımız tek şey, sınır dışı kararı verilen personelimizin kampta 10 günlük süreyi tamamlamadan mümkün olan en kısa sürede oradan çıkartılıp bir an önce ülkelerine dönmelerini sağlamaktır. Personelimizin özgürlükleri ve kişisel güvenlikleri firmamız açısından her türlü olayın üstündedir. Rostov’daki avukatımız, firmadaki yetkililerimiz ve konsolosluğumuz konuyu yakından takip etmektedirler. Firmamız, ülkelerimiz arasında bir süredir devam eden siyasi gerginlik nedeni ile Rus yetkililerin abartılı tepkileri ile karşılaştığı bu haksız davranış, personelimize ve firmamıza karşı yapılan yıldırma politikası karşısında tüm hukuk yollarını kullanmak için çalışmalarını sürdürmektedir.”