Merhaba botoks, hoşçakal öfke
Öfke anında kaşların çatılmasını sağlayan kasları felç eden botoksun, bu duygunun algılanmasında da kısa devreye yol açtığı belirtiliyor.
cumhuriyet.com.trAmerikan Newsweek dergisinde yayımlanan araştırmada, Wisconsin-Madison Üniversitesi'nden David Havas, botoksun bazı duyguları hissetme becerisini etkileyip etkilemediği sorusuna yanıt aradı.
Araştırmada, alın çizgilerine botoks yaptırmayı planlayan 40 gönüllüden öfke, mutluluk, üzüntü gibi bazı duygular uyandıracak bildirimleri okumaları istendi.
Her cümle okunduktan sonra, gönüllülere, bu cümleyi iyi anladıklarında önlerindeki düğmeye basmaları söylendi. Botoks yapıldıktan iki hafta sonra benzer cümleler gönüllülere okutuldu.
Mutluluk uyandıran cümleyi okuyan katılımcılar düğmeye basmak için hiç vakit kaybetmedi. Ancak öfke veya üzüntü uyandıran cümleleri okuyan kişilerin cümleyi okuma ve anlamaya daha fazla vakit harcadığı görüldü. Dolayısıyla bu duyguların hissedilmesi de gecikti.
Wisconsin-Madison Üniversitesi'nden Profesör Arthur Glenberg, normalde beynin kaşların çatılması için bu bölgeye sinyaller göndermesi ve kaşların çatılma şiddetinin beyne geri gönderilmesi gerektiğini ifade ederek, botoks yapıldığında bu mekanizmanın ve anlama becerisinin sekteye uğradığını belirtti.
Glenberg, "Karşılıklı konuşmada beni çok öfkelendiren birşeyi size anlattığımda eğer tepki vermekte az da olsa geç kalırsanız, bu bana mesajımı anlamadığınızı gösterir" dedi.
Fransız "Le Nouvel Observateur" dergisinde de yayımlanan araştırmanın, botoksun duygusal içeriği yorumlama becerisini etkilediğini gösteren ilk araştırma olduğu belirtildi.