Memurdan hükümete: Sözünü tut
Masada görüşülecek konuların başında memura sicil affı, 4-C’lilere kadro, 2005’ten sonra göreve başlayan memura bir derece verilmesi geliyor.
Mustafa Çakır/CumhuriyetÇalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nda gerçekleştirilecek toplantıya Bakan Faruk Çelik’in yanı sıra Memur-Sen Genel Başkanı Ahmet Gündoğdu, Türkiye Kamu-Sen Genel Başkanı İsmail Koncuk ve KESK Genel Sekreteri İsmail Hakkı Tombul katılacak. Kurul son toplantısını 28 Kasım’da yapmış, bazı konularda da mutabakat sağlanmıştı. Mutabakat sağlanan maddelerin TBMM’ye sunulması bekleniyordu. Ancak aylar geçmesine karşın bu gerçekleşmedi. Koncuk, “Başta 4-C’lilerin kadroya alınması konusu var. Orada bize verilen söz var. Ayrıca bütün memurlara sicil affı, 2005’ten sonra göreve başlayanlara bir derece verilmesi, akademisyenlere akademik zam, emeklilikte 30 yıl sınırının kaldırılması, üniversite mezunu işçilerin devlet memurluğu kadrolarına geçirilmesi, hizmetli kadrolarında olanların bir kereye mahsus memur kadrolarına geçirilmesi konuları var” dedi. Daha önceki toplantılarda karara bağladıkları, hükümetin yapılacağına dair söz verdiği düzenlemelerin gerçekleştirilmediğini belirten Koncuk, “Hükümet bize verdiği sözü yerine getirmemiştir. Verilen sözler havada kaldı. Bu konuların yaşama geçirilmesi için acilen yasa çalışması yapılmasını istiyoruz” diye konuştu.
KESK Genel Sekreteri İsmail Hakkı Tombul, toplusözleşmede görüşülemeyen konuları toplantıda yeniden gündeme getireceklerini söyledi. Tombul, “Hükümet ‘bir çalışma yapıyoruz’ demişti. Ne kadar gerçekleştirilmiş ona bakacağız. Ancak bizim taleplerimiz aynı: Kamuda iş güvenceli istihdamın sağlanması. İnsanca yaşayacak ücret. Demokratik bir kamu yönetimi anlayışının oluşturulması. Tayinlerde, terfilerde sendikal ayrımcılığa son verilmesi... ” dedi.
Memur-Sen Genel Başkan Yardımcısı Hacı Bayram Tonbul da, kurulda daha önce gündeme getirdikleri, “torba tasarı” haline gelmesini bekledikleri maddeler bulunduğunu belirterek “Taleplerimiz bu KPDK’de de aynen devam ediyor” dedi.
Çelik: Taşeron yasasını 17 Aralık önledi
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, binlerce kişinin beklediği taşeron işçilere ilişkin yasanın 17 Aralık ile başlayan sürecin ardından yasama alanının farklı alanlara kaymasından dolayı seçim sonrasına kaldığını söyledi.
Seçim bölgesi olan Şanlıurfa’da temaslarını sürdüren Çelik, “Yeni yasa ile taşeronların durumu netleşiyor. Yani yasal hakları, kıdem tazminatları, örgütlenme hakları gibi her konunun yer aldığı tasarı şu anda Başbakanlık’ta. Hizmet alımı ve asıl işçi ayırımını getirerek aynı işyerinde iki farklı statüde çalışmayı önleyeceğiz. Ancak 17 Aralık’ta yaşananlar maalesef bu süreci uzattı. Yaşanan sürecin ardından Meclis gündemine önemli yasalar geldi ve yasama faaliyeti bu alana kaydı. Bu nedenle taşeron işçilere ilişkin yasa seçim sonrasına kaldı” diye konuştu.