Memura yeni teklif
Hükümet ile memur konfederasyonları arasında süren zam pazarlığında hükümet 2012 için yaptığı yüzde 3.5+3.5'lük zam teklifinin ardından 2013 yılı zam teklifini de revize ederek yüzde 2+3'ten yüzde 3+3'e yükseltti.
cumhuriyet.com.trMemur konfederasyonları ile hükümet arasında yapılan toplu sözleşme görüşmelerinin öğleden sonraki oturumunda hükümetten memura yeni zam teklifi geldi.
Sabahki oturumda 2012 yılı için daha önce yüzde 3+3 zam teklif eden hükümet bu rakamı revize ederek yüzde 3.5 +3.5'a yükseltmişti.
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik bu önerinin ardından oturuma ara vererek Başbakan Yardımcısı Ali Babacan ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ile görüşmüştü.
Bakan Çelik'in görüşmenin ardından oturumun öğleden sonraki kısmında memurlara 2013 yılı için de daha önceki yüzde 2+3'lük zam tekliflerini revize ederek yüzde 3+3'e yükselttiği öğrenildi.
Memur-Sen Genel Başkanı Ahmet Gündoğdu, toplu sözleşme görüşmelerine saat 24.00'e kadar ara verdiklerini belirterek, kamu işveren heyetinin 2012 yılı için yüzde 3,5 4 önerdiğini, 2013 yılı için yeni bir öneride bulunmadığını söyledi. Gündoğdu, saat 24.00'e kadar kamu işveren heyetinin yeni teklifini beklediklerini ifade etti.
Bakan Çelik: Bizim dediğimiz de olmadı
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nda gerçekleştirilen toplantıda hükümetten yeni bir teklif geldi. Hükümet, 2012 yılı için memur maaşlarına yüzde 3.5+4 zam teklifinde bulundu. 2013 yılı için de teklif yüzde 3+3 oldu. Bakanlıkta, toplu sözleşme görüşmelerine ilişkin açıklamalarda bulunan Bakan Çelik, kamu işveren heyeti olarak Kamu Görevlileri Sendikaları Heyeti'ne nihai teklifi sunduklarını belirtirken, teklifin ve sürecin hayırlı olmasını diledi. Görüşülmeye konuşmaya engel hiçbir şeyin olmadığını belirten Bakan Çelik, "Hiç kimsenin dediği de olmadı, dikkat ederseniz bizim dediğimiz de olmadı. Benim dediğim olacak diye bir şey söz konusu değil. Bu süreç devam ediyor" ifadesinde bulundu. Çelik, bu sürecin hukuk çerçevesinde devam etmesini umduğunu belirtti.
'Çabamız, memurlara daha fazla imkan sağlamaya yönelik'
Bakan Çelik, memurlar ile hükümet arasında devam eden toplu sözleşme görüşmelerin ardından gazetecilere yaptığı açıklamada, 21 gündür sürdürülen toplu sözleşme görüşmelerinin son gününde olduklarını, son saatlerini yaşadıklarını dile getirdi. Çelik, "Kamu İşveren Heyeti olarak, Kamu Görevlileri Sendikaları Heyeti'ne nihai teklifimizi sunduk" ifadesinde bulunurken, teklifin ve sürecin hayırlı olmasını temenni ettiklerini dile getirdi.
Bakan Çelik, 2012 yılı bütçesinin 351 milyar TL olduğunu belirtirken, şöyle devam etti: "Bu bütçe içerisinde personel giderimiz 100 milyar TL, yani bütçemizin yüzde 28'ini personel giderleri oluşturmaktadır. Oysa, 2012 bütçesindeki yatırım miktarına baktığımız zaman bunun 32 milyar TL olduğunu görüyoruz. Yatırım miktarının bütçe içindeki oranı ise yaklaşık yüzde 10 civarında. Bütçedeki personel gideri 2002 yılında yüzde 18, 2012 yılında ise yüzde 30'lara vardığı dikkate alındığında bizim çalışanlara, memurlara, emeklileri nasıl baktığımızın en canlı göstergesidir. Yani 2002 yılında yüzde 18 olan bütçe içindeki personel giderlerinin, 2012 yılında bütçe içindeki payı yüzde 30'a çıkmış bulunmaktadır. Bunu kamuoyunun, tüm çalışanların, memurlarımızın dikkatine sunuyorum."
İktidar olarak memurların taleplerine her zaman kapılarının açık olduğunu, her zaman enflasyon üzerinde artışlar gerçekleştirdiklerine dikkat çeken Çelik, dünya genelinde yaşanan ekonomik durgunluk ve sıkıntılar karşısında yönetim sorumluluğunun gereği olarak tedbirli ve dikkatli yürüyüşü sürdürmeye devam edeceklerini ifade etti.
2012 bütçesinde artış rakamlarının yüzde 3+3 öngörüldüğüne işaret eden Çelik, toplu sözleşme müzakereleri sürecinde 2012 için yüzde 3.5+4, 2013 içinse yüzde 3+3 nihai tekliflerini taraflara bildirdiklerini söyledi.
Enflasyonun yüksek çıkması halinde, enflasyon farkının ücretlere ilave edileceğinin toplu sözleşme metninde yer almaya devam edeceğini anlatan Çelik, şöyle konuştu: "Bütün çabamız, memurlara bütçe imkanlarını zorlayarak daha fazla imkan sağlamaya yönelik. Netice itibariyle yüzde 3.5+4'lük artışın neticesinde bugün bin 633 TL en düşük devlet memurunun maaşı 1 Temmuz itibaren bin 757 TL'ye yükselmiş olacak. Yine bugün bin 894 TL olan ortalama devlet memuru maaşı, 1 Temmuz'dan itibaren 2 bin 39 TL'ye yükselmiş olacaktır. Devletimiz, milletimiz için vardır. Devletimiz, memurumuz için vardır, emeklimiz için vardır, çalışanımız için vardır. İmkanlarımızı gerçekten zorlayarak memurlarımıza ne verebiliriz konusundaki hassas çalışmalarımız neticesinde 74 milyonun taleplerini de dikkate alarak, bütün vatandaşlarımızın hakkını, hukukunu da koruma adına memurlarımıza planlanan 3+3'ün üzerinde yüzde 3.5+4'lük artışı gerçekleştirmiş bulunuyoruz.''
'İnşallah gitmez'
Açıklamasının ardından gazetecilerin sorularını yanıtlayan Bakan Çelik, "Memur-Sen, saat 24.00'e kadar yeni bir teklif beklediğini söyledi. Yeni bir teklif bekleyelim mi?" şeklindeki bir soruya "Süreç itibariyle buna bir engel yok. 24.00'e kadar, bir başka yoruma göre sabah 08.00'e kadar süreç anlamında bir engel söz konusu değil ama çok yoğun bir değerlendirme neticesinde bu tekliflere geldiğimizi de belirtmek istiyorum" yanıtını verdi.
Çelik, bir gazetecinin uyuşmazlık durumunda Kamu Görevlileri Hakem Kurulu'na gidileceğini söylemesi üzerine, "İnşallah gitmez" dedi. Çelik, Kurul'un vereceği kararın kesin ve bağlayıcı olduğunu, herkesin uymak durumunda olduğunu dile getirdi. Memur sendikalarının eylem kararı aldığının belirtilmesi üzerine Bakan Çelik, "Bizim memurlarımız hukuka bağlıdır, devletine bağlıdır, milletine bağlıdır. Yaşanan bu süreçler ve bu süreçlerde taleplerin uyuşmazlığı da doğaldır" dedi.
Memur-Sen Başkanı Gündoğdu: 24.00'e kadar yeni teklifi olursa bekliyoruz
Memur-Sen Genel Başkanı Ahmet Gündoğdu, Kamu İşveren Heyeti'nin getirdiği yeni teklifte 2012 için 3,5+4 öngörüldüğünü, 2013 için bir yenilik olmadığını belirtirken, "Ek ödeme yok, eş yardımında artış yok, taban aylığa zam yok, 4-C'liye yüzdelik zam yok, emekliye zam yok, toplu sözleşme ikramiyesine zam yok, yok, yok, yok" dedi.
Memurlar ile Hükümet arasında devam eden toplu sözleşme görüşmelerinde verilen arada açıklama yapan Gündoğdu, görüşmelere ara verdiklerini belirterek, "Kamu İşveren Heyeti'nin getirdiği yeni teklif 2012 için 3,5 4, 2013 için bir yenilik yok, ek ödeme yok, eş yardımında artış yok, taban aylığa zam yok, 4-C'liye yüzdelik zam yok, emekliye zam yok, toplu sözleşme ikramiyesine zam yok, yok, yok, yok. 'Bunu daha fazla uzatmanın bir anlamı yok' dedik" ifadesinde bulundu.
Kamu İşveren Heyeti'nin, diyalogda, centilmenlikte sorunu olmadığını ama cömertlik sorununun bulunduğunu vurgulayan Gündoğdu, "Saat 24.00'e kadar telefonlarımız açık. Konfederasyonda yeni müzakere edilebilir tekliflerini bekliyoruz. Telefonumuz açık, Kamu İşveren Heyeti, kasanın kapısını açarsa, telefonumuzla bize ulaşabilir. 24.00'e kadar yeni teklifi olursa bekliyoruz" dedi.
Toplu sözleşmenin sabah 08.30'a kadar imzalanabileceğine işaret eden Gündoğdu, istediklerinin olmaması durumunda Kamu Görevlileri Hakem Kurulu'na müracaat edeceklerini dile getirdi.
Heyetiyle birlikte konfederasyon merkezine geçtiklerini belirten Gündoğdu, genel toplu sözleşme boyutuyla imza atma imkan ve ihtimalinin hiç olmadığını ifade ederken, şunları kaydetti: "İmza atabilmek için teklifi müzakere edilebilir bulmalıydık. Buna göre, teklifler gözden geçirilmeliydi. Böyle bir ortam hiç olmadı. Hizmet kolları boyutuyla kazanımların içeriğine bir bakıp, genel başkanlarla bunu değerlendireceğiz. Eğer yeni bir teklif gelmezse ilk toplu sözleşme maalesef rica, minnet yasası olan toplu görüşme yasasının ve toplu görüşmenin gerisinde gerçekleşmiş olacak. Bunun da bu şekilde algılanmadığı tablosunu görüyoruz. Eğer yeni Türkiye'nin, yeni demokratik adımlarının çalışanlar boyutuyla ekmeklerini büyütmeye yönelik bir yaklaşım sergilenseydi, bunun kazananı sadece memur olmayacaktı. Emekli olacaktı, esnaf olacaktı, bakkal olacaktı, manav olacaktı. Sonuçta Türkiye karlı çıkacaktı."
Gazetecilerin sorularını da yanıtlayan Gündoğdu, bir soru üzerine "Yarın sabah 08.00'e kadar ortamı değerlendirelim, görelim. Başkanlar Kurulu ile pazartesi günü 7 saatlik bir toplantı yaptık. Hem 29 Mayıs'a kadar hem de 29 Mayıs'tan sonrasına ilişkin sistemimizi biliyorsunuz, kararlarımızı önceden alıp hazır tutmak. Görüşmeye göre, devreye sokmak. Eyleme ilişkin planlarımızı ilk önce sizle paylaşırız. Eylem yapacağımızı, tepkisiz kalmayacağımızı bunun içinde, her tür eylem çeşitliliğinin olacağının buradan altını çizerek ifade ediyorum" şeklinde konuştu.
"Eylem içinde iş bırakma olacak mı" şeklinde bir soruya Gündoğdu, "Kamu-Sen, KESK, saygın iki konfederasyonumuz, yasa gereği onlar tekliflerini masaya taşıdılar. Birlikte hareket edebilirler. Ama bizim böyle bir birlikteliğe ihtiyacımız yok. Hem üye sayısı itibarıyla hem de bakış itibarıyla hem de olayları tanımlama ve yaklaşma boyutuyla... 1 Mayıs gibi hepimizi ilgilendiren bir konuda bile 3 ayrı miting yapmak durumunda kalmışsak burada da farklılıklar ya da birleşmeler olabilir. Ama bizim gündemimizde böyle bir tasarı söz konusu değil" yanıtını verdi.
Memur-Sen zam talebini yüzde 15 olarak yeniledi
Toplantının öğleden sonraki kısmında Memur-Sen de 2012 ve 2013 yıllarına ilişkin zam taleplerini yeniledi. Memur-Sen toplu sözleşmenin başında 2012 yılı için yüzde 16 zam talebi ile oturduğu masada talebini yenileyerek yüzde 7.5+7.5 olmak üzere ilk yıl için yüzde 15, ikinci yıl için talep ettiği yüzde 14 zam oranını da yüzde 6.5+6.75 olmak üzere yüzde 13.25 olarak revize etti.
Sendikaların açıklamaları
Türkiye Kamu-Sen: "Yüzde 3,5 3,5 müzakere edilebilecek bir rakam asla değildir, bu müzakere edilemez, bunu kabul etmek mümkün değildir. Cuma gününden bu yana tekliflerin anlaşılmaz bir şekilde geriye doğru gittiğini gördük. Halbuki toplu sözleşme müzakereleri ilerleyerek devam eden müzakerelerdir. Aradan geçen iki günde bu geriye gidişin sebebi nedir? Bir müzakere metodu olarak mı acaba yarı yarıya azaltılmıştır bu sıcak bakılan teklifler? En önemli problem yüzdelik artışlardır. 2012 yılı itibarıyla yüzde 3,5 3,5 teklifi gelmiştir. 3'ün 3,5'e çıkmasını bekliyor muyduk? Daha fazlasını bekliyorduk. Buçuklu bir toplu sözleşme dönemi yaşıyoruz. 3,5 3,5'un kamu çalışanlarına, ortalama memur maaşlarına getireceği zam 50 liradır. Yüzde 3,5 3,5 müzakere edilebilecek bir rakam asla değildir, bu müzakere edilemez, bunu kabul etmek mümkün değildir. 2 milyon 100 bin kamu çalışanın ek ödemeleri bu masada söz konusu dahi edilmiyor. Bunu anlamak mümkün değil''
Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK): ''Sadece yüzdelik artış oranında buçuklu bir artışı öngörülmüştür. Bu bizim açımızdan kabul edilebilir değildir. Bu yaklaşım kamu çalışanlarını dün olduğu gibi bugün de hiçleştiren, onların hakkını gasp eden, emeğini yok sayan bir yaklaşımdır. Hükümetin bu yaklaşımdan vazgeçmesi lazım. Hükümetin yüzde 3,5'lik zam artışı yaklaşımına '4,5 olsun da görüşmeleri sürdürelim' tutum ve yaklaşımını biz kabul etmiyoruz. Hükümetin tutumu ortada, bize yaklaşımı negatif ve sıkıntılı. Gücümüzü birleştirmek suretiyle 23 Mayıs'ta bütünlüklü greve gitmek suretiyle ancak bu hükümete karşı, bize öngördüğü sadaka zammına karşı tutumumuzu ortaya koyabiliriz."
Memur-Sen: "Kamu İşveren Heyet Başkanı'ndan yeni bir teklif geldi. Bu teklif yine tek kalemde 3,5 3,5. Cılız bir teklif. Bu teklif karşısında tekliflerimizi gözden geçirmeyeceğiz. Yüzdelik zam boyutuyla sadece 2012'ye yönelik tek kalemde 0,5 0,5, 2013 yılına yönelik bir teklif yok. Kamu İşveren Heyet Başkanı'na, aradan sonra, müzakere edilmeye değer bir teklifle gelmesi çağrısında bulunuyorum. Biz bu teklife karşı masaya sunduğumuz teklifimizin hiçbir kalemiyle ilgili yeniden bir değerlendirme yapmayacağız. Çünkü bu teklif yeniden bir değerlendirme yapmamızı gerektirecek bir teklif değil. Ara verdik, arkadaşlarımızla bir araya geleceğiz ama rakamları gözden geçirmek için değil, Kamu İşveren Heyeti'nin rakamlarını gözden geçirerek ciddi bir teklifle gelmesini beklemek üzere.''
'Saat 19.30'da Bakan Çelik ile yeniden bir araya geleceğiz'
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nda devam edilen görüşmelere verilen ara sırasında gazetecilerle sohbet eden Memur-Sen Genel Başkanı Ahmet Gündoğdu, hükümetin 2012 yılı için yüzde 3 artı 3 teklifini yüzde 3,5 artı 3,5 olarak revize etmesi üzerine kendilerinin de tekliflerini yüzde 7,5 artı 7,5 olarak ''buçuklu rakamlarla'' güncellediklerini ifade etti. Gündoğdu, ''Hükümetin buçuklu teklifine biz de buçuklu yanıt verdik'' diye konuştu.
Toplu sözleşme görüşmeleri kapsamında hizmet kollarına ilişkin maddelerin tamamlandığını dile getiren Gündoğdu, ''Saat 19.30'da Bakan Çelik ile yeniden bir araya geleceğiz. Kendisinden yeni bir teklif bekliyoruz ancak bunun bizi memnun edecek bir teklif olacağını sanmıyorum'' dedi.
Gündoğdu, öğretmenlere ve öğretim üyelerine ek ödeme yapılmasını talep ettiklerini hatırlatarak, ''Görüşmelerde, hükümetten şu ana kadar ek ödemeyle ilgili bir teklif gelmedi. Ek ödemeyle ilgili bir teklif gelmezse toplu sözleşme görüşmelerinin bir anlamı yok'' ifadelerini kullandı.