Memura verilen ceza yargıdan döndü

Mahkeme, İstanbul'da Ana-Çocuk Sağlığı Merkezi'nde görev yapan bir ebeye Başhekim tarafından verilen maaştan kesme cezasını iptal etti.

cumhuriyet.com.tr

Türk Sağlık-Sen'in açtığı dava sonucu Mahkeme memura soruşturma açılmadan verilen cezayı iptal etti. İstanbul'da ana çocuk sağlığı merkezinde görev yapan bir ebeye başhekim tarafından verilen maaştan kesme cezası verilmesi üzerine Türk Sağlık-Sen tarafından İstanbul 4. İdare Mahkemesi'ne cezanın iptali için dava açıldı.

Davayı görüşen Mahkeme verdiği kararda idari yaptırım olan disiplin cezasının verilebilmesi için cezanın dayanağı olan fiilin hiçbir şüpheye yer verilmeyecek şekilde saptanması gerektiği belirtti. Kararda bu belirlemeyi yapabilmek için tarafsız ve usulüne uygun olarak yapılan bir soruşturmanın gerçekleşmesi gerektiği ifade edildi.

Soruşturma sonunda düzenlenen bir raporun bulunması gerektiğine dikkat çekildi. Mahkeme kararında disiplin amirlerinin ancak bir soruşturma sonrasında soruşturma raporunu değerlendirerek memurlara ceza verebileceklerine dikkat çekildi.

Mahkeme idarenin usulüne uygun olmadan doğrudan soruşturma yapmaksızın doğrudan savunma alarak disiplin cezası vermesinin hukuka uygun olmadığına karar verdi. Soruşturma yapılmadan verilen cezayı iptal etti.

Çalışanlar böyle bir haksızlık karışısında mutlaka haklarını aramalılar

Kararla ilgili bir değerlendirme yapan Türk Sağlık-Sen Genel Başkanı Önder Kahveci idarecilerin keyfiyete göre hukuk dışına çıkarak çalışanlara cezalar vermesinin kabul edilemez olduğunu belirtti. Kahveci, "Soruşturma yapmadan, müfettiş görevlendirmeden 'amirim öyleyse ceza veririm' demek doğru bir yaklaşım değildir. Nitekim yargıda verdiği bu kararla bunu teyit etmiştir. İdareciler bu tür yanlış uygulamalardan vazgeçmelidirler. Çalışanlarda böyle bir haksızlık karşısında mutlaka haklarını aramalıdırlar. İdarenin keyfiyetine biz müsamaha göstermeyeceğiz. Çalışanların uğradıkları haksızlıkların önüne geçeceğiz" dedi.