'Memura kumpas kurdular'

Hükümetle yetkili sendika Memur-Sen arasında 17 Ağustos 2013 tarihinde imzalanan toplu sözleşme hükümleri gereğince 2014 yılının ilk memur maaşları 123 TL, ilk emekli maaşları ise 140 TL zamlı olarak yatırıldı. 1 yıl boyunca bu zamla idare edecek olan memurlar, İstanbul, Bursa ve Mersin'de eylem yaptı.

cumhuriyet.com.tr

Toplu sözleşme hükümleri gereğince 2014 yılının ilk memur maaşları 123 TL, ilk emekli maaşları ise 140 TL zamlı olarak yatırıldı. 1 yıl boyunca bu zamla idare edecek olan memur ve emekliler eylem yaparak İstanbul, Bursa ve Mersin'de şikayetlerini bordrolarını yakarak dile getirdi.

İstanbul ve Bursa'da, Türkiye Kamu-Sen üyesi memurlar, enflasyon artışına rağmen maaşlarında yapılan 123 TL'lik artışı, AKP  il binası önünde maaş bordrolarını yakarak protesto etti.

Mersin'de de Mersin Defterdarlığı önünde de bir araya gelen Türk Kamu-Sen’de örgütlü kamu çalışanları, Ağustos 2013 tarihli sözleşmeye imza atan hükümeti ve Memur-Sen’i  ‘İki yılımızı çaldılar’ yazılı pankartlar açarak protesto ettiler. Bazı memurlar yakalarına ‘Usta memura bu kumpası kim kurdu’ yazılı kâğıtlar asarken siyahlar giyinmiş bir memurda yanında getirdiği kumpasla arkadaşlarını ‘kumpasa’ alarak tepkisini dile getirdi.

Türk Kamu-Sen Mersin İl Başkanı Hüseyin Ateş, “Geçtiğimiz yıl gıda fiyatları ortalama yüzde 10,5, mutfak tüpü yüzde 10,7, su yüzde 9,4 zamlanmış, yoksulluk sınırı 179 TL artmışken, maaşlara 123 lira zam yapmak, adeta memur ve emeklilerle alay etmek demektir” dedi. İktidarın 2013 yılında enflasyon hedefini yüzde 5,3 olarak belirlediğini ve memur maaşlarına buna göre zam yaptığını, resmi enflasyonun ise yüzde 7,4 olduğunu kaydeden Ateş, memurun enflasyon farkı hakkının elinden alındığını ileri sürdü ve yetkili sendika Memur-Sen’i duruma ortak olmakla suçladı. Açıklamanın ardından Türk Kamu-Sen üyeleri maaş bordrolarını yaktı.

KESK’e bağlı Büro Emekçileri Sendikası da 2014 yılı maaşlarındaki 123 TL’lik artışı Mersin Defterdarlığı önünde protesto etti. BES Şube Başkanı Kemal Göçmen, kamu çalışanlarını yoksulluğa mahkum eden iktidarın, yolsuzluk operasyonlarını engellemeye çalıştığını ileri sürdü.