Memur uyarıya hazırlanıyor
KESK Genel Başkanı Sami Evren, memurların yarın yapacağı ''uyarı greviyle'' ilgili sözlerine karşılık, ''Zaten Başbakan'dan bizi anlamasını beklemiyoruz'' dedi. Vali Güler ise ''uyarı grevi''ne ilişkin idari ve disiplin yönünden yaptırımların olduğunu söyledi.
cumhuriyet.com.trMemur konfederasyonları, yarın ''uyarı grevi'' adıyla iş bırakma eylemi yapacak.
KESK Genel Başkanı Sami Evren, yaptığı açıklamada, Başbakan Erdoğan'ın, eyleme yönelik ''Yasal olmayan bir hak herhalde olamaz. Yapılacak olan iş de yasal bir iş değildir'' şeklindeki sözlerini eleştirdi. Evren, açıklamasında şunları kaydetti:
''Zaten Başbakan'dan bizi anlamasını beklemiyoruz. Anlasaydı 7 yıllık iktidarı döneminde anlardı. Ancak şunun bilinmesi lazım, başbakan yürütmenin başıdır. Demokratik bir eylemi tehdit ederek eldeki devlet otoritesini kullanmak hukuksuzluktur. Hukuk devletinde başbakan tek karar veren değildir. Adalet ve demokrasinin kuralları vardır. Uluslararası sözleşmelere uymayan, Anayasa'nın 90. maddesini yok sayan Başbakan'dır. Hukuk her zaman haklıdan yanadır. Biz de fazlasıyla haklıyız.''
Hayat duracak
Türkiye Kamu-Sen ve KESK çağrısıyla yapılacak eyleme, Birleşik Kamu-İş, BASK ve HAKSEN üyeleri de katılacak. Eyleme, memur konfederasyonlarından sadece Memur-Sen katılmayacak.
İlgili haber için tıklayınız:
MEMUR- SEN'DEN ELEŞTİRİLERE YANIT
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı verilerine göre, uyarı grevine katılacak konfederasyonlardan Türkiye Kamu-Sen'in 375 bin 990, KESK'in 224 bin 413, Birleşik Kamu-İş'in 20 bin 731, BASK'ın 4 bin 976 ve HAKSEN'in 2 bin 967 üyesi bulunuyor.
Konfederasyonlar, sendikalı sendikasız tüm memurları eyleme katılarak taleplerinin gerçekleşmesi konusunda kendilerine destek vermeye çağırıyor.
Memur konfederasyonlarının yapacağı ''uyarı grevi''nin başta ulaşım, eğitim, sağlık ve maliye olmak üzere çeşitli kamu hizmetlerinde aksamalara yol açması bekleniyor.
Türk-İş, DİSK, TTB, TMMOB'un da aralarında bulunduğu konfederasyon, meslek ve sivil toplum örgütleri memurlara destek verecek. Türk-İş ve DİSK, üyelerine, yasal çerçeveler içerisinde 25 Kasım'da yapılacak eyleme katkıda bulunmaları yönünde çağrı yaptı.
Memur konfederasyonlarının temel talebini, kamu çalışanlarına grevli, toplu sözleşmeli sendika hakkı verilmesi ve toplu pazarlığın alt yapısının kurulması oluşturuyor.
Konfederasyonlar, hükümetin son sözü söylediği toplu görüşme sürecinin yıllardır biriken sorunları çözmekte yetersiz kaldığını belirtiyor.
İş bırakma eyleminin yaratacağı aksaklıkları için halktan anlayış bekleyen konfederasyon yöneticileri, eylemin aynı zamanda kamu hizmetlerinin ücretsiz ve daha kaliteli olmasına yönelik olduğunu belirterek, yurttaşlardan çocuklarını okula göndermeyerek, acil haller dışında sağlık kuruluşlarına gitmeyerek kendilerine destek verilmesini talep ediyor.
Türk Eğitim Bir-Sen ve KESK'e bağlı Yapı-Yol-Sen, örgütlü olduğu Bayındırlık ve İskan Bakanlığı ile Ulaştırma Bakanlığı'na bağlı Karayolları Genel Müdürlüğü çalışanlarının, 25 Kasım'da "uyarı grevi" yapacaklarını açıkladı.
Türk İmar-Sen Genel Başkanı Necati Alsancak, yapılacak eylemde köprü ve otoyol gişelerinde ve tapuda hizmet vermeyeceklerini açıklayarak vatandaşlardan bir günlük anlayış beklediklerini kaydetti. Alsancak, yapılacak eylemin vatandaşların sorunlarının çözümüne de katkısı olacağına ifade etti.