Memur-Sen'den Uluslararası Demokrasi Kongresi
Memur Sendikaları Konfederasyonu, 25 Ocak'ta Ankara'da "Uluslararası Demokrasi Kongresi" düzenleyecek. Memur Sendikaları Konfederasyonu Genel Başkanı Ahmet Gündoğdu, kongreyi düzenleme amaçlarınının demokrasi, insan hakları, özgürlükler konusundaki açılımlara katkı sunulması olduğunu bildirdi.
cumhuriyet.com.trMemur Sendikaları Konfederasyonu (Memur-Sen), 25 Ocak'ta Ankara'da "Uluslararası Demokrasi Kongresi" düzenleyecek. Açılışına Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın katılımının beklendiği Kongre'yle "demokrasi, insan hakları, özgürlükler konusundaki" açılımlara katkı sunulması hedefleniyor.
Memur-Sen Genel Başkanı Ahmet Gündoğdu yaptığı yazılı açıklamada, "Uluslararası Demokrasi Kongresi" düzenleyeceklerini bildirdi. 25 Ocak Pazartesi günü saat 10.30'da Ankara Rixos Otel'de başlayacak olan kongrenin toplam 9 oturumda gerçekleştirileceğini belirten Gündoğdu, kongreye konusunun uzmanı bilim adamlarının yanı sıra, iş dünyasından, sivil toplum örgütlerinden ve siyaset kurumundan temsilcilerin katılacağını ifade etti. Türkiye'de demokrasinin gelişmemesi, kuvvetler ayrılığı ilkesinde ayrışma yerine kesişmelerin yaşanmasının kendilerini böyle bir çalıştay yapmaya ittiğini vurgulayan Gündoğdu, "Her on yılda bir demokrasiye yapılan müdahaleler, demokrasimizin ilerlemesine engel olmuştur. Darbeciler, Anayasa'ya konulan geçici maddelerle korunur hale gelmiştir" dedi.
Kongreye katılacak isimlerin alanlarında bir otorite olduğunu belirten Gündoğdu, konuşulmayan bir şey kalmacağını kaydetti. Gündoğdu kongrede ele alacakları konular ve oturum başlıklarını ise şu şekilde açıkladı:
Memur-Sen'in kongresine Lagendijk de katılacak
"1921, 1924, 1961 ve 1982 Anayasalarında Demokrasi, Milli Egemenlik, Temel Hak ve Özgürlükler ve Kuvvetler Ayrılığı konusunun tartışılacağı birinci oturuma Prof. Dr. Sami Selçuk (Oturum Başkanı), Prof. Dr. Levent Göker, Prof. Dr. İlyas Doğan, Doç. Dr. Ahmet Yıldız, Türkiye AB Karma Parlamento Komisyonu Eşbaşkanı Loost Lagendijk de katılacak.
'Siyaset Kurumunun Kamu Görevlileri Sendikacılığına ve Kamu Görevlilerinin Siyaset Hakkına Bakışı' konulu ikinci oturuma Prof. Dr. M. Naci Bostancı başkanlık edecek. Oturumun panelistleri Agah Kafkas, Bayram Meral, Şeref Malkoç, Dr. Hasan Erçelebi, Büyükelçi Volkan Bozkır olacak. 9 oturumlu panelin diğer başlıklarını 'Sosyal Adalet, Fırsat ve İmkân Eşitliği Profilinde Türk Eğitim Sistemi ve Yükseköğretimde Özgürlükçü Arayışlar', 'Türkiye'nin Toplumsal Yapısı, Kimlik Sorunları ve Ötekileştirmeyen Vatandaşlık Tanımı', 'Din Eğitimi ve Öğretimi ile Din ve Vicdan Özgürlüğü Sorunlarına Evrensel Hukuk Çerçevesinde Çözüm Önerileri', 'Kamu Çalışanları Açısından Uluslararası Çalışma Standartları Ekseninde Sendikal Mevzuatımız ve Türkiye'de Sendikacılığın Yapısal Sorunları', 'Demokratikleşme-Anayasa İlişkisi Ekseninde Yeni Anayasaya Dair Teklifler', 'Demokrasinin Evrensel İlkeleriyle Türkiye'nin Demokratikleşme Sürecine Genel Bakış' 'Toplu Pazarlık ve Örgütlenmenin Önündeki Engeller, Demokratikleşme ve Sivilleşmede Sendikaların Rolü' oluşturacak.