Memur-Sen uzlaşma kuruluna gidiyor

Memur-Sen Genel Başkanı Ahmet Gündoğdu, kamu çalışanlarına yönelik hükümetin önerdiği zammı kabul etmediklerini ve Uzlaştırma Kurulu'na başvuracaklarını belirtti.

cumhuriyet.com.tr

Memur-Sen Genel Başkanı Ahmet Gündoğdu, kamu çalışanlarına yönelik hükümetin önerdiği zammı kabul etmediklerini ve Uzlaştırma Kurulu'na başvuracaklarını belirterek, Uzlaştırma Kurulu'ndan beklentiler yönünde bir karar çıkmaması yada hükümetin bu karara uymaması halinde eylemlilik sürecini başlatacaklarını söyledi.

Memur-Sen Genel Başkanı Ahmet Gündoğdu bugün düzenlediği basın toplantısında, 2009 yılı toplu görüşme sürecini değerlendirdi. Gündoğdu, "Kamu İşveren Kurulu'na sunduğumuz yüzde 4+yüzde 4 yüzdelik zam, 30 TL+30 TL ek ödeme, Toplu Görüşme Priminde 10 TL artış, Aile Yardımında 16 TL artış şeklindeki son teklifimizi esas alarak Uzlaştırma Kurulu'na gideceğiz" dedi.
 

"Beklentiler yönünde karar çıkmaması halinde eylemlilik sürecini başlatacağız"

Uzlaştırma Kurulu'ndan beklentiler yönünde bir karar çıkmaması ya da beklentilerine uygun karar çıkmasına rağmen Hükümetin bu karara uymaması halinde, bu sonucu yetkili organ ve teşkilatlarına taşıyacaklarını kaydeden Gündoğdu, sendikal zeminin en etkili silahı olan eylemlilik sürecini başlatacaklarını ifade etti. Gündoğdu, bu sürecin en temel hedefinin, toplu sözleşme ve grev hakkını elde etmek olacağına dikkat çekti.
Toplu görüşme sürecinde, kamu iş veren kurulunun olumlu bir yaklaşım sergilemediğini belirten Gündoğdu, "İlk oturumda taleplerimizle birlikte bağlı sendikaların kendi hizmet kollarına ilişkin taleplerinin de yer aldığı 120 sayfalık 'Memur-Sen Konfederasyonu 2009 Toplu Görüşme Talepleri' kitapçığımızı toplu görüşme heyetine teslim ettik. Bizi en çok üzen, ekonomik kriz gerekçesiyle ürettiği 73 tedbirle sermaye kesimine 54 milyar TL aktaran siyasi iradenin temsilcisinin başkanlığında oluşan Kamu İşveren Kurulu'nun, 2 milyon 200 bin kamu görevlisinin ortak hak ve menfaatlerini geliştirmeye dönük tek bir öneri hazırlığı yapmaksızın masaya oturmuş olmasıdır" diye konuştu.
 

"Bu tavır şaşırtıcı değil"

Bu tavrın aslında şaşırtıcı olmadığını ifade eden Gündoğdu, sendikal zemin ve haklar adına son derece sorunlu olan ve siyasi iktidarlara keyfiyet sağlayan 4688 sayılı Kanun yürürlükte olduğu sürece başka bir tavır oluşmasının da mümkün gözükmediğini kaydetti.
Toplu görüşme süreci sonunda mali haklar konusunda uzlaşma sağlanamaması nedeniyle 'Mutabakat Metni' imzalanamadığına dikkat çeken Gündoğdu, şöyle devam etti:
"Mutabakata varılmayışını kayıt altına almak için düzenlenen Toplu Görüşme Tutanağı'nın toplu sözleşme ve grev hakkı talebiyle ilgili bölümünde, toplu sözleşme ve grev hakkı verilebilmesi için kamu görevlilerinin iş güvencesinin ve personel rejiminin de iş güvencesi yönüyle yeniden düzenlenmesi konusunun tartışmaya açılması ifadelerine yer verilmiştir. Toplu sözleşme ve grev hakkı ile iş güvencesi arasında ilişki kuran ve Türkiye kamu görevlileri sendikacılığının büyük yara almasına neden olacak bu tuzağa düşmedik ve düşenleri de hesabını vermekte zorlanacakları bu tuzaktan kurtarmayı da sendikal güç birliğinin gereği gördük."
 

"Toplu sözleşme ve grev hakkında üç konfederasyon güç birliği yaptı"

2009 yılı toplu görüşme sürecinin en önemli kazanımlarından birisinin sendikal örgütlenmenin temelini oluşturan toplu sözleşme ve grev hakkı konusunda Türkiye'nin en büyük üç memur konfederasyonunun sendikal güç birliği yapması olduğuna dikkat çeken Gündoğdu, "Çağrımızla oluşan bu sendikal güç birliğinin, kamu görevlilerinin toplu sözleşme ve grev hakkına sahip olması sağlanıncaya kadar devam etmesi ve bu çerçevede kısa sürede sonuç alması için öncülük yapmaya devam edeceğiz" dedi.