Memur-Sen ücret artışı istiyor
Bu sene ilk kez yetkili sendika olarak toplu sözleşme masasına oturacak olan Memur-Sen, hükümet yetkililerinin önerdiği yüzde 5.5'lik ücret artışının iki katı fazla ücret artışı talep etmeye hazırlanıyor.
cumhuriyet.com.trMemur-Sen Genel Başkanı Ahmet Gündoğdu Maliye Bakanlığı'nın memurlara yüzde 5'lik zam önerisinin kendileri için bir anlam ifade etmediğini belirterek, "Maliye Bakanlığı'nın talebin azalmasıyla oluşan sanal enflasyonu dikkate alarak belirleyeceği bir rakamdan hareketle bir cümle kurmamızın bir anlamı yok. Kabul edeceğimiz bir sonuç da değil. Bugün Maliye Bakanı, bende herkes de biliyor ki ekonomik krizin piyasalara psikolojik etkisi dolayısıyla talepte bir düşüş var. Talepte düşüş de olunca enflasyon düşmüş gözükecek. Bu alım gücünü artırmıyor. Bu vermemeye niyeti olanın bahanesi olarak ortaya çıkabilir" diye konuştu.
"Memurlar haklarını ararken 'ricacı' konuma düşürülüyor"
Toplu görüşme sürecinde olmazsa olmazlarının grev ve toplu sözleşmeli sendika yasası olduğunu ifade eden Gündoğdu, grev ve toplu sözleşmeli sendika yasasının ötelene ötelene bir hal olduğunu söyledi. 5 yıl önce Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın memurlara toplu sözleşmeli sendikal hak vereceğini vaat ettiğini anımsatan Gündoğdu, memurların haklarını ararken "rica konumuna" düşürüldüğünü kaydetti. Bunun çok sıkıcı, garip ve çelişkili bir durum olduğunu vurgulayan Gündoğdu, işçinin de memurun da ürettiğini, her ikisinin de paydaş olduğunu kaydetti. Gündoğdu, "Ekonomik krizin Türkiye'yi etkilediği net ki krizin etkilerini önlemek için onlarca paket açıklandı. Şu ana kadar kamu çalışanlarına yönelik doğrudan bir paket söz konusu değil" dedi.
"Her altı ayda bir kriz çeki verilmeli"
Bu dönemde kriz çekini önemsediklerini anlatan Gündoğdu, şöyle devam etti:
"Toplu görüşme masasında vergide adaletin sağlanmasını talep edeceğiz. Memur 8 bin 700 TL'ye kadar yüzde 15'lik vergi diliminde bulunuyor. 8 bin 700 TL'den 22 bin TL'ye kadar geliri olanlarda ise vergi dilimi yüzde 20 oluyor. Temmuz'da yüzde 4,5 zam yapıldı. Maaşına 52-53 lira zam geldi. Ancak, Temmuz'da 6 aylık gelirleri 8 bin 700 TL'ye çıkmış olanlardan vergi dilimi 5 puan arttığı için 56 lira vergi kesildi. Dolayısıyla kaşık ile verip kepçe ile alan bir vergi sistemi var. Bu çarpıklık düzeltilmeli. Eğer vergi sistemine dokunmayalım denecekse bunu tamir edecek tek şey var o da kriz çeki. O zaman askeri ücret tutarında her altı ayda bir 600 TL olmak üzere kriz çeki verilebilir. Kriz geçinceye kadar kriz çeki ile krizin etkisi hafifletilebilir."
"Ek ödeme en az 80 TL olmalı"
Toplu görüşmelerde enflasyonun üzerinde bir teklif hazırladıklarını belirten Gündoğdu, mutfaktaki enflasyon ile kurumların açıkladığı enflasyonun birbiri ile örtüşmediğini söyledi. Hükümetin 2010 enflasyon hedefinin yüzde 6,9 olduğunun altını çizen Gündoğdu, "Gerçek enflasyon hesabıyla bir yol haritası çiziyoruz. Gaye üzüm yemek ve çalışanları korumaksa gerçek enflasyon yüzde 10'nun altında olmaması lazım. Maliye Bakanlığı'nın orta noktası yüzde 5.3. Telaffuz edilecek bir rakam değil" dedi.
En az 80 TL ek ödeme talep edeceklerini kaydeden Gündoğdu, masaya toplu sözleşme, ek ödeme, eş ve çocuk yardımları, vergi indirimi ya da kriz çeki olmak üzere beş ana başlık götüreceklerini belirtti.
"Gerekirse eylem yaparız"
Gündoğdu, yüzde 5'lik teklife imza atmayacaklarını hatırlatarak, A, B ve C planları yaptıklarını, bir buçuk aydır toplu görüşmeye hazırlandıklarını anlattı. Pazarlık yapmak için masaya gittiklerinin altın çizen Gündoğdu, "Bizim istediklerimize sıcak yaklaşmayıp, istediğini bize kabul ettirme anlayışına asla evet demeyiz. Gerekirse eylem yaparız. Hükümetin masaya neyle geleceği çok önemli. Kriz dolayısıyla çalışanlara verilecek zamlarla piyasayı canlandıralım anlayışıyla gelirlerse beklediğimiz bir tavır. Kriz memura vermemenin bahanesi olursa bunu asla kabul etmeyeceğiz. İş ve maaş garantisini hesaplarlarsa bu yanlış hesap olur" diye konuştu.