Melih Gökçek yaptıklarını unuttu

Kitabında FETÖ’yü sol siyaset ile içe içe gösteren Gökçek, başında bulunduğu belediyenin uygulamalarını görmezden geliyor.

Sertaç Eş

“Sol Siyaset - FETÖ İlişkileri” adıyla kitap yazan Melih Gökçek, başında bulunduğu Ankara Büyükşehir Belediyesi’nin 2013 öncesi uygulamalarını görmezden geldi. Belediye yönetimi, çoğunluğu CHP seçmeni olan Dikmen Vadisi’ndeki mağdurlara uzun süredir haklarını vermemekte direnirken, aynı bölgeden Altın Koza Üniversitesi’ne açıklanmayan bir bedelle genişçe bir arsa vermişti. Belediye, endüstri tarihi mirası olarak kabul edilen, İsmet İnönü’nün temelini attığı Su Süzgecini de FETÖ bağlantısı gerekçesiyle el konulan Turgut Özal Üniversitesi’ne yine açıklanmayan bir bedelle devretmişti.

Gökçek’in yazdığı kitabın reklamı başkentte birçok bilboardda “Bu kitap tarihe düşülen bir nottur” sloganıyla tanıtılıyor. Gökçek’in kitabının başlığı farklı olsa da içeriği FETÖ’nün CHP ile birlikteliği iddiaları yer alıyor. Gökçek, tabanları tarih boyunca birbiriyle uyuşmayan FETÖ ve CHP’yi ilişkili gibi göstermeye çalışırken, kendi başında bulunduğu Ankara Büyükşehir Belediyesi’nin 2013 yılı öncesinde Fethullah Gülen Cemaati ile olan ilişkilerini görmezden geliyor. Bu ilişkiler eski Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç’ın “parsel” iddialarıyla da gündeme gelmişti.

İlk akla gelenler

Gökçek’in kitabında CHP’yi hedef alan iddialarına karşın, Gülen Cemaati ile AKP iktidarının çatışmaya başladığı 17- 25 Aralık 2013 tarihinden önce Ankara Büyükşehir Belediyesinin dikkat çeken faaliyetleri göze çarpıyor. Gökçek yönetimindeki belediyenin Gülen Cemaati tarafından organize edilen Türkçe Olimpiyatları organizasyonuna sponsor olduğu biliniyor. Bunun dışında FETÖ bağlantısı gerekçesiyle darbe girişimi sonrasında tüm malvarlığına el konulan Koza Holding’in üniversitesi Altın Koza’ya Dikmen Vadisi’nden bilinmeyen bir bedelle arsa verildi. Dikmen Vadisi’nde uzun süredir yaşanan ve çözümlenemeyen sorun nedeniyle çoğunluğu CHP seçmeni olan mağdurlar bulunuyor.

Bir başka üniversite

Darbe girişiminin ardından yine FETÖ bağlantıları gerekçesiyle devletin el koyduğu Turgut Özal Üniversitesi de Ankara Büyükşehir Belediyesi’nden açıklanmayan bedellerle arsa alan kurumlardan birisi. Üniversiteye Cumhuriyet dönemi endüstri mirası olarak kabul edilen, temeli dönemin başbakanı İnönü tarafından atılan Su Süzgeci’nin üzerinde bulunduğu arsa belediye tarafınan verildi. Üniversite bu tarihsel mirası, meslek odalarından gelen tüm tepkilere aldırmadan yıktı. Yıkımda, İnönü ve dönemin devlet adamlarının imzalarını taşıyan anı kapsülü de kayboldu.

Aynı üniversiteye Ankara’nın değerli yerlerinden Etlik Kasalar bölgesinden de büyük bir arsa bilinmeyen bedelle verildi.

Tüm bu gelişmeler 17-25 Aralık’tan sonra tersine dönmeye başladı. Gökçek’in başkanlık ettiği Belediye Meclisi’nde tarihi Su Süzgeci’nin arsasının altlığı itfaiye alanı olarak değiştirildi, üniversitenin kullanmasına izin verilmedi. Darbe girişiminin ardından devlete geçen taşınmazların bir kısmı Yıldırım Beyazıt Üniversitesi’ne devredildi.