Mektup değişmedi
Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın açıklamaları, Abdullah Öcalan’ın Diyarbakır’daki Nevruz’da okunan mesajıyla ilgili görüşmelerde hükümetin elini zayıflattı.
Mahmut Lıcalı / CumhuriyetNevruz kutlamalarında okunan Abdullah Öcalan’ın mektubunun içeriğinde herhangi bir değişiklik yapılmadığı ifade ediliyor. Mektup aracılığıyla yapılacak çağrı ve verilecek mesajlar konusunda yürütülen yoğun görüşme trafiğinde hükümetin silahsızlanmayla ilgili “somut bir çağrı yapılması talebine karşı İmralı ve Kandil’in ise “süreçle ilgili somut adım atılması” talebi bulunuyordu. Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın izleme heyeti ve Dolmabahçe açıklaması konusundaki karşı çıkışlarının İmralı başta olmak üzere Kandil ve Ankara’da yapılan görüşmelerde güvensizlik yarattığı ve Öcalan’ın mektubunun bu kapsamda şekillendiği ifade ediliyor.
Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç’ın “Dün (20 Mart) bu konuşma (Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın açıklaması) olmasaydı bugün (21 Mart) İmralı’dan Nevruz dolasıyla verilen mesaj acaba nasıl olabilecekti? Ben şimdi o mesajın içerisindeki çok olumlu noktaları düşünerek bunun çok daha iyi olabileceğini, çok daha iyi bir aşamayı hedef gösterebileceğini de tahmin ediyorum” açıklaması mektubun değiştirilip değiştirilmediği tartışmalarına neden oldu.
Erdoğan güvensizlik yarattı
Edinilen bilgiye göre Öcalan’ın kaleme aldığı mektup hiçbir değişiklik yapılmadan aynen Diyarbakır’da okunurken, Erdoğan’ın “Hâlâ bakıyorsunuz varsa yoksa Kürt sorunu. Kardeşim ne Kürt sorunu, artık böyle bir şey yok” açıklaması ve süreçle ilgili hükümet yetkilileriyle ters düşen açıklamaları, hükümetin Nevruz öncesi yaptığı görüşme trafiğinde elini zayıflattı. Silahsızlanma konusunda daha somut olarak verilmesi beklenen mesaj da bu kapsamda mektupta daha yüzeysel olarak yer buldu.
Videoya da karşı çıktı
Erdoğan’ın olumsuz tavrı nedeniyle, görüntülü ve sesli olarak verilmesi konusunda görüşmeler yapılan mesajın mektup aracılığıyla dile getirilmesinin kararlaştırıldığı iddia edildi. Görüşmelerde hükümetin silahsızlanma konusunda somut bir tarihin de ilan edilmesini istediği, İmralı ve Kandil’in ise 10 madde konusunda somut adım atılması, yasal düzenlemelerin parlamentoya gelmesi ve izleme heyetinin kurularak müzakerelere bir an önce başlanmasını istediği belirtiliyor.
Virgül bile ekleyemeyiz
Nevruz öncesi son anda kaleme alınan mektubun içeriğiyle ilgili olarak hükümetin bazı yerlerde değişiklik yapılmasını HDP’ye ilettiği; ancak HDP heyetinin mektubu Kürtçeye çevirterek aynen açıkladığı belirtildi. HDP heyetinde yer alan İstanbul Milletvekili Sırrı Süreyya Önder, katıldığı bir TV programında mektupta bir değişiklik yapılıp yapılmadığı tartışmalarıyla ilgili olarak “Buna imkân yok. Çünkü bizim sayın Öcalan’ın yazdığı metne, ne bir virgül ekleme ne bir virgül eksiltme gibi bir yetkimiz yok. Mektupta silah bırakmaya yönelik tarih yoktu” açıklamasını yaptı.