Mehmet Aksoy, Galeri Işık Teşvikiye'de
Dünyaca ünlü heykeltraş Mehmet Aksoy'un "İnsan Halleri" başlıklı sergisi Galeri Işık Teşvikiye'de açılıyor. Sergide sanatçının farklı boyutlarda, mermer, taş ve bronz döküm olarak çalıştığı 40 heykeli yer alıyor.
cumhuriyet.com.trDünyaca ünlü Türk heykeltraş Mehmet Aksoy’un “İnsan Halleri” başlıklı sergisi 21 Ocak Perşembe günü Galeri Işık Teşvikiye’de açılıyor. Sergide sanatçının farklı boyutlarda, mermer, taş ve bronz döküm olarak çalıştığı 40 heykeli bulunuyor.
Sanatçı sergideki işlerini ve sanat hayatını; “Ben 45 senedir kendime sadık olmaya çalışıyorum. Sanatımla hayatım, düşüncelerim, duygularım, birebir olsun, örtüşsün istiyorum. Dünya sanat mirasını özümsemeye; Mısır, Asur, Hint, Maya, Afrika sanatından el almaya çalışıyorum. Sanatın özünü bozmayan her türlü yeniliğe, tekniğe, teknolojiye açığım, yeter ki sonuç heykel olsun. İçimdeki sanatçı benle iyi geçinmeye çalışıyorum. Zor beğenir, zoru sever, hep neden olmasın der, hep yeni fikirlerle rüyalarıma girer, o kendine ihanet ettirmez, neşeli de olsam, üzgün de olsam o hep ordadır. O her durumu heykele dönüştürmek ister. Bana acımaz, beni, fizik gücümü, el becerimi, ustalığımı acımasızca kullanır, yorgunluk tanımaz, ayaklarım, dizlerim tutmasa bile çalış bitir şunu der. Bana çişimi unutturur, insafsız, zalim biri sanatçı egom. Ben onun heykel hammalıyım, heykel havarisiyim. İşte böyle geçinip gidiyoruz.” olarak tanımlıyor.
“Sanat küresel olamaz, bugün küresel olan dolardır” diyen Mehmet Aksoy sanat anlayışı hakkında; “Evrensel olanla küresel olan birbirine karıştırılıyor. Dünyanın her yerinde birbirine benzeyen kurşun askerler yaratılıyor. Kratetör güdücülerle politik olan estetikleştirildi. Politik dil ise metonomiktir, düz anlamdır, buradan metefor yapılamaz. Sanatsa meteforiktir, kavramlarla imajlarla yaratılan formlar üstünden konuşur. Öykünmelerle kişilik inkarıyla sanatçı olunmaz. Hele dünya sanat mirası inkarıyla yaşanılan coğrafyanın toplumsal durumun psikolojinin, toplumsal reflekslerin inkarıyla sanatçı hiç olunamaz. Bu kişilik inkarı demektir. Kişiliğini inkar eden kendini kaybeden sanatında kendisi olmayan insan başkasına öykünüyor demektir. Sanatçı ise yalnız kendisine öykünür, kendi şarkısını kendi söyler.” diyor.
Sergi, Galeri Işık Teşvikiye’de 6 Mart Cumartesi gününe kadar ziyaret edilebiliyor.