Medreseler için enstitü

Hükümet, doğu ve güneydoğudaki yasadışı medreselerde eğitim alan mollalara diploma talebini karşılayamasa da her türlü ihtiyaçlarına yönelik adımlarını hızlandırdı.

Ozan Çepni

Yükseköğretim Kurulu Kanunu’nda “fakültelerde lisans üstü, eğitim - öğretim, bilimsel araştırma ve uygulama yapan bir yükseköğretim kurumu” olarak tanımlanan enstitüler, dini amaçlar için kullanılmaya başlandı. Türkiye’de ilk olarak Bingöl Üniversitesi’nde Kuran’ın okunması üzerine “Kıraat İlmi Eğitimi Uygulama ve Araştırma Merkezi”nin kurulmasının ardından çalışmalar bir adım ileri taşındı. Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın onayının ardından araştırma merkezi enstitüye dönüştürüldü.
Bingöl Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İbrahim Çapak’ın daha önce araştırma merkezi açılışındaki sözleri, enstitünün hangi amaçla açıldığını gösterdi. Üniversite sayfasından “Reisü’l Kurra Vekili Mustafa Demirkan Hoca’nın dualarıyla” açıldığı belirtilen merkez için, Recep Tayyip Erdoğan Kongre Merkezi’nde yaptığı konuşmada Çapak, “Kıraat merkezimiz, üniversitemiz şehrimiz ve bölgemiz için çok önem arz ediyor. Bölgemizde medrese geleneği çok güçlü, ancak kıraat alanında arzulanan seviyede değiliz. Bölgemizde maalesef hafızlık dahil olmak üzere, kıraatla ilgili hedeflenen amaca ulaşmış değiliz. Üniversiteler bağlamında Türkiye’de sadece iki tane kıraat merkezi var. Bunlardan biri bizim, diğeri de Marmara Üniversitesi’nin. Onlarla birlikte kıraat eğitimine hizmet edeceğiz” ifadelerini kullandı.

Diğer illerden önemli
Enstitüye dönüştürülen merkez için açılış törenine ilişkin resmi sitede yayımlanan metinde, Diyanet İşleri Başkanlığı Mushafları İnceleme ve Kıraat Kurulu Başkanı Hafız Osman Şahin’in de doğu ve güneydoğu Anadolu bölgelerinde medrese geleneğinin çok eskiye dayandığını ve medreselerde çok önemli eğitimlerin verildiğini belirttiği ve “Bingöl’de doğu ve güneydoğu Anadolu bölgesinde olması gerçekten çok anlamlıdır. İlmi kıraat merkezinin burada açılması diğer illerimizden çok daha önemlidir. Zira bu illerimizde ulumu Arabiye oldukça mevcuttur, ama Kuranı Kerim elfazını kavramak çok zayıftı. Bunu düşünen çok iyi düşünmüş ve cenabı Allah da müyesser etmiş. İnşallah bu kuruluş gayesine hizmet ederek ila yevmil kıyame devam edecektir” şeklinde konuştuğu bilgisi yer aldı. 


ÖKSÜZ'LE YAN YANA
Bingöl Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İbrahim Çapak’ın 15 Temmuz darbe girişiminin kilit isimlerinden firari Adil Öksüz ile aynı konferansa katıldığı ortaya çıkmıştı. Darbe girişiminin ardından FETÖ ile bağlantılı akademisyenlere yönelik başlatılan soruşturma kapsamında 2012 yılında Tiran’da bulunan Beder Üniversitesi’nde düzenlenen bir konferans incelemeye alınmıştı. Konferansa katılan Çapak’ın Adil Öksüz aynı fotoğraf karesinde olduğunu gösteren fotoğraf ve görüntüler soruşturma dosyasına girmişti. Çapak, 2016 yılında  Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından Bingöl Üniversitesi Rektörlüğü’ne atanmıştı.