Mecliste taktik savaşları

TBMM'yi 1 Temmuz'da tatil etmeyen AKP ile muhalefet partileri arasında tam anlamıyla taktik savaşları yaşanıyor.

cumhuriyet.com.tr

Muhalefetin ortak stratejinin ilk adımı, Genel Kurul'da az milletvekili görüldüğü anda yoklama istemek. İkinci adımı ise, gündem dışı konuşmalar ile grup önerisi vermek. Böylece Genel Kurul'un gündemine birkaç saat gecikmeli geçilebiliyor. Bu haftaki taktik savaşlarını ise muhalefet kazandı. AKP bu hafta toplantı yeter sayısı bulamadığı için Genel Kurul'u iki kez erken kapatmak zorunda kaldı.

İki kez erken kapandı


AKP; CHP, MHP ve BDP'nin uyguladığı taktik nedeniyle TBMM Genel Kurulu'nu çalıştırmakta zorlanıyor. Muhalefetin taktik savaşlarındaki en önemli kozunu ise yoklama istemek oluşturuyor. Genel Kurul'da yeterli sayıda milletvekili görmeyen muhalefet sık sık yoklama istiyor. Genelde ilk yoklamalarda çoğunluğu sağlayamayan AKP, bu hafta ikinci yoklamalarda da zorlandı. TBMM İçtüzüğü'ne göre üst üste yapılan ikinci yoklamada da toplantı yeter sayısına ulaşılmazsa Genel Kurul kapanıyor. AKP, gündemdeki tasarı ve teklifleri bitirene kadar çalışma kararı alırken, bu hafta toplantı yeter sayısı bulunamadığı için Genel Kurul iki kez erken kapandı.8 Temmuz 2010 Perşembe günü Genel Kurul saat 21.56'da çalışmalarını tamamlamak zorunda kaldı. Saat 24.00'e kadar çalışması gereken TBMM, iki saat erken kapandı. 9 Temmuz Cuma günü de muhalefet sık sık yoklama istedi. Yapılan son yoklamada ise iki kez toplantı yeter sayısına ulaşılamadığından Genel Kurul çalışmalarını saat 19.00'da bitirmek zorunda kaldı. Böylece Genel Kurul, 5 saat erken çalışmalarını bitirdi.

Muhalefetin grup önerisi taktiği

Muhalefet partileri verdikleri grup önerileri ile de Genel Kurul'un temposunu düşürmeye çalışıyor. Grup önerileri üzerinde yapılan konuşma nedeniyle gündemdeki tasarı ve teklif üzerindeki görüşmelere birkaç saatlik gecikmeyle başlanabiliyor. Muhalefetin bu taktiği bu hafta AKP Grup Başkanvekili Suat Kılıç'ın da tepkisine neden oldu. Kılıç, Genel Kurul'da, "Bugün(7 Temmuz Çarşamba) saat 13.00'te başladık, şu anda saat 16.45, yani üç saat kırk beş dakikadır henüz yasama gündemine geçebilmiş değiliz. 54'üncü maddedeki İçtüzük kuralı üzerinden gidecek olursak on beş dakika sonra bu Meclis'in bir günlük çalışma mesai süresi sona ermiş olacak. Değerli arkadaşlar, bu büyük bir kayıp, bu büyük bir zaman israfı. Dün söyledim ama anlaşılamadığı için, anlayamadığınız için tekraren bugün bir daha ifade ediyorum" diye tepki gösterdi. Ardından tutanaklara şu diyaloglar yansıdı:

"İhale kovalıyor milletvekilleri"

"CHP Gaziantep Milletvekili Akif Ekici: Milletvekillerinden kaç kişi var? Milletvekillerin nerede? Nerede çalışıyor? İhale kovalıyor milletvekilleri, ihale.  CHP Tunceli Milletvekili Kamer Genç: Sen grup önerisi getirdiğin zaman iyi de, muhalefet getirdiği zaman mı kötü oluyor?"