Meclis'te 'Sıkıyönetim' tartışması
TBMM İçişleri Komisyonu’nda güvenlik soruşturması yapmakla görevlendirilen personele geniş yetki verilmesi gerilim yarattı.
Emine KaplanAKP’lilerin, trafik cezalarının artırılması, terör suçlarında muhbirliğin kapsamının genişletilmesi ve güvenlik soruşturması yapan personelin yetkilerinin artırılmasını düzenleyen torba yasa önerisi dün TBMM İçişleri Komisyonu’nda görüşüldü.
Güvenlik soruşturmasıyla ilgili yetkinin “4045 sayılı Güvenlik Soruşturması, Bazı Nedenlerle Görevine Son verilen Kamu Personeli ile Kamu Görevlerine Alınmayanların Haklarının Geri Verilmesine ve 1402 sayılı Sıkıyönetim Yasası’nda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun”da değişiklik yapılarak verilmesini eleştiren CHP Milletvekili Mahmut Tanal, “Anayasa değişikliğinde bağıra bağıra ‘sıkıyönetimi kaldırdık, anayasadan çıkarttık’ denildi. Ne hikmetse buraya sıkıyönetim kanunuyla ilgili değişiklik eklemişsiniz. Bu nasıl bir mantık, izah edin” dedi. Ardından AKP ve CHP’li vekiller arasında karşılıklı söz dalaşı yaşandı. CHP’lilerin ‘bağırmayın’ diyerek tepki göstermesi üzerine Komisyon Başkanı Celalettin Güvenç, “Sayın Tanal, bu konuyu bana da getirdiklerinde ilk itirazım bu oldu. ‘Biz sıkıyönetimi tarihe gömdük, anayasadan kaldırdık, hala burada böyle bir şey var’ dedim. Güvenlik soruşturması yasasına, 1402 ile ilgili değişiklikleri eklemişler. ‘Bunu çıkaralım’ dedim. Gerekirse bir daha tartışırız, ses yükseltmeye gerek yok” diye konuştu.
Yasa önerisinde imzası bulunan AKP’li Atay Uslu, söz konusu yasanının adının değiştirilerek ‘sıkıyönetim’ ibaresinin değiştirilebileceğini belirtti.
CHP’li Faruk Sarıaslan, istihbarat görevlileri ile yetkilendirilen personelin mahkemelerden iddianameleri alıp arşivleyebileceğine dikkat çekerek, “Sizi lekeleyecek. Polisliğe, hâkimliğe veya devlet dairesine başvurmak istediğinizde sizden evraklar istenecek. Ama polisten gelecek evraklarda bunlar olacak. Sonra bu arkadaş dava açacak ‘ben beraat ettim, hâlâ arşivde suçlu gözüküyorum’ diyecek. Bunun için de 50 bin dava konusu olacak” uyarısında bulundu.
HDP’li Hasan Özgüneş, bu düzenlemenin tek parti iktidarının iliklere kadar işlenmesi anlamına geleceğini belirterek, bunun Ortadoğu’da örneklerinin görüldüğünü vurguladı. HDP’li Zeynel Özen de, AKP’li milletvekillerinin sesini yükselterek tepki göstermelerinin kabul edilemeyeceğini belirterek, iktidarın tahammül etmesi gerektiğini söyledi.