Meclis'te 'Şerefsiz' tartışması

MİT’e olağanüstü yetkiler tanıyan yasa önerisinin TBMM Genel Kurulu’ndaki görüşmeleri sırasında Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay ile MHP Aydın Milletvekili Ali Uzunırmak arasında ‘Şerefsiz’ tartışması yaşandı.

AA

TBMM Genel Kurulu'nda görüşülen MİT Kanunu'nda değişiklik yapan teklifin görüşmelerinde, Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay, MHP Grup Başkanvekili Oktay Vural ve MHP'li milletvekilleri tartıştı.

Başbakan Yardımcısı Atalay, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'a sunulmuş MİT raporu olmadığını belirtti. Atalay'ın bu sözleri üzerine, Beşir Atalay ile MHP Grup Başkanvekili Oktay Vural ve MHP'li milletvekilleri arasında tartışma yaşandı. Atalay, "Siz soru sordunuz. Benim nasıl cevap vereceğimi de siz belirleyin o zaman. Ben istediğim şekilde cevap veririm kardeşim. Böyle bir şey olur mu?" dedi.

MİT'in kendisine değil, Başbakan'a bağlı olduğunu anımsatan Atalay, "MİT'e başka görev verilemez hükmü... Başbakan mı gelip savunacak burada?" diye konuştu.

"Vicdanım çok rahat"

Başbakan Yardımcısı Atalay, şunları kaydetti:

"Çözüm süreci ile ilgili... Yıkım projesi diyorlar... 'Vicdanınız rahat mı?' Türkiye'nin hangi köklü sorunu çözülse biz mutlu oluyoruz. Şu anda da Türkiye'de terörü kazırsak, Türkiye bütün sınırları içinde, 77 milyon kardeşçe yaşarsa ki bu seçim ortamı ilk defa o bölgedeki insanlara da demokrasinin şiddete ne kadar tercih ediliyor olduğunu gösterdi. Ülkemizin birliği, bütünlüğü içinde bunu başarırsak, bunda payım olduğu için çok onur ve gurur duyacağım. İnşallah Türkiye bunu başarır. Bizler hepimiz, Türkiye'de bu kanı nasıl durdururuz, bu kardeşliği nasıl artırırız, şiddet yerine demokrasi ile hak ve hukuku nasıl kurarız, demokrasiyi nasıl daha fazla yerleştiririz, bunun mücadelesini yapıyoruz. Allah biliyor, benim en büyük isteğim, sizlerin de isteği bu. Benim vicdanım çok rahat. Ben hiç bir milletvekiline hakaret etmem, konuşmalar karşısında eğer sesimin tonu yükseldiyse öyle anlıyorsanız, anlamayın, öyle bir hakaret algılaması varsa onu geri alıyorum, yanlıştır."

Atalay, komisyon üyelerinin bulunduğu yerine geçerken MHP sıralarından kendisine ‘Şerefsiz’ denildiğini iddia etti. Atalay, MHP Aydın Milletvekili  Ali Uzunırmak’a dönerek aynı şekilde 'Şerefsiz' diye karşılık verdi.

Daha sonra söz alan MHP Grup Başkanvekili Vural, Beşir Atalay'ın, "Şerefsiz sözünden dolayı özür dilemesini istedi; CHP'li Kamer Genç de ceza verilmesini talep etti.

Bunun üzerine Beşir Atalay, sözkonusu tartışmanın geçtiği tutanağı okudu.

Vural'ın itirazlarını sürdürmesi üzerine Atalay, "Grup başkanvekilleri istedikleri zaman böyle araya girebiliyor mu? Sizin keyfinize göre olmaz bu" dedi. Beşir Atalay'ın MHP'ye, "yavru muhalefet" demesi üzerine, MHP'li milletvekilleri bu söze tepki gösterdi.

Başbakan Yardımcısı Atalay, "Buradaki metni takdirinize sunuyorum. O milletvekilimize söylediğim 'şerefsiz sensin' ifadesini geri alıyorum ama tutanağı da Sayın Başkanın takdirine sunuyorum. Sayın Başkan bana 'bunu düzeltin' anlamında söz verdi; ben düzeltiyorum ama tutanaktaki bu kadar sözü de siz nereye... Ne yapacaksanız yapın" diye konuştu.

TBMM Başkanvekili Akşener, tartışmanın uzaması üzerine birleşime ara verdi. Tartışma arada da devam etti.

Aranın ardından MHP Aydın Milletvekili Ali Uzunırmak, Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay ile aralarında geçen tartışmaya ilişkin söz aldı. Uzunırmak, şunları söyledi:

"Bu 'şerefsizlik' meselesi, Sayın Başbakan tarafından ve Sayın Bülent Arınç Bey tarafından bir seçim meydanında söylenmiş, 'PKK örgütü ile görüşen şerefsizdir' gibi bir kelime kullanılmıştır. Bu benim ithamım değildir. Hükümet yetkililerine ben 'şerefsiz' demedim. Kendileri diyorlar, 'görüşen şerefsizdir' diye. Ben onu yorumlayarak, 'emir verdiklerinizi, 'görüşenler şerefsizdir' demekle şerefsiz yaptınız' dedim. Buradan hareketle Sayın Bakan'ın hakaret etmesini ben kınıyorum. Ben bir kişiye şerefsiz demedim."

Daha sonra teklifin maddeleri üzerinde görüşmelere geçildi. TBMM Başkanvekili Meral Akşener, teklifin ilk maddesi üzerinde verilen önergenin oylamasında karar yeter sayısı bulunamaması üzerine birleşime ara verdi. Aranın ardından da karar yeter sayısı bulunamayınca Akşener, 15 Nisan Salı günü saat 15.00'te toplanmak üzere birleşimi kapattı.