Meclis’te ‘paralel’ sanat

TBMM, bir dönem Zaman gazetesinin de köşe yazarlığını yapan Bekir Salim’in sahibi olduğu BSanatevi imzalı resimleri kaldırıyor.

SELDA GÜNEYSU

Meclis Genel Kurulu’nun bulunduğu ana bina ile milletvekili odalarının yer aldığı binayı yerin altından birbirine bağlayan “Anadolu Medeniyetleri Yolu” tüneli.

TBMM Başkanlığı, 15 Temmuz darbe girişiminde bombalanan Meclis’te, milletvekillerinin her gün içerisinden geçerek Genel Kurul çalışmalarına katıldığı tünelde bulunan Bekir Salim’in sahibi olduğu “BSanatevi” imzalı resimleri kaldırıyor. Bir dönem kapatılan Zaman gazetesinin köşe yazarlığını da yapan Bekir Salim, Gülen ile ilgili “Erzurumlu hemşehrim, kendisiyle yıllar öncesiyle görüşmüşlüğüm var. Hareket ile ilgili herhangi bir irtibatım yok; ama yurtdışındaki okullarını takdir eden birisiyim. Çok değerli biri” değerlendirmesi yapmıştı.

Dikkat çeken resim

Milletvekillerinin odalarının yer aldığı yeni hizmet binası 2014 yılında hizmete girmişti. TBMM Başkanlığı binanın çeşitli yerlerine Anadolu motifli tablolar astırırken, buradan milletvekillerinin Genel Kurul Salonu’na gitmek için kullandıkları uzun tünelin duvarını da tamamen aynı konseptle resmettirmişti. Bunlardan en çok dikkat çekeni de binanın en alt katında yer alan büyük resim çalışması oldu. Pamukkale’de yer alan travertenlerin üzerine Truva atının, onun üzerine de Denizli horozunun resmedildiği tabloda, Nasreddin Hoca, Karagöz ile Hacivat, Mevlana, Âşık Veysel, balon, Hattuşa heykelleri, feribot, kuğu, horon çeken halkoyunu ekibi gibi çeşitli motiflerin kolajı yer alıyor.

‘Hizmet edenleri çok seven biri...’

Meclis’teki bu çalışmaların altında “BSanatevi” imzası yer alıyor. “BSanatevi”nin ve resimlerin sahibi olan emekli Binbaşı Bekir Salim’in “Gülen cemaatine yakın olduğu” ortaya çıkınca, TBMM yönetimi resimleri kaldırma kararı aldı. Taşlama ve şiir çalışmaları da yapan, bir dönem Zaman gazetesi yazarı olan Salim’in, resimlerin yapıldığı dönemde kişisel Twitter hesabında “hareketi övdüğü” görüldü. Son dönemde kişisel Twitter hesabını korumalı hale getiren Salim, buradan kendisini ise “Hizmet edenleri çok seven biri” olarak tanımladı.

‘Paralel deyip de bize yıkılma’

Salim, resmi Twitter hesabından bir dönem şu sözleri de paylaşmıştı: “Duyulmasın diye yolsuzluk, talan, garip gurebaya vurursun palan, her gün bir iftira, her gün bir yalan, bari ayarını kıs artık yahu. ‘Paralel’ deyip de bize yıkılma, onun gerçeği var, sanal takılma, PKK, KCK söyle sıkılma, özerkliğe bile ‘Yes’ artık yahu. Tanıyamaz olduk vallahi seni, iyice şaşırdın rotayı, yönü, bize boşalttığın nefreti, kini, biraz da onlara kus artık yahu, herkes gözlerini sana döndürür, insafı, vicdanı hemen söndürür, ‘El kaldır!’, kaldırır...’ İndir, indirir... Mebuslar da şimdi süs artık yahu.”

İBB trafolara ve metroya da resim yaptı

2006’ya kadar portre resimler yapan Salim, daha sonra Paris’te gördüğü resimlerden etkilenerek, trafolara resim yapmaya başlamış. 100’e yakın trafoya resim yapan Salim, ardından restoran, otel, okul gibi birçok kurumun da duvarlarını süslemiş. Yurtdışında da Bahreyn’de, Dubai’de özel mülklerde bu çalışmayı yapmış. Yine 2009-2011 tarihleri arasında Amerika’da kalan Salim, burada Boşnak camilerin kalem işlerini ve Teksas’ta bir okulun duvarına da üç boyutlu Mostar Köprüsü’nü resmetmiş. İstanbul Büyükşehir Belediyesi de şehirdeki 78 trafonun ve metro duvarlarının resmedilme çalışmasını Salim’e yaptırmıştı.