Meclis'te 'kırmızı' eylem

Meclis’teki küfürlü tartışmalardan rahatsız olan kadın vekiller Meclis Başkanı Cemil Çiçek’i ziyaret etti. Vekiller, kınama ya da maaş kesme cezası istediler.

cumhuriyet.com.tr



Meclis
’teki küfürlü tartışmalardan rahatsız olan kadın vekiller Meclis Başkanı Cemil Çiçek’i ziyaret etti. Ziyarette kadın vekiller İçtüzük’te bu konuda caydırıcı bir hükmün olması gerektiğini belirtirken, “kınama cezası” ya da “maaş kesme cezası” olabileceğini ifade etiller.

AK Partili Meclis Başkanvekili Ayşe Nur Bahçekapılı, BDP Grup Başkanvekili Pervin Buldan’ın da aralarında bulunduğu bir grup milletvekili Meclis Başkanı Cemil Çiçek’i ziyaret etti. Ziyarette CHP ve MHP’li kadın vekiller yer almadı.

KÜFÜR EDENİN MAAŞI KESİLSİN
Edinilen bilgiye göre kadın vekiller, Genel Kurul’da küfürlü tartışmalardan rahatsızlık duyduklarını iletti. Görüşmede kadın vekiller caydırıcı bir hükmün olması gerektiğini ifade ederken, İçtüzük’te bu konuda neler yapılabileceği ele alındı. Kadın vekiller caydırıcı hükümler arasında kınama cezası ve maaş kesme cezası olabileceğini dile getirdi

LİDERLER ZİYARET EDİLECEK
Bu arada kadın vekiller Genel Kurul’daki küfürlü tartışma konusunda partilerin genel başkanlarını da 2014 yılının başında ziyaret etmeyi düşünüyor. Kadın vekiller bu konudaki rahatsızlıklarını liderlere iletecek. Kadın vekiller Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ı da ziyaret edecek.

BASIN TOPLANTISI SON ANDA İPTAL OLDU

Meclis Başkanı’nı ziyaret eden kadın vekiller, saat 12.30’da TBMM’de basın toplantısı yapacaklarını duyurdular. Ancak son anda basın toplantısı iptal oldu.
ANKA’nın sorularını yanıtlayan BDP Grup Başkanvekili Pervin Buldan, basın toplantısı yerine yazılı açıklama yapmayı kararlaştırdıklarını belirterek, “MHP ve CHP ile ortaklaşamadık. Ortak bir görüntü vermek istiyoruz. Basın toplantısı daha sonra yapılacak, 2014 yılının başında olabilir. Yazılı bir metin hazırladık” dedi.

KADIN VEKİLLERDEN KIRMIZI FULAR EYLEMİ
Meclis’te son günlerde yaşanan tartışmalara ilişkin de Buldan, “Bunun önüne geçebilmemiz lazım. Bıktık artık. Seviye çok düştü. Bize yakışmıyor. Sadece bugün kırmızı fular taktık ama bunun caydırıcı özelliği yok” dedi.

Edinilen bilgiye göre Meclis Başkanı da, yaşanan tartışmalardan şikayetçi olduğunu ve olmaması gereken şeylerin yaşandığını ifade etti. Bu arada bazı kadın vekiller, Genel Kurul’da yaşanan tartışmaları protesto etmek için kırmızı fular taktı.

“CAYMIYORSA TERAPİ ALMALI”

CHP Tekirdağ Milletvekili Candan Yüceer de, ANKA’ya yaptığı açıklamada gittikçe dozu artan küfürlü konuşmaların yaşandığını belirterek şöyle dedi: “Huzurumuzu kaçırıyorlar, düzelmesi lazım. Herkes kendi grubu içinde ortak tavır sergilemeli. Bardak taştı. Parti içinde disiplin çalışmalı. Parti müsamaha göstermemeli. Önce herkes kendi evini süpürecek. Genel Kurul’un adabı var. Bu kadar seviyeyi düşürmeye kimsenin hakkı yok. Cezai yaptırımlar kınamanın ötesine geçmeli. Küfürler silsilesi var. İnsanların duymadığı şeyler. Çok çirkin, kınamak yeterli değil. Caymıyorsa uzaklaştırıcı cezalar olmalı. Radikal olmalı. Meclis’ten uzaklaştırılabilir. Rehabilite etmek gerekir. Tedavi edilmeli. Terapi alabilir.