Meclis'te gergin anlar

Meclis Genel Kurulu’nda bütçe görüşmelerinin ilk gününde tartışmalar yaşandı. Bütçe raporundan “Kürdistan” ibaresinin çıkartılması milletvekilleri arasında gerginliğe neden oldu.

cumhuriyet.com.tr

2014 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu Tasarısı TBMM Genel Kurulu'nda ele alınmasına başlandı.

Tasarının görüşmelere başlanması nedeniyle konuşmalar yapıldı.

Kürsüye gelen BDP Şırnak Milletvekili Hasip Kaplan, CHP İzmir Milletvekili Mustafa Balbay’ın tahliyesinin kendilerini mutlu ettiğini söyledi. TBMM Genel Kurulu'nda konuşmasının CHP İzmir Milletvekili Mustafa Balbay'ın tebrikleri nedeniyle kesilmesinin ardından BDP Şırnak Milletvekili Hasip Kaplan, başkanlık kürsüsünün önünde oturarak eylem yaptı.

TBMM Başkanı Cemil Çiçek'in yürüttüğü oturumun açılmasının ardından Balbay yemin etti. Yeminin ardından gündem dışı Başkan Çiçek, Kaplan'a söz verdi. Kürsüye geldiğinde ilk olarak Balbay'ın serbest kalmasından partisi olarak mutlu olduklarını belirten Kaplan, "Bizim arkadaşlarımızın da en kısa sürede özgürlüklerine kavuşmasını ve burada olmasını istiyoruz" dedi.

Kaplan, “BDP 6 milletvekilinin de aynı şekilde göreve başlamasını bekliyoruz. Burada hiç kimsenin oldu-bittiye getirmeye, defakto bir durum yaratarak kendi bildiğini okuma hakkı hukuku yoktur” dedi.

Kaplan, tartışmalara neden olan “Kürdistan” ifadesinin bütçe tasarısı raporundan çıkartılmasına değindi.

Hasip Kaplan, “Burada bir karar alındı. Meclis Başkanlığı ‘yeni şerhi veriniz’ demedi. Bu sansürlü rapor, bu da hakiki rapordur. Bir partinin fikri hak ve hürriyetlerini yok ederseniz Meclis Başkanlığı’nı AİHM’e dava edeceğiz. Sizi mahkemeye vereceğiz” şeklinde konuştu.