Meclis’te de ‘götürdüler’
Vekillerin alamadığı fezlekeler eski bakanların avukatlarına verildi.
Ayşe Sayın / CumhuriyetYolsuzluk ve rüşvet suçlamalarının odağındaki eski AKP’li bakanlar Muammer Güler, Zafer Çağlayan, Egemen Bağış ve Erdoğan Bayraktar hakkında kurulan TBMM Soruşturma Komisyonu çalışmalarına “tartışmalı” uygulamalarla başladı. Komisyonu şimdiye kadar sadece seçilen üyelerin “görev dağılımı” için toplayan AKP’li Başkan Hakkı Köylü, komisyon odasını muhalefetin itirazlarına karşın “kozmik oda”ya çevirerek, üyelere ve milletvekillerinin buradan hiçbir belge çıkarmasına izin vermemiş, komisyon üyelerinin belgeleri odada okuyarak dosyalardan bilgi edinmeleri uygulaması yapmıştı. Başkan Köylü’nün dosyalarda adı geçen bakanlara ise farklı davranarak bir skandala imza attığı ortaya çıktı.
Köylü, iki eski bakanın “avukatlarının” Meclis’ten fezleke örneklerini almasına izin verdi. CHP’li Komisyon Üyesi Erdal Aksünger’in verdiği bilgiye göre, Egemen Bağış’ın avukatı M.Burak Başkale ve Muammer Güler’in avukatı Mehmet R. Güneş, komisyona yazılı başvuruda bulunarak, komisyona ulaşan dosyalardan birer örnek istediler. Her iki avukat da, dosyaları inceleme talebini, AKP’nin
17 ve 25 Aralık operasyonları sonrasında çıkardığı 5. yargı paketiyle getirilen “Avukatların dosya içeriğini istediği gibi inceleyebileceği” hükmünü içeren CMK’nin 153. maddesine dayandırdılar. Oysa anayasa ve İçtüzük, hakkında soruşturma açılan bakanların bizzat kendilerinin yazılı veya sözlü olarak savunmalarını komisyona vermelerini öngörüyor. Erdal Aksünger, AKP’nin TBMM Adalet Komisyonu gündeminde bulunan son yargı paketinde ise avukatların belge incelemelerinin, “sulh ceza hâkimi kararıyla” kısıtlanabileceği hükmünün yeniden konulduğunu belirterek, “AKP, kendi işini gördükten sonra, CMK 153’teki bu düzenlemeyi kadük hale getiriyor” dedi.
‘Teslim’ tutanağı
Aksünger’in verdiği bilgiye göre Bağış’ın avukatı Başkale, komisyona iletilen 11, 14, 15 No’lu klasörlerin tamamı ile 7 ve 6 No’lu klasörlerin bazı sayfalarından örnekler alıp “teslim aldım” tutanağı imzaladı. Aynı şekilde “teslim aldım” tutanağı imzalayan Muammer Güler’in avukatı Güneş ise Bayraktar fezlekesi dışındaki diğer 10 klasör fezlekenin tamamını aldı. Komisyon Başkanı Köylü’nün komisyon üyelerinin fezlekelerden örnek almasına izin vermediğini ve zor koşullarda komisyon odasında dosyaları inceleyebildiklerini belirten Aksünger, “Avukatların komisyondan belge alması bir ilktir. Bizler anayasal olarak savcılık görevi yaparken, bu dosyaları alamıyoruz, yani iddia makamı olarak ben alamıyorum, bunlar savunma mercii olarak alabiliyorlar. Söyleyecek söz bulamıyorum” dedi.
‘Savcı Sarraf dosyasını göndermiyor’
İstanbul Cumhuriyet Başsavcılğı’nın Erdoğan Bayraktar ile ilgili komisyona gönderdiği 55 yeni klasörün, “takipsizlik kararları”yla ilgili olduğu öğrenildi. CHP’li Erdal Aksünger, savcılığın “takipsizlik” kararına ilişkin dosyada yer alan tüm ifade tutanaklarını da ekleyip Meclis’e gönderdiğini, buna karşılık, Bağış, Güler ve Çağlayan’la “rüşvet” ilişkisi içinde olmakla suçlanan işadamı Rıza Sarraf ve Halkbank bağlantılı dosyayı ise göndermemekte direndiği bilgisini aldıklarını söyledi. 17 Aralık soruşturması kapsamında olan dosyayla ilgili Soruşturma Bürosu Savcısı Ekrem Aydıner’in, eski bakanlarla ilgili olduğu için “TBMM’ye gönderilmesi” talebiyle İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’na gönderdiği bilgisini aldıklarını belirten Aksünger, “Ancak İstanbul Cumhuriyet Başsavcısı’nın bu dosyayı ısrarla Meclis’e göndermeyip, beklettiği bilgisini aldık. Halbuki, soruşturma bürosu savcısı, ‘Rıza Sarraf ile bu bakanlar arasında ilişkilendirilmiş suçlar olduğu için biz bakamayız’ diyor. Ama başsavcılık nedense bu dosyaları Meclis’e göndermiyor” görüşünü dile getirdi.