Meclis'te 'açılım' ve 'Habur' gerginliği

Meclis Genel Kurulu'nda, İçişleri Bakanı Beşir Atalay ile MHP'liler arasında 'açılım' ve 'Habur' gerginliği yaşandı. MHP'li Şenol Bal'ın hükümete "AKP hükümeti dış odakların taşeronu gibi iş yapmaktadır" şeklindeki sözleri tartışmaya yol açtı.

cumhuriyet.com.tr

Meclis Genel Kurulu'nda Kamu Düzeni ve Güvenliği Müsteşarlığı'nın Teşkilat ve Görevleri Hakkında Tasarı'nın görüşmeleri sırasında MHP milletvekilleri ile İçişleri Bakanı Beşir Atalay arasında tartışma yaşandı. MHP İzmir Milletvekili Şenol Bal'ın "AKP hükümeti dış odakların taşeronu gibi iş yapmaktadır" sözleri tartışmaya neden oldu. Bal "PKK açılımı, bu Hükümetin dört elle sarıldığı yegane yoldur. Bu açılımı dikkatle incelediğinde muhtevasının PKK kanlı terör örgütünün katil lideri tarafından çeşitli vesilelerle ortaya konulan talep ve şartlarla birebir örtüştüğü herkesin malumudur. İmralı canisinin terörün sona ermesi için ortaya koyduğu şartlar, hükümet tarafından adeta talimat olarak algılanıp açılım programı adı altında uygulamaya konulmak istenmektedir. Kurulması düşünülen müsteşarlığın da bu maksada uygun çalışmalar yapmasından endişe duyuyoruz. AKP Hükümeti, bu açılım projesiyle kamuoyunda gördüğü büyük tepki üzerine kendini hedef olmaktan çıkarmanın yollarını arıyor. Oluşturulacak müsteşarlık bir devlet kuruluşu olarak AKP'nin, PKK açılım programını sahiplenecek, böylelikle AKP kamuoyu tepkisinden kurtulmuş olacaktır. Oynanan oyun budur. AKP Hükümetinin terörle mücadeleden anladığı da budur. Yani teröriste istediklerini vererek terörü durduracağını sanmaktadır. Zaten bu Hükümetin tüm politikaları 'ver kurtul, sat kurtul' şeklinde olmamış mıdır? AKP hükümeti dış odakların memuru gibi, taşeronu gibi iş yapmaktadır." diye konuştu.


"Dövmek sizin işiniz"

İçişleri Bakanı Beşir Atalay ise sataşma olduğu gerekçesiyle söz aldı. Muhalefetin hakaret niteliğinde sözleri olduğunu kaydeden Bakan Atalay, "Böyle bir sözü hiçbir milletvekiline yakıştıramadığını ifade etti. Atalay konuşması sırasında sık sık laf atılması üzerine birleşimi yöneten Nevzat Pakdil'e dönerek "müdahale eder misiniz?" dedi. Pakdil MHP milletvekillerini uyarırken, MHP sıralarından Bakan Atalay'a "polis çağırıp dövdürecek misiniz?" diye laf atıldı. Atalay ise MHP'lilere "Dövmek sizin işiniz bizim değil" karşılığını verdi. Atalay, muhalefetin açılımla ilgili "yıkım projesi" ifadelerine de "Bu bir yıkım projesi değil, yapım ve kardeşlik projesidir. Bu bir restorasyon projesidir. İnsafsız suçlamalar yapmayalım. Yüz yüze bakıyoruz. 'Hükümeti terör örgütünden talimat alıyor' diye suçlarsanız yazık edersiniz, ülkeye yazık edersiniz" diye yanıt verdi.

 

"Junior Zekeriya Öz"

Meclis Genel Kurulu'nda görüşülen Kamu Düzeni ve Güvenliği Müsteşarlığı'nın kurulmasına ilişkin tasarının 18'nci maddesi üzerinde söz alan CHP Mersin Milletvekili İsa Gök, Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek'in, 'cemaat soruşturması'yla ilgili Erzincan Başsavcısı'na telefon açtığını ve 'cezaevleri dolu, 29 Mart öncesi sorun yaşarız, el değmeyin' dediğini savundu. Bu telefona rağmen Başsavcı Cihaner'in durmadığını belirten Gök, "Devreye Erzurum girdi. Peygamber gibi gizli tanık ortaya çıktı. İstanbul'da Zekeriya Öz var, Erzurum'da da Şanal çıktı. Başbakan'a yaver lazım. Yiğit ortaya çıktı. Ben de Zekeriya Öz olacağım dedi" diye konuştu. İsmailağa cemaatiyle ilgili soruşturmanın Erzurum'a kaydırılmasına cemaatin de sevindiğini savunan Gök, "İçinde Kadir Topbaş var, Mahmut Ünlü var, Ahmet Albayrak var. Makbul şahıs bunlar, şahıslar önemli." dedi.

Erzurum Özel yetkili Savcısı Osman Şanal için "Zekeriya Öz'ün junior'u, yeni yavrusu" diyen Gök, "Erzurum'da çıkan junior Zekeriya Öz, Başsavcının başını almaya çalışıyor. Bu yetki aşımı değil yetkinin gaspı var, hem de Allah'ına kadar yetki gaspı var. Özel yetkili savcı kanuna mı güveniyor. Kanuna güvenmediği kesin. Kanuna güvenen yiğit açar kanunun gereğini yapar. Anayasa, kanun hiçe sayılıyor çünkü cemaatine dokunuluyor" diye konuştu.

"Bu silahın yarın kime döneceği belli olmaz, bu etme bulma dünyası" diyen İsa Gök, Adalet Bakanı ve İçişleri Bakanı'nın özür dileyerek istifa etmeleri gerektiğini söyledi. Gök, "Bunun lamı cimi yok. Dün Türkiye'de bir darbe yapıldı. Bu ülkenin çocukları bu darbenin hesabını soracaktır." şeklinde konuştu.


"Sıkıysa üzerine gidin"

Tunceli Bağımsız Milletvekili Kamer Genç de İsmailağa cemaatiyle ilgili çok önemli olaylar olduğunu, daha önce cemaatin camisinde bir yurttaşın öldürüldüğünü, öldüren kişinin de linç edildiğini hatırlattı.

Cemaat üyelerinin Ankara Büyükşehir Belediyesi'nden ihale aldığını da savunan Genç "Bu kadar güçlü bir cemaat. Türkiye Cumhuriyeti devleti AKP iktidarı nedeniyle bu cemaatin emrine girmiş. Sıkıysa üzerine gidin. Bu ismailağa cemaati ile ilgili Erzincan savcısı tahkikat açmış. Kendisine yardım eden jandarma astsubay ve diğerleri gözaltına alınıyor. O yetmiyor jandarma komutanı içeriye alınıyor. Bu gözaltına alınıyorsa biz cemaatle ilgili nasıl bir şey söyleyebiliriz." diye konuştu. Genç, Kamu Güvenliği Müsteşarlığı'nın bütçesinin örtülü ödenekten karşılanması konusunda ise "Beşir Atalay'ın başında bulunduğu bir bakanlığın örtülü ödeneği nasıl kullanacağına kesinlikle güvenmiyorum" dedi.

 

Tasarı kabul edildi

Kamu Düzeni ve Güvenliği Müsteşarlığı kurulmasını öngören kanun tasarısı Meclis Genel Kurulu'nda kabul edildi. İçişleri Bakanı Beşir Atalay Müsteşarlığın etkili bir koordinasyon birimi olacağını söyledi.

 Genel Kurul'da kabul edilen Kanuna göre, terörle mücadeleye ilişkin politika ve stratejileri geliştirmek ve bu konuda ilgili kurum ve kuruluşlar arasında koordinasyonu sağlamak üzere İçişleri Bakanlığına bağlı Kamu Düzeni ve Güvenliği Müsteşarlığı kurulacak. Güvenlik kuruluşları ve ilgili kurumlar arasında terörle mücadele alanında gerekli koordinasyonu sağlamak, bu alandaki politika ve uygulamaları değerlendirmek amacıyla Terörle Mücadele Koordinasyon Kurulu kurulacak. Kurul; İçişleri Bakanının başkanlığında, Genelkurmay İkinci Başkanı, Jandarma Genel Komutanı, MİT, Adalet, İçişleri ve Dışişleri Bakanlıkları müsteşarları, Kamu Düzeni ve Güvenliği Müsteşarı, Emniyet Genel Müdürü ve Sahil Güvenlik Komutanından oluşacak.

Gerektiğinde gündemle ilgili diğer kurum ve kuruluş temsilcileri de toplantıya davet edilebilecek. İçişleri Bakanının daveti üzerine toplanacak Kurulun gündemi, Kurul üyelerinin görüşleri alınarak İçişleri Bakanı tarafından belirlenecek.
 


Müsteşarlığa 94 kişilik kadro


Müsteşarlık merkez teşkilatına; müsteşar, 2 müsteşar yardımcısı, 6 daire başkanı olmak üzere 94 kadro ihdas edilecek. Bu kadrolar, hukuk müşaviri, uzman, çözümleyici, programcı, mütercim, veri hazırlama ve kontrol işletmeni, mühendis, istatistikçi, sosyolog, psikolog, antropolog gibi unvanlardan oluşacak. Müsteşarlık, gerekli görülen görevler için hizmet süreleri belirtilmek kaydıyla müsteşarın teklifi ve İçişleri Bakanının onayı ile özel ihtisas ve araştırma komisyonları kurabilecek. Müsteşarlığının görev alanı;"-Politika ve stratejiler belirlenmesine yönelik çalışmalar yürütmek ve bu politika ve stratejilerin uygulamasını izlemek.
-Güvenlik kuruluşları ve istihbarat birimlerinden gelen stratejik istihbaratı değerlendirmek ve ilgili birimlerle paylaşmak.
-Gerekli araştırma, analiz ve değerlendirme çalışmaları yapmak veya yaptırmak.
-Güvenlik kuruluşlarına ve ilgili kurumlara stratejik bilgi desteği sağlamak ve bunlar arasında koordinasyonu temin etmek.
-Kamuoyunu bilgilendirmek ve halkla iletişimi sağlamak.
-Uluslararası gelişmeleri Dışişleri Bakanlığı ve ilgili kurumlarla işbirliği içinde izlemek ve değerlendirmek.
-İnceleme ve denetleme yapmak ya da yaptırmak." şeklinde olacak.
 


Operasyonel görevi olmayacak

Müsteşarlığın, güvenlikle ilgili operasyonel bir görevi olmayacak. Terörle mücadele alanında oluşturulacak politika ve stratejiler ile alınacak tedbirlere esas olmak üzere, ilgili birimlerden stratejik istihbaratın alınması ve değerlendirilmesi amacıyla doğrudan Müsteşara bağlı İstihbarat Değerlendirme Merkezi oluşturulacak. Bu çerçevede güvenlik kuruluşları ve istihbarat birimleri ile Dışişleri Bakanlığınca elde edilecek stratejik bilgi ve istihbarat bu merkezde değerlendirilecek. Terörle mücadeleye yönelik stratejiyi belirlemek amacıyla ihtiyaç duyulan istihbari bilgiler; Genelkurmay Başkanlığı, Dışişleri Bakanlığı, Milli İstihbarat Teşkilatı Müsteşarlığı, Jandarma Genel Komutanlığı, Sahil Güvenlik Komutanlığı, Emniyet Genel Müdürlüğü tarafından müsteşarlığa verilecek. Bu bilgiler doğrultusunda yapılacak analiz ve değerlendirmeler ilgili birimlerle paylaşılacak. Müsteşarlık, Planlama, Koordinasyon ve Sosyal Destek Daire Başkanlığı, Araştırma-Geliştirme Daire Başkanlığı, İletişim Daire Başkanlığı, Dış İlişkiler Daire Başkanlığı ana hizmet birimlerinden oluşacak. İnsan Kaynakları ve Destek Hizmetleri Daire Başkanlığı adı altında yardımcı hizmet birimi bulunacak olan müsteşarlığın, Strateji Geliştirme Daire Başkanlığı, Hukuk Müşavirliği ve Müsteşarlık Müşavirleri adı altında danışma hizmet birimleri olacak.
 


Yabancı uzman çalıştırabilecek

Müsteşarlıkta, terörle mücadele alanında özel bilgi ve ihtisasından yararlanılmak üzere, Devlet Memurları Kanunu ve diğer kanunların sözleşmeli personel çalıştırılması hakkındaki usul ve esaslarına bağlı olmaksızın, İçişleri Bakanı'nın onayıyla, en çok 10 "müsteşarlık müşaviri" unvanıyla sözleşmeli personel çalışabilecek. Personelin sözleşme usul ve esasları, müsteşarlık tarafından tespit edilecek. Özel uzmanlık isteyen konularda kadro karşılığı olmaksızın, tam gün, kısmi gün, belli bir konu veya proje bazında, konu ya da projenin süresi ile sınırlı tutulmak koşuluyla sözleşmeli personel ya da yabancı uzman çalıştırılabilecek. Müsteşarlık, kanunla belirlenen görevleri yaparken, bakanlıklar, kurum ve kuruluşlarla işbirliği içerisinde çalışacak. Müsteşarlık tarafından istenen her türlü bilgi ve belge talebi, ilgili bakanlık, kurum ve kuruluşlar tarafından gecikmeksizin yerine getirilecek.


Personelin maaşları

Müsteşarın brüt taban ücreti 3 bin 750 lira, brüt tavan ücreti 3 bin 970 lira, müsteşar yardımcısının taban ücreti 3 bin 375 lira, tavan ücreti 3 bin 590 lira, müsteşarlık müşavirinin taban ücreti 2 bin 780 lira, tavan ücreti 3 bin 100 lira, 1. hukuk müşaviri ve daire başkanının taban ücreti bin 930 lira, tavan ücreti 2 bin 250 lira olacak.


Örtülü ödenek

Kamu Düzeni ve Güvenliği Müsteşarlığı, Kamu Mali Yönetimi ve Kontrol Kanununa tabi genel bütçeli bir idare olacak. Kanun kapsamında yürüttüğü ve gizlilik içeren işler için Müsteşarlık bütçesine, örtülü ödenek konulacak. Müsteşarlığın 2010 yılı harcamaları için gereken ödenek ihtiyacı, İçişleri Bakanlığınca karşılanacak. İçişleri Bakanlığının hazırlayacağı yönetmelikler, kanunun yayımı tarihinden itibaren 6 ay içerisinde yürürlüğe girecek.

Tasarının yasalaşmasının ardından teşekkür konuşması yapan Bakan Atalay, önemli eleştiriler olduğunu belirterek, "Özellikle CHP fazla karamsar göründü, tablolar çizdi ama göreceksiniz mahçup edeceğiz. Etkili bir koordinasyon birimi olacak, hayırlı işler yapacağız. Eleştirilerinizin hepsini daima kulak ardında tutacağız" diye konuştu.
 

İlgili haberler

CHP, ATALAY HAKKINDA GENSORU ÖNERGESİ VERDİ