Meclis'i 'by-pass' hazırlığı

AKP hükümetinin 'KHK' formülüyle Meclis'i devredışı bırakmasının ardından, TBMM Başkanlığı da 'çalışmalarında tereddütleri giderme ve uygulama birliği sağlama gerekçesiyle' komisyon çalışmalarını 'yönerge' ile düzenlemek için taslak hazırladı. CHP ve MHP'nin karşı çıktığı taslakta, komisyonlardaki bağımsız üye sayısı arttırılırken, komisyonların basın tarafından izlenmesi de komisyonun 'iznine' bağlanıyor.

cumhuriyet.com.tr

AKP hükümetinin “kanun hükmünde kararname” formülüyle devredışı bırakmasının ardından, bizzat TBMM Başkanlığı, Meclis’i by-pass ederek komisyon çalışmalarının “içtüzük” yerine “yönerge” ile düzenlenmesi için taslak hazırladı.

TBMM Başkanı Cemil Çiçek’in siyasi parti gruplarının görüşüne “TBMM Komisyonlarının Çalışma Usul ve Esasları Hakkındaki” 21 maddelik yönerge taslağında, TBMM İçtüzüğü’ndeki bazı hükümler daha “açık” hale getirilirken, içtüzükte yer almayan düzenlemelere de yer veriliyor. Bu kapsamda halen 3 ihtisas komisyonunda bağımsız milletvekilleri temsil edilirken, AB Uyum Komisyonu ve Kadın Erkek Fırsat Eşitliği Komisyonu’nda da bağımsız milletvekilleri görev alabilecek. Taslakta, “komisyon çalışmalarına katılan” milletvekillerinin genel kurul çalışmalarında da “var” sayılması öngörülüyor. Bu da komisyonlarda daha fazla üyesi olan ve zaman zaman muhalefetin yoklama istemesi nedeniyle “karar yeter sayısı” bulmakta zorlanan iktidar partisine daha fazla avantaj sağlayacak.

Taslakta, TBMM Başkanlığı bir süre önce de Meclis çalışmalarının “canlı” yayımlandığı Meclis TV yayınlarına sınırlama getirilmesinin ardından, yönergeyle parlamento muhabirlerinin komisyonları izlemelerinin “izne bağlanması” dikkat çekti. İçtüzüğe göre komisyonlar, basına açık veya kapalı toplantı yapmaya karar verebiliyor. Ancak yönerge taslağında, “parlamento muhabirlerinin” komisyonları izlemelerinin “izne tabi” olduğu yazılı hüküm haline getiriliyor.

Yönerge taslağına, TBMM Başkanlığı’nın görüş istediği CHP ve MHP’den “Meclis çalışmalarının ancak içtüzükle düzenlenebileceği ve yönergeyle yapılan düzenlemelerin ‘içtüzük ihdası’ anlamına geleceği” gerekçesiyle olumsuz görüş geldi. CHP, TBMM Danışma Kurulu kararıyla komisyona havale edilen tasarı ve tekliflerin 48 saat beklenmeden görüşülebilmesine olanak tanınmasını ise “baskın komisyon toplantılarına” yol açacağı ve böylece “milli iradenin by-pass edileceği” uyarısında bulundu.