Meclis Başkanı belli oldu

TBMM'de, Meclis başkanlığı seçimi için üçüncü tur oylama sona erdi. Oylamadan beklenen sonuç çıktı... Gerekli 267 oyu sağlayan Mehmet Ali Şahin yeni Meclis Başkanı seçildi. Şahin, Meclis'te teşekkür konuşmasını yapıyor.

cumhuriyet.com.tr

TBMM, 23. Dönem 4. Yasama yılına başlamadan önce başkanını seçti. TBMM Genel Kurulu, özel gündemle toplanarak, 30. kez Meclis Başkanlığı seçimini gerçekleştirdi. Dünkü birleşimde yapılan ilk iki turda adaylardan hiçbirinin üye tam sayısının üçte ikisinin (367) oyunu alamayınca bugün üçüncü tur yapıldı.

AKP Antalya Milletvekili Mehmet Ali Şahin, üçüncü turda aldığı 338 oyla Meclis Başkanı seçildi.

Şahin, milletvekillerine teşekkür konuşması yaptı. Konuşmasına, ''Yüce Meclise Başkan seçerek, şahsıma yüklediğimiz görev, sorumluluk ve onur nedeniyle hepinize teşekkür ediyorum'' diye başlayan Şahin, TBMM'nin, dünyada örneği olmayan büyük bir Meclis olduğunu söyledi.

Şahin, millet egemenliğine dayalı bu Meclis'in, daha kurulur kurulmaz düzenli bir ordu oluşturduğunu, Kurtuluş Savaşı'nı yönettiğini, dolayısıyla ''Gazi bir Meclis'' olduğunu vurgulayarak, şöyle konuştu:
''(TBMM) Çağdaş Cumhuriyetimizin, demokrasinin, ulusal egemenliğin en büyük yapıtı, en büyük organıdır. Böyle bir Meclisin sade bir üyesi olabilmek, esasen şereflerin en büyüğüdür. Hal böyleyken, biraz önceki kıymetli oylarınızla omuzlarıma büyük bir sorumluluk yüklediniz. Bunun ağırlığını tüm benliğimde hissediyorum. Siz değerli milletvekili arkadaşlarımın öncelikle şunu bilmelerini istirham ederim; görevde kaldığım süre içinde Meclis Başkanınız olarak, Anayasamız, İçtüzüğümüz ve hukuk kuralları içinde hiçbir peşin hükme kapılmaksızın tam bir tarafsızlıkla Yüce Meclise hizmet etmeye çalışacağımı huzurlarınızda ifade etmek istiyorum. Her alandaki yardım ve destekleriniz, hatta uyarılarınız benim için çok değerli olacaktır. 1 Ekimde başlayacak yeni yasama yılında, Meclisimizin gündemi çok yoğun olacak. Bu yeni yasama yılında demokrasimizi daha da güçlendirecek, halkımızın hizmet beklediği alanlarda yeni düzenlemeler yapacak adımların atılmasında Yüce Meclisimizin çok önemli bir çalışma yapacağına inanıyorum.''

Bugün yapılan seçimle TBMM'nin 30. kez başkan seçtiğine dikkati çeken Şahin, daha önce bu görevi yerine getirmiş başkanları şükran ve hayırla yad ettiğini bildirdi.
Şahin, şöyle devam etti:
''Özellikle birinden bahsetmezsem konuşmamı eksik yapmış olurum. O da TBMM'nin ilk Başkanı, Kurtuluş Savaşımızın Başkomutanı, Cumhuriyetimizin kurucusu, ilk Cumhurbaşkanımız Gazi Mustafa Kemal Atatürk'tür. O'nun ecdadımızla, milletimizle birlikte kurduğu Cumhuriyeti daha da yüceltmek, temel ilkeleriyle birlikte daha da geliştirmek, Cumhuriyet kurulurken ortaya konan hedefi, yani çağdaş uygarlığı yakalamak hepimizin, özellikle bu Meclisin en asli görevidir. Bu zamana kadar bu Meclis ve bu Mecliste görev yapanlar, bu uğurda elinden gelen çaba ve gayreti gösterdiler. Bundan sonra da bu hedefi yakalamak ve dolayısıyla ülkemizi çağdaş uygarlığın önüne geçirmek için elimizden gelen ne gayret varsa, onu bundan sonra da ortaya koyacağımızı ifade etmek istiyorum''

Milletvekillerine de teşekkür eden Şahin, sözlerini, ''Artık bu seçim bitmiştir. Bana oy veren, vermeyen tüm milletvekili arkadaşlarım bana artık eşit yakınlıkta ve uzaklıktadır. Dolayısıyla büyük bir tarafsızlıkla Yüce Meclise hizmet edeceğimi bir kez daha ifade ediyorum'' diyerek bitirdi.
 


Erdoğan: Beklediğimiz bir sonuçtu

Genel Kurul salonunda oylamayı başından sonuna kadar takip eden Başbakan Erdoğan ise Meclis kulisinde gazetecilere, Şahin'in seçilmesini değerlendirdi. Erdoğan "Beklediğimiz şekilde sonuçlandı. Sakin bir süreçti. Hayırlı olsun" dedi.

 

Meclis Başkanı 30. kez seçildi

Mustafa Kemal Atatürk'ün 89 yıl önce 24 Nisan 1920 tarihinde Meclis Başkanlığı'na seçilmesinden günümüze kadar 29 kez Meclis Başkanlığı için seçim gerçekleştirildi. Genel Kurulun bugünkü birleşiminde, 30. kez Meclis Başkanı seçildi.

Günümüze kadar 4 milletvekilinin ikişer, bir milletvekilinin ise 3 kez Meclis Başkanı seçilmesi nedeniyle günümüze kadar 23 kişi Meclis Başkanı olarak görev yaptı. Mehmet Ali Şahin, 24. Meclis Başkanı oldu.

1920'den itibaren ilk kez Cahit Karakaş, 1977-1980 tarihleri arasında 2 kez üst üste Meclis Başkanlığı görevine layık görüldü. Ardından 1983-1987 tarihleri arasında Necmettin Karaduman iki kez üst üste bu göreve seçildi.

Yıldırım Akbulut, (biri 2 ay olmak üzere) 1987-1989 tarihleri arasında 2 kez Meclis Başkanlığı yaptıktan sonra, 1999-2000 döneminde 3. kez Meclis Başkanı oldu. Akbulut, 3 dönem Meclis Başkanı seçilmiş olmasına rağmen, yasama dönemlerinin kısa tamamlanması sonucu 3 yıl 4 ay süreyle Başkanlık görevinde kaldı.

Hüsamettin Cindoruk 1991-1995 tarihleri arasında iki kez üst üste seçilirken, son olarak Bülent Arınç 2002-2007 tarihleri arasında iki kez Meclis Başkanlığı görevinde bulundu.

 

Görev süreleri

Meclis Başkanlığı'nı 11 yıl 5 ay boyunca sürdüren Abdülhalik Renda, en fazla süreyle Meclis Başkanlığı yaparken, 2 ay 5 gün süreyle en kısa Meclis Başkanlığını İsmet Sezgin yürüttü.

Mustafa Kemal Atatürk'ün 3 yıl 6 ay yaptığı Meclis Başkanlığı görevini sürdürenlerin yaklaşık görev süreleri sırasıyla şöyle:
''Ali Fethi Okyar 1 yıl, Kazım Özalp 10 yıl 4 ay, Abdülhalik Renda 11 yıl 5 ay, Kazım Karabekir 1 yıl 5 ay, Ali Fuat Cebesoy 9 ay, Şükrü Saraçoğlu 1,5 yıl, Refik Koraltan 10 yıl, Fuat Sirmen 4 yıl, Ferruh Bozbeyli 5 yıl, Sabit Osman Avcı 3 yıl, Kemal Güven 3 yıl 6 ay, Cahit Karakaş 2 yıl 10 ay, Necmettin Karaduman 4 yıl, Yıldırım Akbulut 3 yıl 4 ay, İsmet Kaya Erdem 2 yıl, Hüsamettin Cindoruk 4 yıl, İsmet Sezgin 2 ay 5 gün, Mustafa Kalemli 1 yıl 8 ay, Hikmet Çetin 1,5 yıl, Ömer İzgi 2 yıl, Bülent Arınç 4 yıl 9 ay, Köksal Toptan 2 yıl.''

 

Seçim turları

Meclis Başkanlığı seçimleri, 1961 yılına kadar tek turda tamamlandı. TBMM'nin ilk başkanı olan Mustafa Kemal Atatürk, 120 milletvekilinden 110'unun oyunu alarak bu göreve seçildi.

Fuat Sirmen'in 1961 yılındaki seçimler sırasında 9. turda TBMM Başkanlığına seçilmesinin ardından, günümüze kadar çok turlu seçimler yaşandı. Cahit Karakaş, 1977'de yapılan seçimlerde ancak 38. turda Meclis Başkanlığı'na seçilebildi. Sabit Osman Avcı 36. tur, Kemal Güven ise 27. turda başkan seçilebildi.

Köksal Toptan (450 oy) ve Bülent Arınç (381 oy) en fazla oy alarak Meclis Başkanı seçilen milletvekilleri oldu. Toptan ve Arınç'ı, 373 oyla Hikmet Çetin, 343 oyla Mustafa Kalemli izledi.

 

CHP, MHP ve DTP'nin TBMM Başkanlık Divanı üyeleri belli oldu

TBMM Genel Kurulunda, muhalefet partilerinin Meclis Başkanlık Divanı üyeleri belirlendi. Aranın ardından TBMM Başkanvekili Meral Akşener başkanlığında toplanan Genel Kurulda, TBMM başkanvekilleri, katip üyeler ile idare amirlerinin seçimine geçildi. Akşener, CHP, MHP ve DTP gruplarınca bildirilen adayları gösteren listenin çoğaltılıp milletvekillerine dağıtıldığını ifade ederek, listeyi okutup oylattı. Oylama sonucunda, CHP İzmir Milletvekili Güldal Mumcu ve MHP İstanbul Milletvekili Meral Akşener yeniden TBMM başkanvekilliklerine seçildi.

CHP Bilecik Milletvekili Yaşar Tüzün ile MHP Giresun Milletvekili Murat Özkan, yeniden Katip Üye oldu. CHP Çanakkale Milletvekili Ahmet Küçük ve DTP Muş Milletvekili Sırrı Sakık ise yeniden İdare Amirliği görevine getirildi.

Meral Akşener, AKP Grubunun, Başkanlık Divanı üyelikleri için adaylarını henüz bildirmediğini belirterek, birleşime bir saat ara verdi.