'Mecburi askerlik en önemli gücümüz'
Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül, ''Mecburi askerlik Türkiye'nin belki devlet olarak en önemli güçlerinden birisidir'' dedi.
cumhuriyet.com.trGönül, Konya Askeralma Bölge Başkanlığı yeni hizmet binasının açılış töreninde, Askeralma Teşkilatının, ülkenin dört bir yanında 20 Askeralma Bölge Başkanlığı ve bunlara bağlı Askerlik Şubesi başkanlıklarıyla hizmet vermeye devam ettiğini söyledi.
Vecdi Gönül, bugün açılışını gerçekleştirdikleri Konya Askeralma Bölge Başkanlığı'nın da Konya, Karaman ve Aksaray illerinde konuşlu Askerlik Şubesi Başkanlıklarının sevk ve idaresiyle hizmet yarışında önemli bir görevi yürüteceğini belirtti.
Milli Savunma Bakanlığı Bilgi Sistemi'yle, teknolojinin getirdiği imkanlardan istifade ederek, daha modern, hızlı ve etkin hizmet verme gayreti içerisinde olduklarını söyleyen Gönül, ''Vatandaşlarımızın bizzat askerlik şubesine gelme zorunluluğunu ortadan kaldırmayı sağlayan, vatandaş ve kamu odaklı e-devlet çalışmalarına önem verilmektedir. Dağıtım sonuçları Mayıs 2010'dan itibaren internet üzerinde e-devlet kullanılarak yayımlanmıştır. Bugüne kadar 154 bin 744 vatandaşımız dağıtım sonuçlarını e-devlet üzerinden öğrenmiştir'' dedi.
Gönül, bugün açılışı yapılan tesislerle Askeralma Teşkilatının daha da güçlendiğini ifade ederek, Teşkilatının bu seviyeye gelmesinde geçmişten bugüne kadar görevli her çalışanın büyük gayret ve emeğinin belirleyici rolü bulunduğunu vurguladı.
Konya Askeralma Bölge Başkanlığı, Meram ve Karatay Askerlik Şubeleri ile yeni açılan Selçuklu Askerlik Şubesi Başkanlığının yeni hizmet binasının planlanan programdan önce bitirilmesinden dolayı mutluluk duyduğunu dile getiren Gönül, bu süreçte görev alan herkese teşekkür etti.
Vatandaş olmanın iki temel vecibesi olduğunu anlatan Gönül, şunları kaydetti:
''Birincisi, kazanıyorsanız vergisini ödeyeceksiniz, ikincisi ehilseniz askere gideceksiniz. Askere gitmek, bir vatani görev olarak anlaşılması gerekir. Mecburi askerlik Türkiye'nin belki devlet olarak en önemli güçlerinden birisidir. Bunu nasıl anlıyoruz? Osmanlı Devleti'nin en zor durumda kaldığı Sevr muharebesinde düşmanlarımız, 'Mecburi askerliği kaldıracaksınız' dediler. Demek ki mecburi askerlikten ağızları ne kadar yanmış ki Sevr Anlaşması'nda en önde koydukları hükümlerden birisi de budur. Allah'tan yürürlüğe girmedi. Eğer dünya üzerinde ağırlığınız olsun istiyorsanız, mutlaka kuvvetli bir askeri teşkilatınız olacak. Diplomasiniz çok kuvvetli olabilir, diplomatlarınız dış işleri çok güzel yürütebilir... Napolyon'un bir sözü var, diyor ki, ülkeler kuvvetli bir diplomasiyle şerefli bir hayat sürerler, ancak diplomasi bir orkestra gibidir. Eğer diploması, kuvvetli bir askeri güçle desteklenmiyorsa o orkestranın elinde enstrüman yok demektir ve orkestradan ses çıkmaz. İşte kuvvetli bir millet, kuvvetli bir devlet istiyorsak ve şerefli bir devletimiz olsun istiyorsak, diplomasinin arkasında ülkenin sözü geçmesi içinli bir askeri gücün olması lazım. Hele bizim gibi coğrafyası itibarıyla yoğun çatışmaların ortasında olunan bir yerde...
İşte bunun başladığı yer burası. Ciddi bir askeralma teşkilatınız yoksa, ne kadar ekonominiz ilerlerse ilerlesin, ne kadar ileri teknoloji kullanırsanız kullanın, askerin olmadığı yerde kuvvetli bir silahlı kuvvetlerden bahsetmek olmaz. Ayrıca askerlik bir vatan hizmetidir. Bunun en adaletli şekilde yapılmasının başlayacağı yer de burasıdır. Bu bakımdan vatan hizmeti diyerek bütün erkeklere... (Tabii hanımlar da var burada) Anayasamız hanım erkek diye ayırmamış, haberiniz olsun. 72. maddede 'Her Türk' diye yazar. Tabii ki vatan hizmeti olunca herkes koşacak, bundan şüphem yok.''
Konuşmasının ardından Bakan Gönül, Konya Valisi Aydın Nezih Doğan, Garnizon Komutanı Tümgeneral Orhan Turfan ve Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Akyürek ile açılış kurdelesini kesti.
Askeralma Teşkilatının yeni binasını gezen Gönül, bahçede fidan dikti. Bakan Gönül daha sonra Karatay Tatlıcak Nermin Agah Erdinç Topak İlköğretim Okulunun açılışını gerçekleştirdi.