MEB'in sözleşmeli öğretmen sömürüsü

Milli Eğitim Bakanlığı’nın sözleşmeli öğretmenlere yönelik politikaları sömürüye dönüştü.

Ozan Çepni

 

MEB’in öğretmenlik mesleğini güvencesiz hale getirme politikalarındaki uçurum doruk noktasına ulaştı. Kadrolu öğretmenlikten KHK ile vazgeçerek sözleşmeli öğretmenliği icat eden bakanlık, boş kalan kontenjanları doldurduğu ücretli öğretmenlere uyguladığı ücret politikası ile kölelik düzenini geri getirdi. Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz’ın, muhalefet vekillerinin ücretli öğretmenliğe yönelik sorularına yanıtları sorunların çığ gibi büyüdüğünü de gözler önüne serdi. 
 
Eşit işe üçte bir maaş
 
Ücretli öğretmenlerin okullarda ek ders ücreti karşılığında ders okutmak üzere görevlendirildiğini belirten Yılmaz, güvencesiz olarak çalışan bu öğretmenlerin ücretlerine ilişkin bilgi verdi. CHP ve HDP’li milletvekillerinin soru önergelerini yanıtlayan Bakan Yılmaz, haftada 30, ayda 120 saat çalışan bir ücretli öğretmene bin 211 lira, aynı işi yapan kadrolu öğretmene ise 3 bin 618 lira ödediklerini açıkladı. Kadrolular ile ücretliler arasındaki fark net 2 bin 406 liraya ulaştı. 
 
Bakanlığın ‘tasarrufu’ 4.5 katrilyon
 
Bakan Yılmaz, öğretmenlerin tepkilerine karşın “Türkiye’de en saygın, en itibarlı mesleklerden biridir” dese de hükümetin ücretli öğretmenlikle itibardan değil öğretmen ücretlerinden tasarrufu dikkat çekti. Öğretmen başına ayda 2 bin 400 lira ‘kar’ eden bakanlığın, sayıları 150 bini bulduğu belirtilen ücretli öğretmenlere vermeyerek bakanlık bütçesine kattığı tutar 4.5 milyar TL’ye ulaştı.
 
Potansiyel dikkate alınmıyor
 
Yılmaz yanıtında, MEB’in öğretmenlik hayali bulunan yüz binlerce öğretmen adayına yönelik politikalarını anlattı. Eğitim fakültelerindeki yüz binlerce öğrenci ve 400 bini aşan öğretmen adayı atanmak için uğraşırken Bakan Yılmaz, bekleyenlerin dikkate alınmadığını belirterek “Öğretmen atamalarına ilişkin kontenjan belirleme işlemlerinde potansiyel aday sayısı değil alan öğretmenliğinin ülke genelindeki ihtiyaç durumu dikkate alınmaktadır” dedi. 
 
Öğretmen açığı 100 bini aştı
 
Yılmaz’ın yanıtında Ekim 2017 itibariyle ülke genelinde resmi eğitim kurumlarında branşlar bazında net öğretmen ihtiyacı 109 bin 238 olarak açıklandı.