MEB’in robot yarışmasında icatlara ‘savaş’ damgasını vurdu

TÜBİTAK ve Milli Eğitim Bakanlığınca Konya'da düzenlenen 11. Uluslararası Robot Yarışması'ndaki icatlara savaş temalı robotlar damgasını vurdu.

Ozan Çepni

MEB’in TÜBİTAK ile birlikte Konya’da düzenlediği 11. Uluslararası Robot Yarışması “Mevlana” temalı olsa da öğrencilerin hayalleri savaş ve çatışma koşulları etrafında şekillendi. Konya’da düzenlenen robot yarışmasında en dikkat çeken icatlardan birisi bombalı araçları tespit eden makine oldu. Son 2 yılda yüzlerce insanın büyükşehirlerde yaşanan bombalı araç saldırısının ardından harekete geçen İstanbul Kadıköy Mesleki ve Teknik Adanolu Lisesi öğrencileri, bombalı araçların tespiti için “Ağırlık Kontrol Sistemi” geliştirdi. Bombalı araçları fark ettirmeden ağırlıklarını kontrol ederek bulmayı planlayan öğrenciler, aracın ağırlığı ve yolcu faktörünü birleştirerek geliştirdikleri yazılımla erken uyarı sistemi kurdu.

Robot doktor

Yarışma kapsamında Konya’ya getirilen bir diğer icat ise “Sina” isimli robot doktor oldu. İstanbul Gaziosmanpaşa Özel Mavigün Fen Lisesi’nden öğrenciler, çatışma bölgelerinde yaralanan askerlere acil müdahalenin yapılabilmesi için bir robot geliştirdi. Çatışmalar devam ederken alana sağlık hizmeti verilememesini temel alan öğrenciler, tehlikeli alana insan yerine tespit edilmesi daha zor olan robotlar göndererek askerlere ulaşmayı hedefledi. Askerin ilk olarak yaralandığı bölgeyi ısı farkı ile tespit etmeyi planlayan öğrenciler, ilk müdahalenin de yaralanma anında yapılabilmesini amaçladı.

Robot köpek

Öğrencilerin bir diğer icadı hem insanları hem de hayvanları korumak üzerine kuruldu. Kimyasal gaz ve madde saldırılarında yaşanan tehlikelere karşı insanla tespitin ötesinde hayvanların da kullanılmamasını isteyen Tokat Zile Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’nden öğrenciler “ZiroK9” adını verdikleri proje ile mekanik robot köpek geliştirdi. Üretilen yazılımla tehlikeli bölgelere girerek kimyasal maddeleri koklayarak tahlil eden, tespit ettiği değerleri de kontrol alanına ulaştıracak mekanik köpekler ile yabancı bölgelerin keşfi sırasında robotlar kullanılarak can kaybının önüne geçilmesi hedeflendi.

Yardım götüren ‘Cankuş’

Yarışmada sergilenen bir diğer icat ise tehlikeli bölgelere yardım taşıyan insansız hava araçları oldu. Balgat Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’nden öğrencilerin “Cankuş” isimli arama, kurtarma ve keşif uçağı da Konya’da sergilendi. İnsansız hava araçları olarak kullanılan Cankuş’un deprem, afet veya savaş dönemlerinde insanların ulaşamadığı bölgelere yardım taşıması hedeflendi.

Tank ‘yazdırdılar’

Yarışmaya katılan savaş temalı robotların yanında, geliştirilen diğer icatlarda da savaşlarda kullanılan araç gereçlerin kullanılması dikkat çekti. Son dönemin dikkat çeken teknolojik akımı olan 3 boyutlu yazıcıları kullanarak icatlar geliştiren öğrenciler, renk tespit eden ışıklı minyatür tanklar ve 15 Temmuz’da yaşamını yitirenlerin anıldığı tabelalar ‘yazdırdı’.