MEB’den yeni sisteme yama... Soru sayısı artışı gündemde
Liseye giriş sistemine yönelik tepkileri değerlendiren Milli Eğitim Bakanlığı, bir yandan ‘nitelikli okul’ listesini oluşturmaya çalışıyor, diğer yandan da yapılacak sınavdaki soru sayısını artırmayı planlıyor.
Ozan ÇepniMilli Eğitim Bakanlığı (MEB), Bakan İsmet Yılmaz’ın liseye giriş için açıkladığı yeni sisteme karşı kamuoyundan gelen tepkileri değerlendirmeye aldı. Bakanlık, mayıs ayında tamamlamayı planladığı “nitelikli okul” listesi ve eğitim bölgelerine ilişkin çalışmaların aralık ayı içinde bitirmek için süreci hızlandırdı. Haziran’da yapılacak liseye giriş sınava ilişkin eleştiriler kapsamında da soru sayısının artırılmasına ilişkin çalışma başlatıldı.
MEB, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın talimatıyla kaldırılan TEOG’un yerine konacak sistemin açıklarını kapatmaya çalışıyor. Yeni sistemi ilk olarak “Eğitim Bölgesi ve Sınavsız Mahalli Yerleştirme Sistemi” olarak açıklayan, kısa adını ise “Liseye Geçiş Sistemi” olarak duyuran Bakan İsmet Yılmaz’ın talimatıyla bakanlık bürokratları alarma geçirildi. Bakanlık bürokratları geçen hafta 81 ilin Milli Eğitim müdürleri ile bir araya gelirken, eğitim bölgeleri ve sınavla öğrenci alacak “nitelikli” liselerin il il belirlenmesi için raporların bakanlığa gönderilmesini istediği öğrenildi.
Okulları belirleyin
Edinilen bilgiye göre, Bakan Yılmaz haziranda yapılacak geçiş sınavıyla öğrenci alacak 600 lisenin adının mayısta duyurulacağını açıklasa da gelen tepkiler üzerine bakanlık süreci hızlandırma kararı aldı. Milli eğitim müdürlüklerine “İlinizde sınava dahil edilecek okulları belirleyin” talimatı verilmesinin ardından, her ilde 4 ya da 5 lisenin alternatifleri ile birlikte belirlenerek isimlerin bakanlığa iletilme sürecine başlandığı öğrenildi. Bakanlığın gelen listelerin incelenmesi ve onay sürecinin tamamlanmasının ardından “nitelikli” liselerin isimlerini açıklaması bekleniyor.
MEB’in taşra teşkilatına bir diğer talimatı ise sınava girmeden adrese dayalı sistemle yerleşecek öğrenciler için oldu. Bu kapsamda geçmişte var olan önergenin de ötesinde “eğitim bölgeleri” listelerinin tamamlanması beklenirken, çalışmalarda yeni ‘mahalli’ sistemin mahalle sınırlarında tutulmayacağı öğrenildi. Öğrencilere tercih döneminde alternatif seçenek sunabilecek şekilde geniş tutulması istenen eğitim bölgelerinde, mahalle ve belediye sınırları yerine bölgedeki öğrenci sayıları ve ulaşım imkânlarının temel alınması istendi.
Soru ayarı
Sistem üzerindeki değişikliklerde kamuoyundan gelen tepkileri de değerlendiren bakanlık, yapılacak sınavın soru sayısını da gündemine aldı. Yükseköğretim Kurulu’nun aynı gerekçelerle üniversiteye giriş sınavının ilk oturumunda 80 olan soru sayısını 120’ye çıkarmasının ardından MEB’de “yeterli değil” eleştirilerini dikkate alarak soru sayısını yeniden ayarlama çalışmalarını başlattı. Bakanlığın ders temelli olarak değil, sayısal ve sözel olarak biçimlendirilecek merkezi sınavda 60 olarak açıklanan soru sayısının 80 veya 90 olarak yeniden düzenlenmesi için hazırlıkların masaya yatırıldığı öğrenildi.
Sayı artırılacak
Bakan Yılmaz, dün AKP grubunun kapalı toplantısında sistemle ilgili milletvekillerine bilgi verdi. Milletvekilleri, Yılmaz’dan 600 tane olacağı belirtilen “nitelikli” okulların sayısının artırılmasını istedi. Bakan Yılmaz, konuyla ilgili çalışma yapıldığını ve sayının artırılabileceğini, bu yolla sınavla yerleştirilecek öğrenci sayısının da yükseltilebileceğini aktardı. Yılmaz’ın, sürecin aralık ayı sonuna kadar tamamlanacağını ilettiği öğrenildi.
Özeller de aynı sınavla alacak Sınavla öğrenci almak isteyen özel okullar, Milli Eğitim Bakanlığı’nın yapacağı sınavın sonuçlarını kullanarak yerleştirme yapacak. Özel Okullar Kayıt Komisyonu adına açıklama yapan Özel Okullar Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Nurullah Dal, özel okullara öğrenci alımına ilişkin kayıt takviminin geçen yıl olduğu gibi yapılacağını, kayıt süreci ve yerleştirmeye dair esasların, bakanlığın sınav sistemi ile ilgili açıklayacağı bilgiler çerçevesinde paylaşılacağını söyledi. |