MEB'de büyük tasfiye
Dershane yasa tasarısıyla MEB’deki yöneticilerin tamamı görevden alınıyor.
Sinan Tartanoğlu/CumhuriyetCemaatin hükümetten kopmasına yol açan dershanelerin kapanmasını sağlayacak yasa tasarısı TBMM’ye sunuldu. Dershanelerin kapanması ile ilgili 3 maddenin olduğu 29 maddelik yasa tasarısı ile Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), müsteşar hariç yönetici kadrolarını açığa alacak. Aralarında Talim ve Terbiye Kurulu Başkanı, üyeleri ile genel müdürler ve il milli eğitim müdürlerinin bulduğu 615 yönetici “havuz” olarak tabir edilen “bakanlık müşavirliği” veya “eğitim uzmanı” kadrolarına atanacak, yani açığa alınacak. Böylece 17 Aralık operasyonundan sonra özellikle Emniyet’te yaşanan görevden almalar, yasa eliyle yapılmış olacak. Okul müdürlerinin vali tarafından atanması için gereken sözlü ve yazılı sınav koşulu kalkacak. Teftiş sisteminde yapılan değişiklikle de İçişleri Bakanı Efgan Ala’nın kardeşi Atıf Ala’nın, tüm bakanlık personelinin disiplin işleri ile görevli Rehberlik ve Denetim Başkanlığı’na atanması sağlanacak.
Tasarı ile yapılacak değişiklikler şöyle:
Büyük tasfiye: “Milli Eğitim’in beyni” olarak kabul edilen ve tüm ders kitapları ve müfredatın belirlendiği Talim ve Terbiye Kurulu Başkanı ve kurul üyeleri ile birlikte müsteşar yardımcıları, merkez teşkilatının belkemiği genel müdürler, Strateji Geliştirme Başkanı, İnşaat ve Emlak Grup Başkanı ile diğer grup başkanları görevden alınacak. Bu isimler “bakanlık müşaviri” kadrolarına alınacak. İl Milli Eğitim müdürleri ile birlikte daire başkanları ve şube müdürlerinin de yasanın yürürlüğe girmesi ile birlikte görevlerine son verilecek. Müdürler de “eğitim uzmanı” kadrolarına alınacak. Böylece 615 yönetici bir kalemde görevinden alınmış olacak. Bakanlık kadrolarına daha önce bir neşter de eski Milli Eğitim Bakanı Ömer Dinçer yönetiminde Teşkilat Yasası’nda yapılan değişiklikle atılmıştı. Bu dönemde bir gecede 600 bürokrat, dershane tasarısının yasalaşması ile görevden alınacak yönetim kadroları ile aynı kaderi paylaşmıştı. Aynı yöneticiler gibi, bu 600 bürokrat da tüm özlük ve mali haklarını sürdürmüş, ancak aktif görev yürütmemişlerdi. Yeni düzenleme ile bakanlığın “havuz problemi” ikiye katlanacak.
Dönüşüm 2018’de tamamlanacak: Özel Öğretim Kurumları Kanunu’ndan “dershane” tanımı tamamen çıkarılacak. Dershaneler 1 Eylül 2015 tarihinden itibaren kapanacak. Bu tarihten sonra yeni dershane açılamayacak. Bir kısmı özel öğretim kurumlarına dönüştürülecek. Dönüşemeyecek durumda olanlara ise 2015 tarihinden itibaren geçerli olmak üzere 4 yıl süre ile “özel açık liseye” dönüşüm olanağı tanınacak. Yani bu geçici 4 yılın da eklenmesi ile dershanelerin tamamen özel okula dönüşümü 2018 yılına sarkacak. Yasadaki “çeşitli kurslar” tanımı da değiştirilecek. KPSS dershaneleri ya da ehliyet kursları gibi “çeşitli kurslar” kapanmayacak. Etüt eğitim merkezleri ise en fazla 12 yaşına kadar öğrenci alabilecek. Merkezler sınava hazırlayamayacak. Sadece öğrencilerin ödevlerine yardımcı olabilecek.
Dershaneden camili koleje: Özel okula dönüşecek dershanelere hazine arazileri 25 yıl süre ile bedelsiz olarak verilecek. Devlete ait arazilerin, özel sektöre devredileceği sistem, Sağlık Bakanlığı’nın başlattığı ve Başbakan Tayyip Erdoğan’ın “şu fakirin hayali” olarak tanımladığı sağlık kampuslarına benzetilecek. Dershaneler 25 yıl boyunca kullanabilecekleri hazine arazisi üzerinde eğitim kampusları kurabilecek. Mevcut eğitim kampusları mimari projelerinin tamamında dikkat çeken ibadethane yapıları, böylece dershaneden dönüşecek kolejlerde de olacak.
Okullar dershanelere kiralanacak: Mevcut devlet okul binalarının tamamı veya bir kısmı da özel okula dönüşmek isteyen dershane sahiplerine kiralanabilecek. Böylece devlet okulları hızla özel okula dönüşecek.
40 bin öğretmen işsiz: Dershanelerde şu anda 50 bin öğretmen çalışıyor. Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı’nın verdiği rakamlara göre 50 bin dershane öğretmeninin 40 bini bakanlık bünyesinde öğretmen olabilecekti. Ancak taslakta belirtilen 6 yıl sigortalı olma koşulunu yaklaşık 10 bin dershane öğretmeni karşılıyor. Bu durumda, sigortasız olarak çalıştırılan 40 bin dershane öğretmeni, 1 Eylül 2015 tarihinden itibaren işsiz kalacak. Memur kadrosuna sahip olacak öğretmenler de “kadro ve ihtiyaçlar dikkate alınmak suretiyle belirlenen hizmet bölge ve hizmet alanlarına” yani “haritanın sağına”, “4 yıl zorunlu olarak” atanacak.
Ala’ya torpil: Söz konusu düzenlemeden Rehberlik ve Denetim Başkanlığı’na atanan İçişleri Bakanı Efgan Ala’nın kardeşi Atıf Ala da yararlanacak. İl denetmeni olarak görev yapan Ala’nın Rehberlik ve Denetim Başkanı olabilmesi için bakanlık denetmeni olması gerekir. Düzenleme ile Ala’nın önündeki bu engel de kalkmış olacak.
Atama sistemi sil baştan: Öğretmen atama sistemi de yenileniyor. Bir yıl süreli aday öğretmenlik iki yıla çıkarılıyor. Okul müdürlerinin atama sistemi de tamamen değiştirilecek. Mevcut düzenlemeye göre okul müdürleri il milli eğitim müdürlüklerinin teklifi, valiliklerin onayıyla yazılı sınav veya sözlü sınava alınarak atanabiliyorlardı. Yeni düzenleme ile başta sınavda başarı olmak üzere söz konusu koşulların tamamı kaldırıldı. Okul müdürü olarak atanmak için il milli eğitim müdürünün teklifi ve valinin onayı yeterli olacak. Ayrıca okul müdürlerinin görev süresi 4 yıl süre ile sınırlı tutulacak. 4 yıl sonra müdürlerin görevi sona erecek.
MEB’in beyni artık pasif: Atatürk tarafından kurulduğu 1930 yılından bu yana ders kitaplarının eğitim ve öğretime uygun olup olmadığına karar veren Talim ve Terbiye Kurulu’nun görev tanımı daraltıldı. Kurul, yalnızca bilimsel danışma ve inceleme organı haline getirilecek. Kurulun eğitim politikalarının belirlenmesinde bundan sonra hiçbir yetkisi olmayacak.