MEB birleştireyim derken ayrıştırdı

MEB’in yeni toplumunda din var; Atatürk, insan hakları ve bağımsızlık yok.

Ozan Çepni

Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi müfredatında toplumu birleştiren değerlerleri 7 yıl sonra değiştirdi. Değerlere “Din, peygamber ve Ehl-i Beyt Sevgisi”ni ekleyen MEB, programdan “Hürriyet ve Bağımsızlık, İnsan Haklarına Saygı, Milli Seciye Kavramı ve Atatürk” değerlerini yeni müfredattan çıkardı. Bakanlık ayrıca, öğrencilere dini anlatırken işlenecek Âşık Veysel’in şiirine de sansür uyguladı.

MEB, Âşık Veysel’in “Kürt’ü Türk’ü ve Çerkes’i, hep Adem’in oğlu kızı, beraberce şehit gazi, yanlış var mı ve neresi?” kıtası ile “Kuran’a bak İncil’e bak, dört kitabın dördü de Hak” ifadelerine ilişkin bölümlerin kullanılmasını istemedi. MEB’in Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi dersine ilişkin hazırladığı müfredata ilişkin tartışmalar devam ediyor. Zorunlu din dersi kapsamına cihat kavramını sokan, Atatürk ve laikliğe ilişkin konuları çıkartan MEB, yeni programda toplumu birleştiren değerleri de hükümetin yeni hedefleri doğrultusunda güncelledi. Toplumu bir arada tutan ilk değer din olarak belirlenirken, insan hakları ve hürriyet kavramları geçmişte kaldı.

İlk değer din

Bakanlık, hükümetin yeni toplum modeli kapsamında eski programda 9. sınıfta çocuklara anlatılan “Değerler” ünitesini 6. sınıfa indirerek “Değerlerimiz” olarak değiştirdi. Yeni programda “Toplumumuzu Birleştiren Temel Değerler” konusu altında MEB’in yeni modelinde değerler “Din, Peygamber ve Ehl-i Beyt Sevgisi, Vatan ve Millet Sevgisi, Bayrak ve İstiklal Marşı, Şehitlik ve Gazilik” başlıkları ile belirlendi. En son yine AKP döneminde 2010 yılında değiştirilen zorunlu din dersi müfredatında yer alan değerler ise yeni müfredatta yer almadı. Çocuklara cihadı anlatacak MEB, toplumu birleştiren değerler kapsamından “Hürriyet ve Bağımsızlık, İnsan Haklarına Saygı, Millî Seciye Kavramı ve Atatürk” başlıklarını çıkartarak skandal değişikliklerine devam etti. Eski ders kitaplarında “bir toplumun, bir milletin ahlakı, karakteri, ruhi ve manevi özellikleri” olarak tarif edilen ‘milli seciye’ kavramının yanında, müfredatta Atatürk’ün Türk milletinin millî seciyesi olarak tarif ettiği “Mertlik, Minnetsiz Yaşama, Yiğitlik, Hoşgörü, Sağlam İrade” kavramları da yer almadı.