MEB, 4+4+4'e tepkiden 18 öğretmene ceza verdi

Milli Eğitim Bakanlığı, KESK'in mart ayı sonunda düzenlediği 4+4+4 protestosuna katıldıkları gerekçesiyle Türkiye genelinde 18 öğretmene çeşitli idari cezalar uyguladı.

cumhuriyet.com.tr

Milli Eğitim Bakanlığı’nın KESK’in 27, 28 ve 29 Mart’ta 4+4+4 yasasının protesto etmek için düzenlediği iş bırakma eylemine katılan öğretmenler hakkında ülke genelinde soruşturma başlattığı ortaya çıktı.

Milli Eğitim Bakanı Ömer Dinçer, CHP Antalya Milletvekili Gürkut Acar’ın Antalya’daki öğretmenler hakkında açılan soruşturmalar ile ilgili soru önergesine verdiği yanıtta, “Öğrenci velilerinden gelen şikâyet telefonlarında, iş bırakma eylemine katılan bazı öğretmenlerin öğrencilere ‘Biz eylem yapacağız, yarın okula gelmeyin’ dedikleri”ni aktardı. Dinçer, söz konusu şikâyet telefonlarının “Anayasanın 42. maddesinde yer alan ‘Kimse eğitim ve öğretim hakkından yoksun bırakılamaz’ hükmü kapsamında öğrencilerin eğitim öğretim hakkını engelleyici mahiyette olduğu” değerlendirmesi yapılarak “Sendikal faaliyetlerin ötesinde tamamen eğitim öğretim faaliyetlerini sekteye uğratan bir söylem olarak değerlendirilebileceği hususlarının araştırılması gereken bir konu olması sebebiyle” konuyu araştırmak üzere il eğitim denetmenlerinin görevlendirildiğini aktardı.

Veliye telefon baskısı

Eğitim-Sen de, Milli Eğitim Bakanı Dinçer’in açıklamalarına karşılık olarak “İl eğitim denetmenlerinin okullarda öğrencilere ‘öğretmenleriniz size yarın okula gelmeyin, dedi mi’ şeklinde sorular yönelttiği, velilerin de okul yönetimleri ya da denetmenler tarafından hafta sonu günlerinde bile cep telefonlarından aranarak aynı sorunun yöneltildiği” bilgisini verdi.

Yaklaşık 2 bin 500 soruşturma

Eğitim-Sen, “Danıştay’ın öğretmenlerin sendikal eylemlere katılabilmesi yönünde kararları var. Hatta Milli Eğitim Bakanlığı Hukuk Müşavirliği söz konusu kararları internet sitesinde yayınlıyor. Yani öğretmenlerin sendikal faaliyetlere katılma hakkı var. Ama bakanlık veli şikâyetlerini anayasal hakka bağlayarak ülke genelinde yaklaşık 2 bin 500 öğretmen hakkında soruşturma başlattı” açıklamasını yaptı. Sendika, bu soruşturmalar sonucunda Kocaeli, Trabzon, Muğla, Kütahya, Uşak ve Yozgat illerinde toplam 18 öğretmen hakkında kınama ve maaş kesimi cezalarının uygulandığını aktardı. Sendika hukuk bürosu ise uygulanan idari cezanın durdurulması ve iptal edilmesi için dava açtıklarını belirtti.