MEB, 3 milyarı çöpe attı

Müfredatın topyekûn değişmesinin faturasının 3 milyar TL olduğu ortaya çıktı.

Ozan Çepni

Milli Eğitim Bakanlığı’nın yeni müfredatın okullarda nasıl uygulanacağı konusunda son 6 aydaki fikir değişiminin maliyetinin 3 milyar TL olduğu ortaya çıktı. Ocak ayında yeni öğretim programı için 4 yıllık geçiş süreci öngörülürken, haziran ayında değişen planlama ile 2018- 2019 öğretim yılında yeni müfredata topyekûn geçilmesi kararının yayıncılara maliyeti ağır oldu. MEB’in yeni planının ardından yayıncıların ders kitapları için yaptığı harcamalar da çöpe gitti. “Milli servet yok sayıldı” diyerek bakanlığın kararına isyan eden yayıncılar, sorunun çözümü için Saray’dan randevu talep etti.

Yayıncılar es geçildi

MEB, yeni müfredatı çok gecikmeli açıklasa da 1., 5. ve 9. sınıfların ders kitapları için ihaleler çok öncesinde tamamlandı. Edinilen bilgiye göre, Bakan İsmet Yılmaz şubat ayından itibaren kitap yayıncıları ile toplantılarında yeni müfredata kademeli geçiş planını anlatsada süreç içerisinde planlar değişti. Eski ders programları ve yeni müfredatın yıllara göre değişeceğinden hareketle 1400 kitap hazırlayan ve onaylatan yayıncılar 600 milyon TL’ye yakın yeni yatırım yaptı. Yatırımcılar yeni müfredat ile kitaplar değişse de eski kitaplar için zararın 4 yıla yayılarak kayıpların en aza indirilmesi planlaması yaptı. Ancak MEB haziran ayına gelindiğinde planlamayı değiştirince hazırlanan kitapların 4 yıl daha gerçerli olacağını düşünen yayıncılar da şoka uğradı. Okullarda okutulacak her kitabın hazırlanwma sürecinin ardından Talim Terbiye Kurulu’na (TTK) 12 bin TL inceleme bedeli ödeyen yayıncılar, önümüzdeki yıldan itibaren kullanılmayacak kitaplar için TTK’ye 100 milyon TL’ye yakın inceleme bedeli ödedi. Ayrıca, her bir yeni ders kitabının sadece yazar, çizer, dizgi ve çalışan ücretleri düşünüldüğünde basım süreci hariç yaklaşık 100 bin TL’ye mal olduğu öğrenildi. Yayıncılar yeni sisteme kökten geçiş ile birlikte ders kitapları için 1 milyar TL, yardımcı kaynaklar için 2 milyar TL’nin çöpe atılacağını belirterek isyan etti. Bu zararını görmezden gelerek müfredattaki topyekûn değişimi ilk olarak açıklayan TTK Başkanı Alpaslan Durmuş’un ise Türkiye Basım Yayın Meslek Birliği’nin (TBYM) 2016 Ağustos ayına yönetim kurulu başkanı olması da dikkat çekti.

'Kitapların yetişmesi mümkün değil'

Eski düzenlemelere göre yüzde 50’ye kadar olan müfredat değişikliklerinde eski kitapların düzeltilerek ve kısmen incelenerek kullanıldığını belirten yayıncılar, yeni müfredatla birlikte değişim yüzde 5 de olsa kitapların tamamen değişmesi düzenlemesinin bulunduğunu aktardı. Bakanlığın 51 ayrı ders ve sınıflar esas alındığında 176 yeni programı 2018-2019 döneminde uygulamaya koyma kararı ayrıca eğitim öğretim materyallerinin nasıl hazırlanacağı tartışmasını birlikte getirdi. MEB, kitap ve materyallerin bakanlık kaynakları ve özel sektör ile Haziran 2018’e kadar tamamlanmasını planlanırken, yayıncılar bu kadar fazla sayıda ders kitabının bir sene sonraya yetişmesinin mümkün olmadığını belirtti.