Maymunlarda orta yaş bunalımı
Gençlikte neşeli ve haşarı, yaşlılıkta hayatından memnun olan insan bu iki evre arasında düşük bir yaşam kalitesinden şikâyet ediyor. Uluslararası bir araştırma ekibi, orta yaş krizi veya bunalımı olarak bilinen bu dönemin sadece insan değil, insansı maymunlar için de geçerli olduğunu saptadı.
cumhuriyet.com.trYaşam sevinci ve geleceğe umutlu bir bakış- gençlik, birçok insan için en güzel yaşam evresidir. Fakat ne yazık ki yaşam kalitesi- belli bir yaşta bu genelde kırklı yaşlarda oluyor- inişe geçiyor. İnsanların birçoğu bu melankoliyi aşabilmek için tuhaf davranışlarda bulunurlar. Mesela kimileri küpe takıp motosikletle dolaşırken, diğerleri de yaşamın anlamını bir Hint tapınağında arar.
Fakat istatistiklere göre orta yaş bunalımından sonra yaşam kalitesi yeniden yükseliyor. Bu fenomenin arkasında yatan nedenler tartışmalıdır. Fakat Edinburgh Üniversitesi’nden Alexander Weiss’a göre bu prensibin evrimsel olarak çok eski kökleri olabilir. Nitekim orta yaş krizi en yakın akrabalarımız olan insansı maymunlarda da yaşanıyor. Araştırmacı dünyanın çeşitli bölgelerindeki hayvanat bahçelerinde yaşayan 336 şempanze ve 172 orangutanın yaşam sevincini, bakıcılarının yardımıyla takip etmiş. Bilim insanlarının değerlendirmesi şöyle: Maymun, ömrünün ortasında yani aşağı yukarı otuz yaşına geldiğinde yaşamının en mutsuz dönemini yaşıyor. Tıpkı insanlarda olduğu gibi maymunlar da gençlik ve yaşlılıkta hayattan daha fazla zevk alıyorlar.
Kötü giden bir evlilik veya tatmin etmeyen bir iş olmamasına rağmen maymunlar da orta yaş krizi yaşıyor diyor Warwick Üniversitesi’nden Andrew Oswald. Bilim insanlarının tahminleri şöyle: Beyin ilerleyen yaşla birlikte değişerek yaşamdan yeniden zevk almamızı sağlıyor olabilir. Ya da yaşlı insanlar ve yaşlı insansı maymunlar, kendilerine daha yüksek yaşam kalitesi sunacak durumlar veya eş bulabilecek yeteneğe sahip oldukları için yeniden mutlu oluyor.