Mavi yengeç av kıskacında

Ege ve Akdeniz yörelerinde sıkça görülen ''Mavi Yengeç''in, aşırı avlanma nedeniyle popülasyonunun tehlike altında olduğunu bildirildi.

cumhuriyet.com.tr

Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Su Ürünleri Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Sezginer Tunçer,  Türkiye kara sularında avlanan ve ekonomik değeri bulunun 5 yengeç türü olduğunu söyledi.

Bunlar arasında en önemlisinin ''Mavi Yengeç'' olduğuna işaret eden Tunçer, bu türlerin yoğunlukla Akdeniz kıyılarında avlandığını ve su ürünleri kooperatifleri aracılığıyla ihracatının yapıldığını bildirdi.

Köyceğiz ve Yumurtalık dalyanlarında sürekli gözlemlenebilen bu türün, kafes, pinterler ya da trolle avlanıldığını anlatan Tunçer, aşırı avlanmanın yengeç popülasyonunu tehdit ettiğini ifade etti.

Tunçer, özellikle yengeçlerin üreme zamanı olan mayıs temmuz aylarında, sürekliliğin korunması için ay yasağı getirilmesi gerektiği uyarısında bulundu.

Besin değeri oldukça yüksek olan bu tip yengeçlerin en fazla 25 santimetreye ulaşabildiğine işaret eden Tunçer, 20 santimetre boyundakilerin 500 gram ağırlığa ulaşabildiğini belirtti.
 

Türkiye kıyılarındaki diğer yengeç türleri

Prof. Dr. Sezginer Tunçer, ''Mavi Yengeç''in dışında, Türk kara sularında ekonomik değeri bulunan ''Pavurya'', ''Siğilli Yengeç'', ''Çingene Pavuryası'' ile ''Örümcek Yengeç''' türlerinin de avlanabildiğini söyledi.

Yengeçlerin, gemilerin balans sularıyla ana vatanları olan Atlantik kıyılarından Türk karasularına kadar gelebildiğine işaret eden Tunçer, türlerle ilgili şu bilgileri verdi:

''Pavurya türü, trol, uzatma ağları ve sepetle Ege ve Akdeniz kıyılarında avlanır. Üreme dönemleri mayıs ve haziran aylarıdır. Siğilli yengeç ise Karadeniz dahil tüm denizlerimizde yayılış gösterir ve avlanır. Bu tip yengeçler sadece uzatma ağlarıyla yakalanabilir. Haziran ve temmuz ayları üreme dönemleridir. Çingene Pavuryası, tüm denizlerimizde mevcuttur. Mayıs ve haziran ayları üreme yaparlar. Örümcek yengeç de Karadeniz dışında kalan denizlerimizde avlanan bir türdür. Ticari değeri yüksek olan bu türler balıkçıdan lokantaya oradan da tüketiciye ulaşır.''