'Mavi Marmara' milletvekillerini bekliyor

''Rotamız Filistin Yükümüz İnsani Yardım'' kampanyası kapsamında Gazze'ye doğru yola çıkan ve Güney Kıbrıs açıklarında 3 yük gemisi ile buluşan ''Mavi Marmara'' adlı yolcu gemisi, diğer gemiler ile Avrupa Parlamentosu'ndan gelecek milletvekillerini bekliyor.

cumhuriyet.com.tr

İnsan Hak ve Hürriyetleri (İHH) İnsani Yardım Vakfı'ndan yapılan açıklamada, aktivistlerin bulunduğu ''Mavi Marmara'' gemisinin Filistin'e ilaç ve tıbbi malzeme gibi insani yardım malzemesi taşıyan 3 yük gemisiyle Kıbrıs'ın güneyinde buluştuğu, diğer gemiler ve milletvekilleri gelince yeniden hareket edeceği kaydedildi.

Güney Kıbrıs Rum kesiminin, parlamenterlerin geçişine izin vermediği için milletvekillerinin gemilere ulaşmasının geciktiği ifade edilen açıklamada, 15 milletvekilinin gemilere ulaşmasıyla birlikte filonun Gazze'ye ulaşmak üzere Akdeniz'de yoluna yola devam edeceği belirtildi.

Açıklamada, 7 geminin 25 saatlik bir yolculuktan sonra yarın Gazze sularında olmasının beklendiği ifade edildi.

 

İHH Başkanı Yıldırım

Açıklamada görüşlerine yer verilen İHH İnsani Yardım Vakfı Başkanı Bülent Yıldırım, sürecin kendi lehlerine doğru ilerlediğini belirterek, Dışişleri Bakanlığı, Avrupa Parlamentosu, Fransa Dışişleri Bakanlığı ve daha birçok ülkeden bu hareketi destekleyen açıklamalar yapıldığını ifade etti.

Bu hareketin arkasında bütün dünyanın desteğinin olduğunu ifade eden Yıldırım, ''Yapılacak şey, bu gemilerin geçişine izin vermek. Eğer Gazze'ye yardım ettiğinizi iddia ediyorsanız o zaman gelin bu gemilerin geçişine izin verin. Samimiyetinizi kanıtlayın'' ifadesini kullandı.

''İsrail, gerilimi ne kadar tırmandırırsa tırmandırsın asla geri dönmeyeceğiz'' açıklamasında bulunan Yıldırım, ''İsrail'in savunduğu gibi Hamas'ın propagandasını yapmıyoruz. Hamas kendi siyasetini yapar. Bizim işimiz Gazze'de 2006 yılından beri ambargoya maruz kalan insanlara bir nebze yardım etmek. Gemilerde taşıdığımız 10 bin ton malzeme, Filistin halkı için hayati öneme sahip'' ifadesine yer verdi.

 

Gemideki son durum

Açıklamada, ''Mavi Marmara'' gemisindeki son duruma ilişkin de gemideki 578 barış eylemcisinin Gazze'ye ulaşacakları günü bekledikleri ifade edildi.

Gemide şu anda herhangi bir sıkıntının olmadığı belirtilen açıklamada, önlem olarak gemide 9 doktor, 2 hemşire ve 2 sağlık memurunun da bulunduğu kaydedildi.


"Tarihi anlar yaşıyoruz"

Gazze'deki fiili Hamas yönetiminin Başbakanı İsmail Haniye,  varması halinde gemilerin törenle karşılanacağı Gazze limanında düzenlediği basın toplantısında, "Gazze'ye uygulanan ablukanın sona ermesine doğru tarihi anlar yaşıyoruz" diyerek, filonun açık ve net mesajının, "tüm dünyanın Gazze Şeridi'ndeki İsrail ablukasına karşı durduğu" olduğunu ifade etti.

Özgürlük gemilerinin Gazze'nin zaferi için geldiğini söyleyen Haniye, "Eğer İsrail korsanlar gibi davranır ve gemilere müdahale ederse kazanan yine konvoy ve biz oluruz. İsrail bu gemileri durdursa bile, bu bundan sonra gelecek diğer gemilerin bir başlangıcıdır" diye konuştu.

"Gazze'ye, Gazze halkına uygulanan ambargo artık yeter... Abluka son bulmalı" diyen Hamaslı Başbakan, abluka uygulamasının uluslararası bir karar doğrultusunda alındığını, şimdi aynı şekilde uluslararası bir konvoyla kırılacağını belirtti.

Haniye, Ortadoğu bölgesinde stratejik değişikler yaşandığını, bu stratejik değişikliklerin liderliğini de Türkiye'nin yaptığını kaydetti.

Gazze'ye 50 dolayında devletten 750 barış eylemcisinin geleceğini söyleyen Haniye, uluslararası camiaya ve kurumlara, bu filoya destek verip, İsrail'in ablukasına karşı çıkmaları çağrısında bulundu.

 

Gazzze beklemede

Öte yandan, İsrail'in gemilere müdahale edeceği yolundaki açıklamalarına rağmen, gemilerin yanaşacağı Gazze limanı bölgesi, Filistin ve Türkiye ağırlıkta olmak üzere eylemcilerin geldiği ülkelerin bayraklarıyla donatıldı; limana Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın resminin yer aldığı, Türkçe ve İngilizce, "Özgürlük filosu kahramanları, hoşgeldiniz" yazan, Gazze Belediyesi imzalı pankartlar asıldı.

Gazze limanı, resmi görevliler ve hazırlık komitesi üyeleri dışında tüm girişlere kapatıldı.

El Aksa televizyonu, gemi yolcuları ve karşılama için geleceklerle birlikte, limanda toplanacakların sayısının 2 bine ulaşacağını belirterek, limanın küçük olduğunu ve bu nedenle ilk karşılamada sadece resmi görevlilerin yer alacağını duyurdu.

Ancak gemilerin Gazze'ye ulaşması halinde, halkın da katılımıyla bir kutlama daha yapılacağı kaydediliyor.

Bu arada, dünden beri hiçbir Gazzeli balıkçının denize açılmadığı öğrenildi. Gazzeli balıkçıların, İsrail'in bölgedeki uyarısı nedeniyle en az 3 gün süreyle avlanmaya çıkmayacakları belirtildi.

Gazze'ye gelmek üzere yola çıkan filodaki gemilerin sayısı, ikisinin arızalanması üzerine 7'ye düşmüştü.

 

İsrail: Bu İslami ve Hamas yanlısı bir eylem

Öte yandan, İsrail Dışişleri Bakanı Dani Ayalon, Ber Şeva'da düzenlenen bir etkinlikte, İsrail'in gemilerin Gazze'ye ulaşmasına izin vermeyeceğini yineledi.

Eylemi İsrail'in güvenliğine yönelik bir girişim, filonun seferini provokasyon olarak değerlendiren Ayalon, aynı zamanda eylemin deniz hukukun çiğnenmesi anlamına geldiğini öne sürdü.

Ayalon, Gazze'de insani bir krizin olmadığını öne sürdü, İsrail'in Gazze'deki durumu anlatmakta halkla ilişkiler sorunu bulunduğunu kaydetti.

Ayalon, filonun seferini, "İslami ve Hamas yanlısı bir eylem" diye tanımladı.

 

'Biz insani yardım organizasyonuyuz'

İnsan Hak ve Hürriyetleri (İHH) İnsani Yardım Vakfı Başkanı Bülent Yıldırım, insani bir yardım organizasyonu olduklarını vurgulayarak, "krizin büyümeden biteceğine inandığını" söyledi.
''Rotamız Filistin Yükümüz İnsani Yardım'' kampanyası kapsamında Gazze'ye gitmek üzere Kıbrıs'ın güneyinde bekleyen ''Mavi Marmara'' adlı yolcu gemisinde konuşan Yıldırım, yola çıkma hazırlıklarını bitirmek üzere olduklarını belirtti. Gemide birçok kesimle istişare ettiklerini ifade eden Yıldırım, kimsenin geri adım atmadığını, herkesin Gazze'ye gidilmesine karar verdiğini, kimsenin evine bu işi başarmamış olarak dönmek istemediğini kaydetti.

Yıldırım, tüm tarafların aklı selim bir şekilde hareket etmesi halinde kriz büyümeden Gazze'ye geçiş sağlanacağına inandığını belirterek, ''İsrail'in ortaya koymuş olduğu 'kadife operasyonu' ve benzeri gibi söylemler çok gerçekçi değil. Bir operasyonun kadifesi olmaz. Operasyon operasyondur. Çünkü burada gemiye geçiş yapmak isteyenlere direniş gösterilecek. Diğer gemilerde de öyle olacak. Bu gemilerde çocuklar ve kadınlar var. Bütün dünya İsrail'e yüklenecek'' diye konuştu. Kıbrıs Rum kesiminin iki geminin limandan çıkmasına müsaade etmediğini ve 15 milletvekilinin ayrılmasına izin vermediğini söyleyen Yıldırım, şunları kaydetti: ''Daha sonra milletvekilleri Kuzey Kıbrıs'a geçti. Henüz gelemediler. Sorunu bulmaya çalışıyoruz. Şu anda diplomatik temayüller tamamen alt üst edilmiş durumda. Bir tarafta İsrail'e karşı dik duran ülkelerin sayısı artmakta. Şu anda insanlık kazandı. Bu kazanımın ne kadar büyüyeceğini göreceğiz.'' Yıldırım, bu akşam hareket etmeyi planladıklarını, Gazze'ye 20 saat kadar uzaklıkta olduklarını belirterek, ''Gemilerle buluştuktan sonra, stratejimizi dünyaya orada göstereceğiz'' dedi.

'Bu geminin en küçük yolcusu bir yaşında'

Fransa, Belçika, İsviçre, Brezilya, İtalya, Türkiye ve AB bazı ülkelerinin kendilerine destek mesajları verdiklerini kaydeden Yıldırım, şunları belirtti: ''Bu açıklamaların artmasını bekliyoruz. Bu arada İsrail'de belki biraz aklı selim düşünür diye bekliyoruz. İsrail'in şu ana kadar yaptığı bütün açıklamalar kendisine zarar veriyor ve bu gemiye müdahale edeceğini söylüyor. Bu geminin en küçük yolcusu bir yaşında. Burada 80 yaşında yolcular var. İsrail içinde tartışmalar var. Müdahale etseler de etmeseler de zor durumda kalacaklar.''

Gitmekte kararlı olduklarının altını çizen Yıldırım, "Bu, sadece Filistin için değil. Dünyada artık böyle şeyler olsun istemiyoruz. Bu sadece Akdeniz'i ilgilendirmiyor. Akdeniz'de biz zayıf olabiliriz. Her tarafta eylemler ve gösteriler olacak. İsrail bu kadar bedeli kaldıramaz. Buraya gaz atmayı düşünüyorlar. Biz bunları bertaraf edecek güce sahibiz. Pasif direnişimiz olacak. Bu gemiye bindirmeyeceğiz. Bu gemiyi durdurmaya kalkarsa uluslararası hukuku çiğneyecek. Oradan da bütün ülkelerle başı belaya girecek. Aslında ambargonun kalkması için İsrail'in bunu bize yapmasını beklemek iyi bir karar olabilir" diye konuştu.

İsrail'in açıklamalarını eleştiren Yıldırım, "Bütün dünya duydu. Bizi niye bu kadar muhatap aldılar, onu da bilmek istiyoruz. Biz sivil toplum kuruluşuyuz. Normalde bizde heyecan olması lazım. İsrail, devlet olarak şu anda bir sivil toplum kuruluşu gibi davranıyor. Bu gemi vurulduğu zaman Türkiye'den bir şey beklemiyoruz. Zaten halk gerekli tepkiyi gösterir'' ifadesini kullandı. Bülent Yıldırım, ''Ben bu krizin büyümeden biteceğine inanıyorum. Hiç kimsenin burnu kanamadan inşallah içeri gireceğiz'' dedi.
 

''Sfendonh" gemisi de buluşma noktasına ulaştı

''Rotamız Filistin Yükümüz İnsani Yardım''
kampanyası kapsamında Gazze'ye gitmek üzere Yunanistan'dan yola çıkan ''Sfendonh'' gemisi de Kıbrıs açıklarındaki buluşma noktasına ulaştı.

Yunanistan'dan hareket eden Sfendonh gemisi, saat 17.00 civarında adanın yaklaşık 30 mil açıklarında belirlenen bekleme noktasına geldi. Böylece 5 gemi buluşma noktasına ulaşmış oldu. Kıbrıs'tan gelecek 2 gemi de buraya ulaştıktan sonra Gazze'ye doğru yola çıkılacak.