Mavi Marmara davası ertelendi

Aralarında olay tarihinde İsrail Genelkurmay Başkanı olan Rau Aluf Gabiel Ashknazi'nin de bulunduğu 4 sanığın yargılandığı Mavi Marmara gemisine saldırı davası, mağdur avukatlarının reddi hakim talebinin üst mahkemede değerlendirilme aşamasında olduğu gerekçesiyle ertelendi.

DHA

Aralarında olay tarihinde İsrail Genelkurmay Başkanı olan Rau Aluf Gabiel Ashknazi'nin de bulunduğu 4 sanığın yargılandığı Mavi Marmara gemisine saldırı davası mağdur avukatlarının reddi hakim talebinin üst mahkemede değerlendirilme aşamasında olduğu gerekçesiyle ertelendi. Davanın sona ermesinin ardından Çağlayan'daki İstanbul Adalet Sarayı önünde toplanan kalabalık grup, Türk ve Filistin bayrakları taşıyarak İsrail aleyhine sloganlar attı. Davanın mağdurları ve yabancı avukatlarıyla birlikte hazırlanan kürsüye çıkan İnsani Yardım Vakfı (İHH) Başkanı Bülent Yıldırım, davanın geldiği noktaya ilişkin açıklamalarda bulundu.


"MAVİ MARMARA DAVASINA SAHİP ÇIKTINIZ"

İsrail'in, Türk mahkemelerinin bu duruşmayı bitirmesini beklediğini çok iyi bildiklerini söyleyen Yıldırım, verilen 20 milyon doların, haksız fiil tazminatı olmadığını lütuf tazminatı olduğunu belirtti. Yıldırım, "'Ben sizi öldürdüm. Kanınızı akıttım. Bunun karşılığında da şu kadar para verdim. Susun mahkemeleri bitirin' diye beklediği bir dönemde halk olarak Mavi Marmara davasına sahip çıktınız. Ve bugün bu davanın sürebileceğini herkese göstermiş oldunuz" diye konuştu.



"BU DAVA BÜTÜN İNSANLIĞIN MÜCADELESİDİR"

Kendisiyle birlikte kürsüye çıkan ve davayı takip etmek için gelenleri gösteren Yıldırım, "Bu dava sadece bizim davamız değil, aramızda Hristiyanlar ve Yahudiler de var. Hepimiz bu davanın peşindeyiz. Bu sadece bir dinin, bir milletin mücadelesi değil, bu bütün insanlığın mücadelesidir" ifadesinde bulundu. Yıldırım, "Adalet nedir biliyor musunuz, katil İsraillilerin hapse girmesidir. Buradaki davalarda da başka yerlerde ki davalarda da hapse girecekler. Ama ne yazık ki son anlaşmadan sonra Amerika'daki davamızı düşürdüler. Ama o davamızın da peşindeyiz" ifadesini kullandı.

"BU ANLAŞMANIN ULUSLARARASI HUKUKA UYGUN OLMADIĞINI DÜŞÜNÜYORUZ"

Mavi Marmara gemisindeki saldırıya ilişkin açılan uluslararası davaların başında bulunan Avukat Rodney Dixon "Türkiye'de devam eden bu davayı çok güçlü bir şekilde destekliyoruz. Bu davanın mutlaka devam etmesini düşünüyoruz. Çünkü bu dava adli bir dava. Bu dava uluslararası ve Türkiye hukukunda geçerliliği olan ve anlaşmanın bu davayı bitirmemesini düşünüyoruz. Bu anlaşmanın uluslararası hukuka uygun olmadığını düşünüyoruz" diye konuştu.

Gemide bulunan Amerika vatandaşı Filistinli Huveyda Araf da, "Türkiye'nin hukuk sisteminin böyle önemli bir davayı siyasete kurban etmemesini umuyorum" dedi.