Mavi ile yeşilin buluştuğu kent: Düzce

Yeşil ormanları, yaylaları ve Karadeniz'e açılan Akçakoca ilçesiyle mavi ile yeşili kucaklayan, farklı kültürleri yaşatan Düzce, kampçılık, rafting, olta balıkçılığı, su altı sporları, doğa yürüyüşü parkurlarıyla misafirlerine doğayla iç içe tatil imkanı sunuyor.

cumhuriyet.com.tr

Düzce'nin Karadeniz'e açılan kapısı Akçakoca, 35 kilometrelik sahil şeridi, deniz, doğa, spor ve kültür turizmi olanaklarıyla ön plana çıkıyor. Mavi bayraklı Kale Plajı, Çuhalı Plaj Parkı, Ceneviz Kalesi, tarihi camileri, mesire ve ören yerleriyle Akçakoca, Düzce'nin görülmesi gereken bir ilçesi.

Konuralp beldesi de Batı Karadeniz'in tek antik kenti olarak göze çarpıyor. Antik Roma kenti olan Prusias Ad Hypium üzerinde kurulan Konuralp'teki müzede bin 825 arkeolojik, 456 etnografik, 3 bin 837 sikke olmak üzere toplam 6 bin 118 eser bulunuyor.

Kent merkezine 26 kilometre mesafedeki Samandere köyündeki Samandere Şelalesi ile Düzce'ye 28 kilometre uzaktaki 135 metre yüksekliğindeki Güzeldere Şelalesi'nin yanı sıra Yığılca Saklıkent Şelalesi ve Aydınpınar Şelale Kümesi, görülmesi gereken doğal güzellikler arasında yer alıyor.

Efteni Gölü, kuşların göç yolu üzerinde bulunan önemli ve ender merkezlerden biri. Göl, 150 çeşit kuşa ev sahipliği yapıyor. Tatilciler, Akçakoca, Beyköy ve Odayeri yaylalarında kamp kurabilir, Akçakoca'da denize girebilir, Hasanlar Barajı'nda balık tutabilir, Büyük Melen Çayı Cumayeri mevkisinde rafting yapabilir.
 

Düzce'de hedef, turizmin altyapısını iyileştirmek

Düzce Valisi Vasip Şahin, Düzce'nin Ankara ve İstanbul'a yakınlığından dolayı turizm potansiyeli yüksek bir il olduğunu söyledi. Vali Şahin, ''Bu durumun farkında olarak altyapıyı hazırlamaya çalışıyoruz. Birinci hedefimiz bu. Yani siz ne kadar insanı davet ederseniz edin, bunun altyapısını hazırlamazsanız insanlar belki bir defa gelir, sonra kafalarında hep yanlış bir kanaat, yanlış bir izlenim olur ve tekrar gelmek istemeyebilirler. Altyapıyı hazırlamak için proje çalışmaları başlattık. Asıl hedefimiz Samandere, Abant Yığılca ve Yedigöller güzergahını iyileştirmek, ulaşılabilir bir halde insanların hizmetine sunmak'' dedi. Akçakoca'da iki turistik otel bulunduğunu, iki yeni otelin daha hizmete gireceğini belirten Şahin, ilçenin sadece turizm değil aynı zamanda kongre merkezi olmasını istediklerini söyledi.
 

Fenerbahçe Topuk Yaylası tesisleri

Bu arada, Kaynaşlı'ya bağlı Bıçkıyanı köyündeki Fenerbahçe Spor Kulübü Topuk Yaylası tesislerinde, köylerde yaşayanlar istihdam ediliyor. Kaynaşlı Kaymakamı Cengizhan Yılmaz, hem ilçenin hem de Düzce'nin tanıtılması anlamında Topuk Yaylası tesisinin ciddi katkıları olduğuna işaret etti. Tesisin henüz çok yeni olduğunu ifade eden Yılmaz, ''Buna rağmen bu süreçte olumlu yansımalarını görüyoruz. Hem ilçemizin hem de Düzce'nin tanıtımı anlamında tesisin ciddi katkıları olduğunu görüyoruz. Gerek tesisleri ziyaret eden vatandaşların profillerinden gerekse ayrıldıktan sonraki düşüncelerinden bunları tespit edebiliyoruz'' dedi.

'Galatasaray ve Beşiktaş de tesis istedi'

Tesisin Kaynaşlı'da yapılmasının önemli nedenleri olduğunu vurgulayan Yılmaz, ''Bunların başında da bölgenin sahip olduğu artılar ve değerler geliyor. O açıdan tesisin faaliyete geçmesinden hemen sonra Galatasaray ve Beşiktaş'tan da kurumumuza bu anlamda talep oldu'' diye konuştu. Yılmaz, milli takımların ve yerel kulüplerin de tesisten yararlanacağını söyledi.

Cengizhan Yılmaz, ''Yelken ve kürek branşlarında da bu tesisin hizmet vereceği yönünde bir düşünce oluşmuştu. Onunla ilgili Fenerbahçe yönetimiyle konuşmak gerekir. Bir de göletin ya da gölet büyüklüğünün bu sporlara ne kadar müsait olduğu ya da ne kadar teknik olarak yeterli olduğunun düşünülmesi gerekir. Ama şu aşamada hem ülke sporuna hem de yereldeki spor kulüplerine ciddi katkı sağlayacak bir tesis gibi görünüyor'' dedi.