Marmaray Projesi
Asya ile Avrupa'yı denizin altından birleştirecek Marmaray Projesi çerçevesinde, 98,5 metre uzunluğundaki 2 numaralı tüp tüneli batırma işlemine başlandı. Proje kapsamında bugün batırma işlemi süren 10'uncu tüp tünelin ardından bir elemanın daha batırılmasıyla İstanbul Boğazı'na 11 tüp tünelin yerleştirilmesi işlemi tamamlanmış olacak.
cumhuriyet.com.trTuzla'da inşa edilen 98,5 metre uzunluğunda, 15,5 metre genişliğinde ve 8,75 metre yüksekliğinde, 14 bin ton ağırlığındaki 2 numaralı tüp tünel, gece saatlerinde batırma işleminin yapılacağı Sarayburnu açıklarındaki "Ecem Sultan" isimli motorsuz platforma getirildi.
Bu noktada batırma mavnası ve tüp elemanı yaklaşık 20 ton ağırlığındaki 11 adet çapa ile sabitlenen tüp tünelin, saat 08.00 sıralarında batırma işlemine geçildi. Tüp tünelin batırılma işleminin 8 saatte tamamlanması planlanıyor.
Dünyanın en derin batırma tüneli
Finansmanı Japonya Uluslararası İşbirliği Bankası JBIC ile yapılan kredi anlaşmasıyla sağlanan projede, Yenikapı, Sirkeci ve Üsküdar istasyonları yer altında, Kazlıçeşme istasyonu ise yüzeyde bulunacak. Sistemin toplam uzunluğu 13 bin 558 metre, su yüzeyinden derinliği ise 60 metre olacak. Marmaray, bu derinlikle "Dünyanın en derin batırma tüneli" unvanını da alacak. Batırma tünelin yüksekliği 8,6 metre, genişliği ise 15,3 metre olurken tünelde gidiş ve geliş olmak üzere 2 hat bulunacak.
Öte yandan, tüp tünelin bir özelliği de elemanlarının Türkiye'de imal edilmesi. Tuzla'da imal edilen tüp tünel elemanları, batırma ve montaj işlerinin yapılacağı Üsküdar-Sarayburnu arasındaki noktalara kadar yaklaşık 40 kilometre çekiliyor.