Marmara’nın yeşil gözleri
Yalova deniz kıyısında, yeşili bol, küçük bir yerleşimken zamanla büyüdü il oldu. Özellikle 1999’da gerçekleşen büyük depremden sonra Yalova yaralarını sararak modern bir yerleşim olma yolunda hızla ilerliyor. Her şeye rağmen Yalovalılar geleceğe umutla bakıyorlar. Doğayla uyumlu ve onun kurallarına uygun olarak yaşamayı öğrenen Yalova turizmde de hızla ilerliyor.
cumhuriyet.com.trYalova’da turizm için her şey var. İstanbul’a yakın, ulaşım kolay. Yenikapı‘dan Yalova’ya deniz otobüsü ve hızlı feribotla 45 dakikada ulaşılabiliyor. Sürekli oturanlar veya yazlıkçılar işlerine sabah gidip akşam dönebiliyorlar.
Yalova tarihin çok eski dönemlerinden beri kaplıca kenti özelliğini taşıyor ve bu bugün de termal turizmdeki yerini koruyor. Kurşunlu Kaplıcaları Yalovalıların olduğu kadar diğer kentlerden gelenlerin de ilgi odağı. Atatürk de Yalova’yı çok sevmiş. Kapılca bölgesinde Cumhurbaşkanlığı Köşkü yaptırmış ve burada çok zaman geçirmiş. Termal’de şimdi müze olan konutu gezebilirsiniz. Bu yapının adı “Yürüyen Köşk”. Kent merkezinde denize girilebiliyor ancak deniz biraz kirli. Temiz hava, çevrenin yeşilliği güzel içme suları, kaplıcaları ile günümüzde sağlık turizmini seçenlerin ilk durağı.
Yalova ülkemizin en büyük çiçek yetiştiricilerinden. Dağlara doğru çıkarsanız çevredeki bütün köylerin yeşile boyalı olduğunu görürsünüz. Meyvecilik ve çiçekçilik yapan yamaç köyleri çevresi son yıllarda çiftlik evi yapan insanların ilgisini çekiyor.
Yalova’dan 11 kilometre uzaklıktaki termal tesislerin bulunduğu Termal ilçesine sürekli çalışan minibüs ve belediye otobüsleriyle ulaşabilirsiniz. Termal tesislerin bulunduğu vadi, Atatürk’ün emriyle ve bahçe peyzaj mimarı Pandelli tarafından düzenlenmiş. Pandelli uzun süre çalışarak vadiyi adeta bir cennete çevirmiş. Özellikle mavi çamları etkileyici. Büyüleyici serası bugün Atatürk Arberatumu olarak hizmet veriyor ve binlerce bitkiyi barındırıyor. Vadide 1929 yılında bugün müze olarak kullanılan Atatürk Köşkü inşa edilmiş.
1930 yılında başlayan otel inşaatı ise 1938’de tamamlanmış. Kaplıca tesisleri sayısı artınca Yalova’nın termal turizm alanında hızla gelişme göstermiş. 59 derecelik kaplıca suyu, tarihi açık havuza ve 26 kişilik özel kabinlere veriliyor. Kaplıca suyu bir çok hastalığa iyi geliyor.
Samanlı dağları eteklerindeki Termal çevresi, doğa tutkunları için çok sayıda yürüyüş parkurunu da barındırıyor. Yakınlardaki Su Düşer Şelalesi yürüyüşçülerin uğrak yeri. Şelalenin çevresi piknik ve gezi alanı olarak düzenlenmiş.
Gemlik Körfezi’nin çıkış noktası Armutlu, Yalova’nın yanı başındaki Çınarcık, gezilmesi gereken yerler. Yenikapı‘dan kalkan Mudanya deniz otobüsleri Armutlu’ya uğradığı için yol problemi yok.
Armutlu’ya Çınarcık ve Gemlik’ten kara yoluyla da ulaşılıyor.