Marmara Üniversitesi'nde arbede!

Marmara Üniversitesi'nde Gezi direnişine katıldıkları için "kıdem durdurma" alan akademisyenler hükümetin bu uygulamasını protesto etti.

cumhuriyet.com.tr

Gezi Parkı eylemleri sırasında Eğitim-Sen tarafından 4-5 Haziran tarihinde gerçekleştirilen greve katılan 11 araştırma görevlisi hakkında üniversite yönetimi tarafından soruşturma açıldığı ve 8'i hakkında disiplin cezası verildiğini belirten grup protesto gösterisi yaptı.

Araştırma görevlilerine destek için Egitim-Sen'in çağrısıyla bugün Nişantaşı'ndaki Marmara Üniversitesi İletişim Fakültesi önünde basın açıklaması yapıldı.  Açıklamaya başta Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK) Genel Sekreteri İsmail Hakkı Tombul, Eğitim-Sen Genel Başkanı Ünsal Yıldız, CHP milletvekilleri Şafak Pavey, Aykut Erdoğdu, HDP Milletvekili Levent Tüzel, HDP İstanbul Büyükşehir Belediyesi Eşbaşkan adayları Sırrı Süreyya Önder ve Pınar Aydınlar ile öğrenciler katıldı.
 
BURADA OLMAKTAN UTANÇ DUYUYORUZ

Basın açıklaması okuyan Eğitim-Sen İstanbul 6 Nolu Üniversiteler Şubesi Başkanı İsmet Akça, 8 araştırma görevlisi hakkında verilen cezaların kabul edilemez olduğunu belirtti . Akça, “Üyelerimize verilen cezaların iptal edilmesini, sendikal hak ve özgürlüklerin kullanımı ve ifade özgürlüğü çerçevesindeki fiiller nedeniyle açılmış olan soruşturmaların geri çekilmesini, hali hazırda akademik ve idari personelin anayasal, demokratik ve sendikal haklarını kullanmalarını engellemekten vazgeçilmesini, üniversite bileşenlerinin yaşam hakkını tehdit edenlerin korunup kollanmasından vazgeçilmesini talep ediyoruz" dedi.
Eğitim-Sen Genel Başkanı Ünsal Yıldız da yaptığı konuşmada, “Bugün burada olmaktan dolayı utanç duyuyoruz, ama bu utancımız yaptığımız işten kaynaklı değil. Güvensizlikten değil. Yaptığımız işten kaynaklı suçluluk duygusundan hiç değil. Hatta tam tersi bunlarla ilgili, Gezi sürecinde yer ve sorumluluk almaktan, arkadaşlarımızı dayanışma için greve davet etmekten utanç değil onur duyuyoruz" diye konuştu.
 
ÜNİVERSİTELERDE BİREYSEL ÖZGÜRLÜKLERE SAYGI DUYULMAYACAKSA NEREDE DUYULACAK

CHP Milletvekili Şafak Pavey, araştırma görevlilerine destek için geldiklerini belirterek, “BM insan hakları sözleşmelerinde örgütlenme hakkı, ifade özgülüğü ve barışçıl gösteri hakkı tamamen güvence altına alınmıştır. BM insan hakları sözleşmesinde imzası ve onayı bulunan Türkiye bunları uygulamakta yükümlüdür. Bilim yuvası olması gereken, bunun için çabalayan üniversitelerimizde bireysel özgürlüklere saygı duyulmayacaksa nerede duyulacak. Bir insanın Ethem Sarısülük'ün katline verilen cezayla, mesleki hiçbir hata yapmamış ve haklarını kullanmış öğretim görevlilerine verilen ceza aynıysa bunu dünyaya açıklayamazsınız" diye konuştu. Basın açıklamasının ardından müzik grubu Bandista üniversite önünde konser verdi. 
 
KONSER SONRASI ARBEDE

Konserin ardından okula girmek isteyen bazı öğrenciler başka fakülteden geldikleri gerekçesiyle okula alınmadı. Bunun üzerine çıkan tartışma arbedeye dönüştü. Grup içerisinde bazı kişiler ellerinde bulunan pankart sopalarıyla güvenlik görevlilerine vurdu. Bazıları da soda şişelerini fırlattı. Yaşanan arbede bazı sendika üyelerinin araya girmesiyle sona erdi. Olaylar nedeniyle bir süre okula kimse alınmadı. Arbedeye karışan öğrencilerin dağılmasının ardından diğer öğrenciler okula alınmaya başladı.